Hlavní obsah

Budějovice - Sparta 2:4Sparta vstoupila do ligy vítězstvím v Českých Budějovicích

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Vacek 0 : 1
52. Zápotočný 0 : 2
55. Ondrášek 1 : 2
65. Vacek 1 : 3
79. Kweuke 1 : 4
82. Otepka 2 : 4

Fotbalisté pražské Sparty vkročili do nového ligového ročníku výhrou 4:2 na půdě Českých Budějovic. Na výhře Letenských měl hlavní podíl záložník Vacek, autor dvou tref, na které navázali Kweuke se Zápotočným. Jihočechům k bodům nepomohly ani trefy Ondráška a Otepky, a tak jejich trenérovi Jiřímu Kotrbovi nevyšla obnovená premiéra na ligové lavičce, kde se objevil po čtyřech letech. Sparta na jihu Čech vyhrála po třech letech.

Foto: David Veis, ČTK

Zleva Zdeněk Ondrášek z Českých Budějovic, a Tomáš Zápotočný a Luboš Hušek, oba ze Sparty.

Článek

Sparta nehodlala dopustit, aby na Střeleckém ostrově zkraje ligy ztratila všechny body jako přesně před rokem. Soupeře se ve stejné sestavě pokoušela přehrát přízemní kombinací jako proti Sarajevu, ale až na střelu Juhara v desáté minutě se do bezprostřední blízkosti nedostala.

První vážnou práci měl v zápase až ve 25. minutě domácí gólman Kučera, který lapil ránu Vacka. Druhý vzájemný souboj už vyzněl pro sparťanského záložníka: byť jeho gólová střela ve 42. minutě vzbudila na stadionu hodně emocí. Vacek totiž před svým gólem u půlící čáry fauloval Klesu - domácí vzápětí při ponechané výhodě rychle přišli o míč a mohutně reklamovali následný údajný faul na Nitrianského. Pražané však zaútočili a Vacek po centru do rozhozené obrany zblízka poslal Spartu do vedení.

Dynamo vypadalo za nepříznivého stavu otřeseně, ještě víc jej v 52. minutě srazil druhý gólový počin Sparty: Zápotočný se nejlépe orientoval po rohovém kopu a i s přispěním nechtěné teče domácího Lengyela zařídil dvoubrankový náskok. Jihočeši nerezignovali a odpověděli náporem: už za tři minuty zápas zdramatizovali poté, co ostrý centr Nitrianského zblízka poslal do šibenice nejlepší střelec Budějovic v minulé sezoně Ondrášek.

Za dalších deset minut mohlo být i vyrovnáno, ale Ondrášek hlavou mířil nad břevno a Dynamo stihl bleskový trest: protiútoku se blýskl skvělým centrem Sionko a střelec zápasu Vacek akci dokončil povedenou hlavičkou o tyčku.

České Budějovice už do utkání větší napětí nepřinesly, byť například velká možnost Ondráška čtvrt hodiny před koncem volala po jeho druhé brance. Udeřila však znovu Sparta a úřadoval Kweuke, jenž si pohrál se stoperem Lengyelem a ze 20 metrů namířil přesně. Střelecký účet nakonec uzavřeli domácí - Otepka se povedenou trefou z trestného kopu postaral o stylovou tečku za atraktivním kláním. Po něm domácí bez bodu smutnili a Sparta se naopak mohla těšit z toho, že v lize už podeváté za sebou neprohrála.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 2:4 (0:1)
Branky: 55. Ondrášek, 82. Otepka - 42. a 65. Vacek, 52. Zápotočný, 79. Kweuke. Rozhodčí: Paták - Košec, Pospíšil. ŽK: Rýdel - Řepka. Diváci: 6029.
Budějovice: Kučera - Novák (78. Pecka), Lengyel, Horejš, Nitrianský - Klesa (88. Němec), Čirkin (86. Benát), Rýdel, Otepka - Stráský, Ondrášek. Trenér: Kotrba.
Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (86. Mareš), Vacek, Matějovský, Juhar (78. Podaný) - Kweuke (90. Kerič). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: