Hlavní obsah

Mnichov, Pchjongčchang, nebo Annecy? Kde bude olympiáda v roce 2018?

PRAHA

Bude Mnichov prvním městem, které uspořádá letní i zimní olympiádu? Prolomí jihokorejský Pchjongčchang nezdary z předchozích voleb? Nebo se OH vrátí prostřednictvím Annecy do Savojských Alp, kde se konala první zimní olympiáda v roce 1924? Tajenku rozluští středeční volba dějiště ZOH 2018 v jihoafrickém Durbanu.

Foto: archiv Petra Záhrobského

Středeční volba členů MOV v Durbanu rozhodne o tom, kam zavítá olympijská pochodeň čtyři roky po Soči.

Článek

Nemá jasného favorita, všechny projekty počítají se dvěma centry – ledových a sněhových sportů. Jeden z kandidátů však klopýtá. Francouzským Annecy totiž zmítaly finanční obtíže a spory v rámci organizačního výboru, který navenek nepůsobil vůbec jednotně. „Ze sportovního hlediska by Francouzi mohli pořádat zimní olympiádu každé čtyři roky, ale podle mě ji teď nedostanou,“ domnívá se místopředseda Českého olympijského výboru František Dvořák.

Jenže řada předchozích voleb ukázala, že ani největší favorit nemá nic jistého, i papírový outsider má šanci. „Můžou se rozpomenout na Londýn, a Francouzi by se tak dočkali kompenzace,“ nevylučuje Dvořák. Britská metropole totiž při volbě pořadatele OH 2012 těsně zdolala Paříž.

Kam by chtěly české naděje
EVA SAMKOVÁ (snowboardkros) dvojnásobná juniorská mistryně světa, v době ZOH jí bude 24 let
„Já mám ráda Francii. Sice jsem přímo v Annecy nikdy nebyla, ale mohlo by to tam být skvělé. Znám to v Ga-Pa, kde bychom měli soutěže, i v Koreji, ale moc se mi tam nelíbilo to prostředí, i když na olympiádu by tam zase určitě byla suprová organizace. Docela mě zajímá, komu ty hry nakonec přidělí. Jsem teď ve Francii, určitě budu na internetu pozorně sledovat, jak volba dopadne.“
ROMAN KOUDELKA (skoky na lyžích) bývalý juniorský mistr světa, v době ZOH mu bude 28 let
„Já bych určitě volil Mnichov. V Ga-Pa je pěkný můstek, který mi vyhovuje, navíc by to bylo blízko a mohla by za mnou přijet rodina mě povzbudit. Je pravda, že třeba v Jižní Koreji jsem nikdy neskákal, ale asi bych vážně radši něco blíž. Výsledek volby mě zajímat bude, ne že bych celou dobu seděl u počítače, ale určitě se podívám. Vždyť v roce 2018 bych určitě ještě skákat chtěl, dřív končit nechci.“
DMITRIJ JAŠKIN (lední hokej) útočník Slavie, v době ZOH mu bude 25 let
„Příští olympiáda se koná v Soči, což možná nahrává korejskému Pchjongčchangu, protože se kontinenty docela střídají. Nejlepší atmosféru pro hokejový turnaj by podle mě udělali v Německu. Pokud bych se ale dostal do nominace, bylo by mi úplně jedno, kam bych jel hrát. Olympiáda je mým velkým snem, bude jedno, jestli se splní v roce 2018, o čtyři roky dřív, nebo někdy později.“
MICHAL BŘEZINA (krasobruslení) bývalý juniorský vicemistr světa, v době ZOH mu bude 27 let
„Já bych preferoval asi určitě Jižní Koreu. Proč? Hlavně proto, že je tam krasobruslení hrozně populární, tak jako například v Japonsku. A osobně bych se tam také rad podíval, protože jsem zatím v Jižní Koreji ještě nikdy nezávodil, ani nebyl.“

I podle specializovaného serveru GamesBids.com, jenž pravidelně aktualizuje index šancí kandidátů, by se však mělo rozhodnout mezi Pchjongčchangem a Mnichovem. „Buď na to lze pohlížet z hlediska střídání kontinentů, nebo sportovní diplomacie,“ říká Dvořák. „Podle mě by si to zasloužili Korejci. Dělají pro to strašně moc, pořádají řadu soutěží pro věkovou kategorii, která by se olympiády v roce 2018 mohla zúčastnit,“ popisuje místopředseda.

Jenže favorita vidí v Německu. „Myslím, že vyhraje Mnichov,“ tvrdí s odkazem na jeho silnou vyjednávací pozici. Viceprezident MOV Thomas Bach je do budoucna totiž považován za hlavního favorita na nahrazení Jacquea Rogga v čele olympijského výboru.

Pořadatele volí 101 členů Mezinárodního olympijského výboru, k úspěchu je třeba nadpoloviční většina hlasů. Pokud nerozhodne 1. kolo, kandidát s nejmenším počtem hlasů vypadne.

Profily kandidujících měst na ZOH 2018
MNICHOV
Dějiště: Ledové sporty v Mnichově, disciplíny na sněhu v GaPa, boby, saně a skeleton v Königsee.
Současný stav: Počítá se s výstavbou dvou hokejových hal, aréna pro rychlobruslení by byla dočasná. V Ga-Pa by se postavily můstky na akrobatické skoky a tři sportoviště by měla demontovatelné tribuny. Zbytek už stojí.
Vzdálenosti: Mnichov a Ga-Pa dělí asi 65 minut cesty autobusem.
Podpora: Kandidaturu podporuje 68 procent Němců a 76 procent obyvatel Mnichova.
Tváře kandidatury: Katarina Wittová (krasobruslení), Dieter Thoma (skoky na lyžích), Georg Hackl (saně)
Předchozí kandidatury: Jen na letní olympiádu 1972, úspěšná.
Index podle gamesbids.com: 65,83.
ANNECY
Dějiště: Bruslení a curling v Annecy, snowboard a akrobatické lyžování v Semnoz, klasické lyžování a biatlon v La Clusaz, sjezdové lyžování a hokej v Chamonix a okolí, boby, saně a skeleton v La Plagne.
Současný stav: Hotovo je 60 procent sportovišť.
Vzdálenosti: Všechna sportoviště by se měla nacházet v kruhu s poloměrem 33 km.
Podpora: V roce 2010 bylo pro pořádání ZOH 88 procent Francouzů, v poslední době ale podpora klesá.
Tváře kandidatury: Pernilla Wibergová, Jean-Pierre Vidal (oba sjezdové lyžování), Gwendel Peizerat (krasobruslení).
Předchozí kandidatury: žádné.
Index podle gamesbids.com: 54,86.
PCHJONGČCHANG
Dějiště: Areál pro sjezdové lyžování je v Jongpchjongu, akrobatické lyžování a snowboarding by hostil Pokwang Park, ledové sporty by byly v Pchjongčchangu.
Současný stav: Už nyní je využíváno 7 ze 13 sportovišť, tobogán pro boby, saně a skeleton je třeba postavit stejně jako čtyři stadióny v Pchjongčchangu.
Vzdálenosti: Jakákoliv dvě sportoviště budou maximálně 30 minut od sebe.
Podpora: Kandidaturu podporuje 91 procent Korejců.
Tváře kandidatury: Kim JuNa (krasobruslení), Young-cho Hwang, Mo Te-pom (oba rychlobruslení).
Předchozí kandidatury: Na ZOH 2010 i 2014, vždy poražen v posledním kole.
Index podle gamesbids.com: 66,17.

Reklama

Související témata: