Hlavní obsah

Štěpánek mečbol proti Verdaskovi nevyužil a ve Wimbledonu končí, Kvitová postupuje

Slibné vedení 2:0 na sety měl k dispozici v prvním kole Wimbledonu český tenista Radek Štěpánek proti jednadvacátému nasazenému Fernandu Verdaskovi. Přesto se nakonec z vítězství radoval Španěl, který zápas otočil a po setech 2:6, 4:6, 6:3, 7:6 a 9:7 slaví postup do druhého kola. Tam postoupila po suverénním vítězsví Petra Kvitová, která zdolala Američanku Alexu Glatchovou ze Spojených států amerických po setech 6:2 a 6:2. Postupují také Barbora Záhlavová-Strýcová, Iveta Benešová, Klára Zakopalová a Lucie Šafářová.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Zklamaný Radek Štěpánek

Článek

Slavný turnaj už skončil také pro debutanta Jaroslava Pospíšila, vítězku loňské juniorky Kristýnu Plíškovou a Sandru Záhlavovou s Lucií Hradeckou, jež prohrály české souboje.

Štěpánek v úvodu zápasu se Španělem dokazoval, že mu hra na travnatém povrchu svědčí. Verdaska trápil svou tradiční bojovnou hrou s častými přechody na síť. Jednadvacátému nasazenému také dělaly potíže časté změny rytmu. V úvodní sadě se podařilo Čechovi sebrat svému soupeře servis třikrát. Ve druhém jen jednou, ale Štěpánkovi to stačilo k vedení 2:0 na sety.

Sedmadvacetiletý Španěl se dokázal vrátit do zápasu ve třetí sadě díky brejku v osmé hře. Vzápětí snížil stav sad na 1:2 a role obou tenistů na dvorci se vyměnily. Verdasco byl lepším hráčem. Rodák z Madridu začal sázet na agresivnější hru a Štěpánek často běhal podél celé základní čáry, ale nebylo mu to k ničemu. Verdasco získal brejk a i když se Stěpánkovi podařilo set prodloužit rebrejkem za stavu 4:5, Španěl dovedl set do vítězného konce v tie-breaku. V něm však musel odvracet jeden mečbol rodáka z Karivné.

Pátý set byl nejvyrovnanější ze všech. Za stavu 3:3 měl Štěpánek dva brejkboly, oba se však podařilo Verdaskovi odvrátit. Španěl byl v úzkých ještě za stavu 7:7, kdy musel odvracet nepříjemný stav 0:30. Nakonec však udeřil sám, když si vypracoval svůj první mečbol v šestnácté hře a hned jej dokázal využít.

Kvitová s Glatchovou neměla problémy

Kvitová neměla na Glatchovou dobré vzpomínky. V jediném vzájemném duelu v roce 2009 podlehla Američance ve fedcupovém utkání jednoznačně 2:6 a 1:6. Souboj v úvodním kole slavného travnatého turnaje však vyzněl jednoznačně pro českou hráčku. Hned na úvod sebrala Glatchové servis a ačkoliv se Američance podařilo odpovědět rebrejkem a vyrovnáním na 2:2, Kvitová potom vyhrála čtyři hry v řadě a získala první set pro sebe.

Petra Kvitová během prvního kola Wimbledonufoto: ČTK/AP/Anthony Devlin

Osmá nasazená dominovala jasně i ve druhém dějství a bez potíží postoupila do druhého kola, kde se střetne s domácí Anne Keothavongovou, která postoupila přes svoji krajanku Naomi Broadyovou.

Ve druhém kole se představí také Barbora Záhlavová-Strýcová. Pětadvacetiletá rodačka z Plzně vstoupila do zápasu s Wozniakovou výborně a směřovala úvodní sadu k jasnému vítězství. Kanaďanka se však vzchopila a dovedla set až do tie-breaku. Vyrovnanou zkrácenou hru získala pro sebe Češka v poměru 9:7. Ve druhém setu už Záhlavová-Strýcová dovedla slibně rozjetý set k jednoznačnějšímu vítězství a může se těšit na další soupeřku, kterou bude šestá nasazená Italka Francesca Schiavoneová.

Ivetě Benešové se podařilo otočit zápas se svou krajankou Sandrou Záhlavovou a po setech 3:6, 6:3 a 8:6 postoupila do druhého kola, kde se střetne s Běloruskou Victorií Azarenkovou, které vzdala kvůli zranění Slovenka Magdalena Rybáriková. Neuspěl naopak Jiří Pospíšil, který v zápase, který se rozehrál již v pondělí, podlehl Rumunovi Viktoru Haneskovi po setech 4:6, 3:6 a 2:6.

Wimbledon dnes nabídl i druhý ryze český duel. Šafářová v něm splnila roli favoritky proti Hradecké, i když ztratila úvodní set. Další soupeřkou jí bude Zakopalová, takže český tenis bude mít určitě minimálně jednu zástupkyni v 3. kole. Kristýna Plíšková při svém debutu na grandslamu mezi seniorkami uhrála dva gamy proti francouzské devítce Bartoliové.

Pospíšil se dočkal grandslamové premiéry až ve 30 letech. Zahrál si však jen tři sety a vypadl s Rumunem Victorem Haneskem. V dnešním rozpisu figurovaly ještě další tři české hráčky, na kurt už se však nestihly dostat.

Wimbledon, čeští zástupci:
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Verdasco (21-Špa.) - Štěpánek (ČR) 2:6, 4:6, 6:3, 7:6 (8:6), 9:7, Hanescu (Rum.) - Pospíšil (ČR) 6:4, 6:3, 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (8-ČR) - Glatchová (USA) 6:2, 6:2, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Wozniaková 7:6 (9:7), 6:4, Benešová (ČR) - S. Záhlavová (ČR) 3:6, 6:3, 8:6, Bartoliová (9-Fr.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:0, 6:2, Šafářová (31-ČR) - Hradecká (ČR) 2:6, 6:3, 6:3, Zakopalová (ČR) - Webleyová-Smithová (Brit.) 6:3, 5:7, 8:6.
Ostatní výsledky zde.

Reklama

Související témata: