Hlavní obsah

Pljuščenka čeká ruský šampionát, první soutěž od olympiády ve Vancouveru

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se poprvé od loňské olympiády ve Vancouveru představí v soutěžním vystoupení a na národním šampionátu v Saransku si chce zajistit účast na mistrovství Evropy i světa. Devětadvacetiletý olympijský vítěz z Turína 2006 je už v pořádku po říjnové zlomenině ruky, kterou dostal na měsíc do sádry.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jevgenij Pljuščenko.

Článek

V Saransku se bude o ruské tituly bojovat od 25. do 27. prosince a Pljuščenko ubezpečuje, že je v současnosti už opět v plné přípravě. "Ruka už je v pořádku," řekl trojnásobný mistr světa a šestinásobný mistr Evropy listu Sport-Express.

Metou je Soči

Po letní operaci kolena se s trenérem Alexejem Mišinem rozhodli vynechat seriál Grand Prix. "Nechtěli jsme riskovat a potom se případně zase odhlašovat. Nejdůležitější je pro mě budoucnost, a budoucnost, to znamená olympiáda v Soči," prohlásil Pljuščenko, který při každém ze tří olympijských startů získal medaili.

Olympijské hry 2014 v Rusku jsou pro něho velkým hnacím motorem. "Rád bych tam startoval, je to doma a byly by to navíc už moje čtvrté hry. Nedávám si na nich za cíl žádné umístění, ale samozřejmě bych si ještě chtěl vylepšit osobní rekord a bojovat o co nejdůstojnější výsledek," uvedl.

Mezinárodní unie UCI loni Pljuščenka suspendovala kvůli jeho účasti na nepovolených exhibicích, které se navíc konaly jen krátce poté, co se odhlásil z mistrovství světa. Po letošním zrušení trestu mu další přípravu narušily zdravotní problémy.

Pljuščenko si však nemyslí, že by na něm dlouhá soutěžní pauza mohla zanechat stopy. "Před Vancouverem jsem se vracel po tříleté přestávce a vyhrál jsem mistrovství Evropy. Tenkrát taky všichni tvrdili, že to nedokážu. Bylo to hodně těžké, ale dokázal jsem to. A i teď mám cíl a za tím půjdu," dodal.

Reklama