Hlavní obsah

Plzeň - Ostrava 1:1Mistr drtil Baník, přesto ztratil a jeho manko na Spartu je dvanáct bodů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Jiráček 1 : 0
35. Svěrkoš 1 : 1

PLZEŇ

Další ligový nezdar si připsali fotbalisté Plzně. Český fotbalový mistr v nedělním podvečeru nedokázal doma porazit Ostravu, která sice dál čeká na první vítězství, ale včera utnula sérii 488 ligových minut bez gólu a připsala si druhý bod v soutěži.

Foto: Petr Eret, ČTK

Václav Pilař z Plzně (vlevo) a Martin Lukeš z Baníku.

Článek

Plzeňský trenér Vrba ve srovnání se středečním vystoupením v Miláně při Lize mistrů nechal na lavičce náhradníků Rajtorala s Kolářem a poslal do hry Řezníka s Ďurišem. A s výjimkou jediné situace, kdy Čech s obrovskými obtížemi vytahoval tečovanou ránu Malchárka, měla Plzeň úvodních pětatřicet minut zápas pod kontrolou. Západočeši solidně kombinovali a i díky velkým mezerám v defenzivě Baníku, jehož zadáci důrazem a včasným přistupováním vyloženě šetřili, si domácí vytvářeli slibné příležitosti.

Jenže ránu Petržely z velkého vápna Pietrzkiewicz vyrazil, pokus Ďuriše šel vysoko nad a parádní individuální akce Pilaře z levé strany či Řezníka kombinujícího s Petrželou na pravé straně sice vyburcovaly tribuny k bouřlivému aplausu, ke gólu však měly daleko. Jedinou výjimkou byl Jiráček, který hlavou zužitkoval přímý kop Horvátha.

Baník díky chybějící přesnosti na půlce soupeře nebyl nebezpečný. Ale přesto držel po poločase lichotivou remízu, protože po dlouhém nákopu Lukeše se nedomluvili Čišovský s Čechem na obranném zákroku a Svěrkoš pohodlně ťuknul míč do sítě - 1:1. Ostravský tým slavit trefu v nejvyšší soutěži po 488 minutách.

V nástupu do druhé půle úřadující český šampión zrychlil přihrávky, přidal na pohybu a vytvořil si velký tlak. Patnáct minut připomínalo v podání Plzně uragán. Jenže rány Bakoše a Horvátha zpoza pokutového území šly mimo, po centru Petržely z pravé strany měl obrovskou příležitost Horváth, ale Pietrzkiewicz bravurně vyrazil. Pokusy Limberského a Jiráčka rovněž neměly přesnost a razanci, tudíž se Baník začal osmělovat a vyrážet na zteč hodně otevřené plzeňské obrany. Šlo však jen o krátký prostoj při tlaku Západočechů.

Dvě střídání totiž hru domácího týmu oživila a ostravská defenziva těžce odolávala náporu. Čišovský trefil hlavou tyčku, Horváthovu dělovku zpoza vápna pod břevno Pietrzkiewicz zázračně vyrazil. Ještě neuvěřitelnější byl jeho tygří skok k levé tyči, u níž vyškrábl Kolářovu přesnou ránu po Čišovského přiťuknutí. V další šanci Pilař trefil břevno.

Přestože Plzeň posledních pět minut Baník doslova drtila, vítězného gólu se nedočkala, a tak po devíti kolech obhájce mistrovského titulu ztrácí na vedoucí Spartu už dvanáct bodů.

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:1 (1:1)
Branky: 17. Jiráček - 35. Svěrkoš. Rozhodčí: Franěk - Wilczek, Vyslužil. ŽK: Cverna, Pietrzkiewicz, Lukeš (všichni Ostrava). Diváci: 6085.
Plzeň: Čech - Řezník (64. Rajtoral , Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Ďuriš (58. Kolář), Pilař - Bakoš. Trenér: Vrba.
Ostrava: Pietrzkiewicz - Zawada, Marek (64. Adámik), Vomáčka, Cverna - Kraut, Lukeš, Greguš, Poliaček (87. Vaněk), Malcharek- Svěrkoš (77. Šenkeřík). Trenér: Malura.

Reklama

Související témata: