Hlavní obsah

Voeckler ustál v Pyrenejích ataky hvězd a je stále ve žlutém

PLATEAU DE BEILLE

Žádná z cyklistických hvězd soutěžících o nejprestižnější žlutý trikot na Tour de France neodpadla ve 14. etapě slavného závodu, která opět provedla peloton po náročných pyrenejských svazích. Favorité se hlídali navzájem, vítězství v etapě dopřáli belgickému nováčkovi na Tour Jelle Vanendertovi, za nímž dojel na druhém místě Španěl Samuel Sanchez a třetí Andy Schleck z Lucemburska. Žlutý trikot si ohlídal domácí Thomas Voeckler.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Francouz Thomas Voeckler udržel na Tour žlutý trikot

Článek

Na závodníky čekal v sobotu horský test o délce 168,5 kilometru s cílem na Plateau de Beille, který má v Tour krátkou, ale hodně zvučnou historii. Do vysokohorského střediska zamířil peloton jen čtyřikrát, ale zdejší vítězství vždy cyklisty nasměrovalo k celkovému triumfu. V roce 1998 tady vyhrál Marco Pantani, v letech 2002 a 2004 Lance Armstrong a před čtyřmi lety Alberto Contador.

Letos žádné z velkých es výhru neslavilo, z favoritů přijel do cíle jako první Andy Schleck, ovšem s minimálním náskokem před zbytkem pole. O dvě vteřiny tak snížil náskok třetího Cadela Evanse a o stejný čas navýšil své vedení před sedmým Contadorem. "Dnes nešlo získat velký náskok, potřeboval bych na to náročnější stoupání. Dřeli jsme, do kopců jeli naplno, ale kdo zaútočil, nemohl kvůli větru získat více než padesát metrů. Ale jsem rád i za ty dvě vteřiny," uvedl Andy Schleck.

Belgičan Jelle Vanendert slaví vítězství ve 14. etapě Tour de Francefoto: Reuters/Denis Balibouse

Contador něco zkusí až v Alpách

Favorizovaní cyklisté se v průběhu stoupání do Plateau de Beille střežili jako oko v hlavě, každý nástup byl okamžitě smazán. Ačkoliv to několikrát vypadalo, že se přece jen některá z hvězd utrhne, nakonec všichni dojeli do cíle společně. Včetně obhájce vítězství a trojnásobného šampióna Tour Alberta Contadora. Španěl byl při stoupání nejméně aktivní. "Zkusím něco vymyslet v Alpách," prohlásil a k bolavému kolenu, které ho omezuje, dodal: "Už se to zlepšuje, ale abych mohl jet na vítězství, muselo by to být o hodně lepší."

S velkým přehledem si mezi největšími esy letošního závodu počínal Voeckler, který se vždy jako klíště přilepil za případného uprchlíka a bez problémů si udržel žlutý trikot.

Jediný český účastník Roman Kreuziger dojel v sobotní etapě na 74. místě se ztrátou přes sedmnáct minut na vítěze.

V nedělní 15. etapě čeká peloton víceméně rovinatých 192,5 kilometru z Limoux do Montpellieru, což poskytne opět příležitost pro souboj spurtérů. Jednoho z těch nejlepších a současného držitele zeleného trikotu Marka Cavendishe přitom soupeři nařkli, že mu ve stoupání při horských etapách pomáhá doprovodný vůz.

Tour de France, 14. etapa Saint-Gaudens - Plateau-de-Beille (168,5 km)
1. Vanendert (Belg.) 5:13:25, 2. S. Sánchez (Šp.) -21, 3. A. Schleck (Luc.) -46, 4. Evans (Austr.), 5. Uran (Kol.), 6. Contador (Šp.), 7. Voeckler (Fr.), 8. F. Schleck (Luc.), 9. Peraud, 10. Rolland (oba Fr.) všichni -48,...74. Kreuziger (ČR) -17:03.
Průběžné pořadí:
1. Voeckler 61:04:10, 2. F. Schleck -1:49, 3. Evans -2:06, 4. A. Schleck -2:15, 5. Basso (It.) -3:16, 6. S. Sánchez -3:44, 7. Contador -4:00, 8. Cunego (It.) -4:01, 9. Danielson (USA) -5:46, 10. De Weert (Belg.) -6:18.

Reklama

Související témata: