Hlavní obsah

Sparta - Liberec 0:3S Libercem série Sparty začala – a tvrdou lekcí od Liberce také skončila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Breznaník 0 : 1
10. Šural 0 : 2
64. Breznaník 0 : 3

Květnovým zápasem s Libercem (3:2) série třinácti ligových vítězství fotbalové Sparty začala, sobotní porážkou 0:3 se Slovanem skončila. Liberci v duelu 10. kola na Letné skvěle vyšel začátek a domácí, jimž citelně chyběl zraněný kanonýr Kweuke, nedokázali na nepříznivý vývoj zareagovat. Sparta tedy na podzim poprvé ztratila a vede tabulku o devět bodů před Libercem a Plzní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lukáš Vácha z Liberce (uprostřed) se snaží přejít mezi sparťany Miroslavem Slepičkou (vlevo) a Václavem Kadlecem.

Článek

Liberec předvedl bleskový nástup, jímž ligového lídra dokonale zaskočil. Již v 10. minutě na Letné vedl 2:0! Skvělý úvod režíroval mazák Štajner. Jeho šanci ještě Švenger lapil, Sparta však varování vůbec nedbala. A pykala za to. V 7. minutě Štajner odcentroval a Breznaník krásnými nůžkami přes hlavu zády k bráně vystřihl gól do televizní znělky. O tři minuty později pak Štajner rozehrál přímý kop, který snadno proletěl až k Šuralovi a ten ho lehkou tečí poslal do sítě.

Pro Spartu to byl těžký úder. S takovým vývojem zápasu se na podzim v domácí lize ještě nesetkala a navíc se musela obejít bez svého kanonýra Kweukeho, který se zranil v dresu kamerunské reprezentace. Ošemetná byla střela kapitána Matějovského, brankář Bičík však byl na místě. Liberec se dostával do šancí velmi snadno, a tak Vidlička ve 30. minutě až v posledním zlomku vteřiny ukopl míč Breznaníkovi, který vezl třetí gól.

Letenští věděli, že do přestávky potřebují vstřelit kontaktní branku, Grajciar ani Vidlička ovšem ve slušných šancích mířili nad. Neuspěli ani útočníci, Kadlecova rána přes obránce neprošla, Slepička ztroskotal na Bičíkovi.

Nakonec však musela být Sparta moc a moc ráda, že poločas prohrála jen o dva góly. Breznaník totiž minutu před přestávkou běžel sám na brankáře a Švenger domácí podržel, pak ještě Nezmar po rohovém kopu hlavou jen těsně minul branku.

Kdo ve druhém poločase čekal tlak vykolejené Sparty, spletl se. Liberec si v klidu hlídal nečekané tři body – a nejen to. Po hodině hry reprezentant Gebre Selassie vyškolil Pamiče, předložil míč Breznaníkovi a ten pohodlně hlavou do prázdné branky přidal třetí trefu Slovanu.

Sparta prohrála poprvé po sedmnácti ligových zápasech v řadě, Liberec dobyl Letnou poprvé od roku 2006.

Sparta Praha – Slovan Liberec 0:3 (0:2)
Branky: 7. a 64. Breznaník, 10. Šural. Rozhodčí: Královec – Wilczek, Kordula. ŽK: Pamič - Štajner, Vácha, Polák. Diváci: 12 305.
Sparta: Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Pamič – Hušek - Kadlec, Grajciar (89. Sionko), Matějovský, Krejčí (55. Podaný) - Slepička (84. Mareš). Trenér Jozef Chovanec.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič (53. Polák), Fleišman – Janů – Šural (86. Rilke), Vácha, Štajner, Breznaník (90. Liška) - Rabušic. Trenér Jaroslav Šilhavý.

Reklama

Související témata: