Hlavní obsah

V Národním muzeu začne výstava věnovaná Josefu Masopustovi

V nové budově Národního muzea v Praze začne v pátek výstava věnovaná české fotbalové legendě Josefu Masopustovi. Expozici nazvanou Fotbal jménem Masopust mohou zájemci navštívit až do konce června. K vidění je mimo jiné Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy nebo stříbrný pohár z mistrovství světa 1962 v Chile.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Masopust s dresem ke kulatinám a zástupem gratulantů v pozadí.

Článek

Výstavu připravilo muzeum ve spolupráci s Klubem přátel Josefa Masopusta a Českomoravským fotbalovým svazem. Podařilo se tak nashromáždit mnoho zajímavých fotografií a relikvií týkajících se Masopusta a celé jeho generace.

"Výstavu jsme připravovali rok a půl. Komponovali jsme to nejen jako poctu panu Masopustovi, ale chtěli jsme ukázat společenský přesah fotbalu," řekl hlavní autor výstavy Vojtěch Scheinost.

"Kromě Zlatého míče a poháru pro vicemistry světa lze na výstavě najít třeba i dosud nezveřejněné fotografie a zajímavé relikvie. K vidění je například i dres současné barcelonské hvězdy Lionela Messiho s podpisem, který dostal pan Masopust k nedávným osmdesátým narozeninám," dodal.

Sám Masopust přiznal, že výstavu na svou počest odmítal podobně jako sochu v životní velikosti, která bude stát na Julisce. "Ale u výstavy jsem se nechal přemluvit snáze, i když si stále myslím, že je to až přehnané. Přece jen, když jsem hrával fotbal, tak mě nikdy nenapadlo, že o tom jednou bude výstava v Národním muzeu," řekl Masopust na tiskové konferenci. "Je to pro mě velká čest," dodal.

Když si expozici prošel, přiznal, že je rád, že s uspořádáním výstavy souhlasil. "Je to nádherný pocit a zadostiučinění za to, co jsem s fotbalem prožil. Přece jen ty začátky nebyly jednoduché. Po tom všem, co pro mě Klub přátel připravil k narozeninám, jsem nakonec rád, že jsem se nechal přemluvit a nezřekl se toho," uvedl.

Reklama