Hlavní obsah

Wimbledonská šampiónka Kvitová vypadla na US Open v prvním kole, Berdych postupuje

NEW YORK

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová nečekaně vypadla na US Open hned v prvním kole. Turnajová pětka nestačila na Rumunku Alexandru Dulgheruovou a prohrála po setech 6:7 a 3:6. Ve svém úvodním vystoupení na posledním grandslamovém turanji sezóny byl naopak úspěšný Tomáš Berdych, který porazil Francouze Romaina Jouana po setech 6:2, 7:6 a 6:1.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Tenistka Petra Kvitová během prvního kola US Open

Článek

Jednadvacetiletá Kvitová nenavázala v New Yorku na výkony z první poloviny roku, které korunovala triumfem v All England Clubu. Ve Flushing Meadows se nemohla trefit do kurtu, v duelu s Dulgheruovou udělala 52 nevynucených chyb.

Přesto měla Kvitová šanci získat první sadu. Za stavu 6:5 si vypracovala tři setboly, ale všechny zahodila a o sadu přišla prohrou v tie-breaku 3:7. Na začátku druhého setu vedla stejně jako na úvod první sady 2:0, ale náskok neudržela a zápas ztratila.

Berdych vstoupil do úvodního zápasu ve Flushing Meadows ve velkém stylu, když vyhrál pět úvodních her a set jednoznačně dotáhl do vítězného konce. Francouz devátého nasazeného Berdycha potrápil nejvíce ve druhém dějství, v němž dotáhl sadu do tie-breaku. V něm měl dokonce Jouan, 230. hráč žebříčku ATP, k dispozici minibrejk, ale rodák z Valašského Meziříčí dokázal získat i druhou sadu. Ve třetí už Jouan nekladl výrazný odpor. Berdych se ve druhém kole střetne s Italem Fabiem Fogninim, který porazil 3:1 na sety Argentince Horacia Zaballose.

Tenista Tomáš Berdych na US Openfoto: ČTK/AP/Elise Amendola

"Na to, jaké tady byly o víkendu podmínky, kdy jsem nemohl trénovat, jsem s výkonem spokojený," řekl Berdych ČTK. "Hrát s rozehraným kvalifikantem nebývá jednoduché, sám jsem se o tom už v minulosti přesvědčil. Může to být nová tvář francouzského tenisu," prohlásil Berdych, jehož v loňském roce zastavil už v prvním kole další Fracouz Michael Llodra.

"Chci tady po loňském vyřazení v prvním kole postoupit co nejdále," dodal Berdych s tím, že jeho zdravotní stav je již zcela v pořádku. Na předchozím turnaji v Cincinnati se Berdych trápil s bolestí ramene. "Můj fyzioterapeut mě dal dohromady," ujistil.

Štěpánek s Šafářovou pokračují

Do druhého kola US Open postoupila také Lucie Šafářová, která v prvním kole porazila Slovenku Magdalenu Rybárikovou po setech 2:6, 6:3 a 6:2. Uspěl i Radek Štěpánek, jenž si poradil s Němcem Philippem Kohlschreiberem 6:4, 6:1 a 6:3. S turnajem se rozloučila Lucie Hradecká, která prohrála s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou 3:6 a 0:6.

Nepostoupila ani Klára Zakopalová, která poosmé v řadě nepřešla ve Flushing Meadows před úvodní kolo. Letos českou hráčku nepustila do druhého kola domácí Irina Falconiová, které pražská rodačka podlehla 6:3, 4:6 a 2:6.

Zakopalové se nedaří nejen v New Yorkuí, ale obecně v Severní Americe. Před US Open letos prohrála v 1. kole také v Torontu i v Cincinnati. "Až vyhraju jednou v Americe zápas, tak se půjdu opít," napsala po Torontu na svém Facebooku.

US Open, 1. kolo
Tomáš Berdych - Romain Jouan 6:2, 7:6 (7:4), 6:1.on-line
Petra Kvitová - Alexandra Dulgheruová 6:7 (3:7), 3:6.on-line
Ostatní čeští zástupci:
Dvouhra - ženy, 1. kolo: Šafářová (27-ČR) - Rybáriková (SR) 2:6, 6:3, 6:2, K. Bondarenková (Ukr.) - Hradecká (ČR) 6:3, 6:0, Falconiová (USA) - Zakopalová (ČR) 3:6, 6:4, 6:2.
Muži - dvouhra, 1. kolo: Štěpánek (23-ČR) - Kohlschreiber (Něm.) 6:4, 6:1, 6:3
Ostatní výsledky US Open zde.

Reklama

Související témata: