Hlavní obsah

České florbalistky přepsaly dějiny. Na MS získaly historicky první medaili

ST. GALLEN

České florbalistky ve St. Gallenu slaví. Na mistrovství světa udolaly v utkání o bronz domácí Švýcarky 3:2 a získaly historicky první medaili. Tým trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové prohrával už 0:2, ale díky gólům Ivety Hyršlové, Hanky Lackové a Dominiky Šteglové skóre otočil. Češky tak o jednu pozici vylepšily své dosavadní maximum z minulého světového šampionátu v roce 2009 ve Švédsku.

Foto: ČFbU

České florbalistky oslavují zisk bronzových medailí na MS ve švýcarském St. Gallenu.

Článek
Fotogalerie

Trenérky opět vsadily na brankářku Christianovou, která držela naděje českého týmu. Ten začal na dvě formace, ale postupně se už v první části zapojily do zápasu i další hráčky.

Češky podobně jako v semifinále s Finskem v úvodu chybovaly. Už v 28. sekundě v šanci přestřelila Suterová, která ale v páté minutě už využila špatného střídaní soupeřek a otevřela skóre. Český výběr se pak zlepšil, v sedmé minutě ve velké šanci nepřekonala Judovou Adéla Bočanová.

České florbalistky oslavují zisk bronzových medailí na MS ve Švýcarsku.foto: ČFbU

Pak vůbec nevyšla v nadějné pozici koncovka její sestře Kamile a nebezpečně střílela Krupnová. Češky nevyužily přesilovku při vyloučení Suterové a následně převzaly iniciativu Švýcarsky. Christianová ale podržela svůj tým při šancích Arpagausové a Nötzliové.

Naději vykřesala Hyršlová

Českému týmu se nedařilo podobně jako v sobotu proti Finsku v ofenzívě, přesto zůstávala dlouho jen těsná ztráta díky výbornému výkonu Christianové i kvůli nepřesné koncovce Švýcarek. V 23. minutě trefila Andereggová horní tyč.

Potom zářila česká gólmanka a nejpovedenější zákrok předvedla po rychlém přesunutí po předchozí šanci proti střele Martiové. V polovině utkání už nepokrytá Rüttimanová po přihrávce Andereggové zvýšila.

Dominika Šteglová (v modrém) střílí vítězný gól českého týmu v duelu o bronzové medaile se Švýcarskem.foto: ČFbU

V 35. minutě vykřesala naději pro Češky v přesilovce Hyršlová. Za 142 vteřin bylo vyrovnáno, když se po střele Szotkowské opět z dorážky prosadila Lacková. V 38. minutě navíc Koníčková trefila tyč.

Český tým ožil a mohl obrátit stav. Zakončení Szotkowské stihla zblokovat švýcarská obrana a Šteglovou dvakrát vychytala Judová. Domácí tým své možnosti, kterých ubylo, nadále spaloval. Zato Šteglová v 52. minutě svou třetí velkou příležitost už nadvakrát proměnila.

Díky úporné obraně a gólmance Christianové už Češky při závěrečném tlaku obhájkyň stříbra vyrovnání nepřipustily a mohly se oddat oslavám vysněného úspěchu.

Mistrovství světa florbalistek v St. Gallenu: zápas o 3. místo
Švýcarsko - Česká republika 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Suterová (Rüttimannová), 31. Rüttimannová (Andereggová) - 35. Hyršlová (K. Bočanová), 37. Lacková (Szotkowská), 52. Šteglová (Urbánková). Rozhodčí: Heiskanenová, Saariová (obě Fin.). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 2520.
Sestava Česka: Christianová - Krupnová, Billá, Černá, Kotíková, od 12. navíc Macurová - Koníčková, Urbánková, D. Šteglová - Hyršlová, A. Bočanová, K. Bočanová - od 12. Szotkowská, Vojáčková, Lacková - od 11. Jílková, od 36. navíc Jarolímová. Trenérky: Karolína Šatalíková a Markéta Šteglová.

Reklama