Hlavní obsah

VIDEO: Špotáková při famózní show přišla o náušnici a má stříbro, zlatá je ruská carevna

PRAHA

Bravo, úžasné představení. Oštěpařka Barbora Špotáková předvedla skvělou jízdu na mistrovství světa, ale na samotný korejský vrchol nestačila. Bohužel. Češka vybojovala stříbro, zlato si veze domů po famózní bitvě v Tegu Maria Abakumovová. Češka hodila 71,58 metru, Ruska předvedla výkon sezóny a za 71,99 metru bere kov nejcennější. Zaostala jen o 29 centimetrů za světovým rekordem Špotákové, který má hodnotu 72,28 metru. Druhá Češka ve finále Jarmila Klimešová skončila osmá.

Foto: Lee Jin-man, Reuters

Zlatá z MS v Tegu oštěpařka Maria Abakumovová (uprostřed), stříbrná Barbora Špotáková (vlevo) a bronzová Sunette Viljoenová.

Článek

"Jsem šťastná hned dvakrát. Za vítězství a za to, že jsem přemohla zranění nohy. Přemýšlela jsem, jestli sem vůbec pojedu, proto jsem byla tak šťastná. Sotva jsem po kvalifikaci chodila, bála jsem se, co se bude dít v soutěži. Během sezóny jsem věřila, že sedmdesát metrů hodím, ale teď jsem si nebyla jistá," přiznala zlatá Ruska po triumfu, která největší soupeřku překvapila.

"Neviděla jsem ji házet víc než měsíc. Obvykle se na velké soutěže připraví a přijede velmi silná. Je vždycky velmi těžké s ní bojovat na velkých závodech. Asi se teď musím připravit, abych příště mohla hodit 73 metrů," poveděla Špotáková, která získala třetí medaili ze světového šampionátu: 2007 - zlato, 2009 - stříbro a 2011 opět stříbro. Sbírka, která zaslouží uznání.

Po prvním hodu se Špotáková neubránila mírnému úsměvu, nebylo divu. První a zajišťovací pokus dolétl na vzdálenost, která téměř znamenala jistotu medaile. Po první sérii byla nejlepší.

Druhý pokus Špotákové nedolétl tak daleko jako v úvodu, přesto šlo o výkon, na který mnohé závodnice ani nemohly pomyslet. To neplatilo u Marie Abakumovové, ta českou závodnici přehodila, Ruska si připsala 71,25 metru a předvedla nejlepší výkon sezóny.

Maria Abakumovová ví, že v Tegu na MS byla v oštěpu nejlepší. foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Kin Kyung-Hoon

Třicetiletá Češka si dalším hodem připsala 68,84 metru a zaostala šestnáct centimetrů za úvodním pokusem. První místo stále rodačce z Jablonce nad Nisou unikalo. Abakumovová, která suverénně vedla, třetí hod vynechala, šetřila síly, v polovině závodu měla velký náskok. V životě nehodila dále.

Čtvrté kolo na prvních třech místech s pořadím nezamíchalo, Špotáková 67,12, Ruska přešlápla.

Barbora Špotáková se takto radovala po pátém pokusu, ale nakonec o první místo v Tegu přišla, skončila druhá. foto: ČTK/AP/Lee Jin-man

V páté sérii Špotáková předvedla nástup, který nadchl, oštěp dolétl na hranici 71,58 metru, Češka šla do vedení. "Myslela jsem, že bude tento pokus stačit. Ale to je vždycky špatně, když si myslíte, že máte zlato v kapse. To nesmíte udělat, to už vím. Pak Maria hodila dál, ale přesto jsem spokojená se stříbrem," přiznala.

Odpověď Rusky? Neskutečná - 71,99. "Řekla jsem si, že musím odpověďet," reagovala po závodě Abakumovová.

Před touto dvojící byly poslední šesté pokusy. Na olympiádě v Číně 2008 Češka posledním úchvatným hodem brala výhru. Teď tu bylo opět asijské představení. Co Tegu?

Tady zlato necinklo, Špotáková posledním pokusem naděje Rusku nepřekonala, hodila 66,58, bylo rozhodnuto.

Abakumovová výkonem 71,99 metru výrazně upravila svůj osobní nejlepší výsledek a po triumfu na juniorském světovém šampionátu v roce 2005 si na své konto připisuje své první velké zlato. Pátek v Tegu byl ruský, ale svět viděl parádní show.

"Překvapení je slovo, co vystihuje dnešní večer. Takovou soutěž asi nikdo nečekal. Obvykle když se cítíte skvěle v kvalifikaci, druhý den to není ideální. Trochu jsem to tušila u Christiny. (Obergfollová skončila čtvrtá pozn.aut.). Marii se to stalo v Berlíně. Já to měla naopak, včera jsem se cítila špatně, ale dneska přišel nový člověk. Christina by si medaili zasloužila, ale mám radost za bronz Viljoenové, jsme kamarádky, trénuju v Africe," dodala Špotáková, který při závodě ztratila náušnici.

Barbora Špotáková při pokusu ve finále mistrovství světa v Tegufoto: Reuters/Kai Pfaffenbach  

Příběh s náušnicí 

"Holky ji našly. Je to zajímavý příběh. Měla jsem tyhle náušnice už ve finále v Pekingu. Když jsme pak koukala na video, po vítězném hodu jsem se jí dotkla. Teď se mi ztratila, tak jsem se jí nemohla dotknout. Věřím na tyhle věci mezi nebem a zemí," usmála se stříbrná Češka, které z hlediště radil trenér Jan Železný.

"Trénuje mě rok a pracuje to velmi dobře. Vždycky ten první rok společné práce, se potřebuje usadit. Příští rok bude ještě lepší, dal mi spoustu síly, pořád mi opakoval, že můžu hodit světový rekord. Já to věděla, snad ho pro něj hodím příště."

Pořadí ženského oštěpu na MS v Tegu
1. Abakumovová (RUS) 71,99m, 2. Špotáková (CZE) 71,58m, 3. Viljoenová (RSA) 68,38m, 4. Öbergfollová (GER) 65,24m, 5. Molitorová (GER) 64,32m, 6. Mickleová (AUS) 61,96m, 7. Ratejová (SLO) 61,65m, 8. Klimešová (CZE) 59,27m.

Reklama

Související témata: