Hlavní obsah

Kvitová jako v pohádce: Nelituju ničeho, byl to nadpozemský rok

Tři velké triumfy doplnila skokem na druhé místo světového žebříčku. Zažila sezónu zázraků. Z toho, že v té následující bude muset obhajovat skvělé výsledky, Petra Kvitová rozhodně obavy nemá. Nejlepší česká sportovkyně roku 2011 v rozhovoru pro Právo často opakovala: „Strašně se už těším.“ Na Hopman Cup, na Wimbledon, na olympiádu. Jednadvacetiletá tenistka z Fulneku může totiž i z příštího roku udělat svou velkou „one woman show“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tenistka Petra Kvitová při slavnostní anketě Sportovec roku

Článek

Nepřináší vám závěr letošního roku víc hektiky, než tomu bylo po wimbledonském triumfu?

Je to tak. Tehdy jsem měla hodně nabitých vlastně jen pár dnů, teď bylo těch společenských akcí a různých focení o dost víc.

Už v létě jste zamířila na karlovarský festival, nedávno jste se objevila na předávání Zlatých slavíků. Jak na vás působí blýskavý svět celebrit?

V Karlových Varech to pro mě bylo vlastně poprvé něco jiného než setkání se sportovními kolegy. Ti herci jsou opravdu jiní než my, ale moc fajn. Slavík byla spíš jen společenská akce. Pár lidí jsem tam poznala, moc jsme toho ovšem nenamluvili.

Předseda KSN a redaktor Sport.cz Zdeněk Pavlis předává korunu pro Sportovce roku tenistce Petře Kvitové.foto: Právo/Milan Malíček

Už máte vymyšlené, kdo vás bude hrát, až o vás natočí film?

(Směje se) Tak to nevím! To už budu stará, až to vznikne. (rozesměje se)

Mimochodem, viděla jste snímek Wimbledon? Má podle vás k realitě aspoň trochu blízko?

Víceméně je to natočené v All England Clubu, takže to okolí je pravdivé, to je jasné. A co se týče tenisu… Asi neskáčeme tolik rybičky jako ten pán, co je tam předváděl (směje se). Ale jinak se jim to docela povedlo.

Ten film je hlavně o tenisové lásce. Pomohla tento rok i vám?

My jsme se s Adamem (Pavláskem) dali do kupy ještě loni, když jsem byla 34. na světě, takže si myslím, že nějakou zásluhu na tom mém vzestupu má. Teda velkou! (směje se)

Jaké to je, když jako světová dvojka na kurtu prohráváte s juniorem? Nebo vás už občas nechá vyhrát?

Tak sem tam mě nechá, abych doma nebrečela. Hraje ale chlapský tenis. Když chce, tak mi dá vždycky nakládačku.

Tenistka Petra Kvitová s korunou pro Sportovce roku.foto: Právo/Milan Malíček

Před pár dny jste si spolu na prostějovské exhibici zahráli mix. Znamená to, že příští rok se pustíte víc i do čtyřhry?

Letos jsem hrála na French Open poprvé mix s Ukrajincem Stachovským a musím říct, že to byla hrozná zábava. I s Adamem jsme si to náramně užívali. Jsem zvědavá, jak nám to půjde teď v Austrálii s Tomášem Berdychem. Já se už na Hopman Cup šíleně těším. Nikdy jsem tam nehrála a všichni o něm básní.

Už jste s Berdychem probírali, jak byste smíšenou čtyřhru měli hrát?

Ne, ne, ne. My o tom vůbec nemluvili. Spíš jsme si říkali, že radši uděláme dva body v singlu, abychom to měli jisté.

Ke koruně české sportovní královny můžete v únoru získat i tzv. sportovního Oscara. Jak by vám znělo: Petra Kvitová – nejlepší sportovkyně světa roku 2011?

Nóóó, tak teď jsem to od vás slyšela poprvé takhle celé a zní to samozřejmě pěkně. Ale to je ještě hodně daleko. Všech šest, co jsme v nominaci, máme za ten loňský rok výsledky, tak nebudeme předbíhat.

Vy byste z té zbylé pětice volila koho?

Těžko říct. Abych pravdu řekla, tak ostatní sporty zase tolik nesleduju. Fakt nevím. Nedovedu posoudit, jestli by to měla být třeba japonská fotbalistka...

Tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku Turnaje mistryň. V pozadí poražená finalistka Viktoria Azarenková z Běloruska.foto: Reuters/Murad Sezer

Letos jste vyhrála tři velké trofeje. Najde se něco, co vás přesto v tomto roce mrzí a nemůžete to dostat z hlavy?

Určitě mohlo být lepší US Open, ale třeba bych pak zase nemusela vyhrát Turnaj mistryň a ani ten Fed Cup. Takže všechno zlé je k něčemu dobré, jak se říká. Když se podívám zpátky, tak ta sezóna byla nadpozemská.

Ale už po loňském Wimbledonu, kde jste postoupila do semifinále, vám hodně lidí prorokovalo velký vzestup. Moc jich ale netušilo, že to proběhne tak rychle. Zaskočila jste tím i sama sebe?

Můj trenér David Kotyza mi taky říkal už loni, jaká to bude dobrá sezóna. Já se tomu spíš jenom smála, ale David asi opravdu viděl, že na to mám. Ale že budu druhá na světě, tak to jsem samozřejmě nečekala vůbec.

Vaši fanoušci už vás ale vidí jako světovou jedničku. Bude těžké ten krok na vrchol udělat? Kdyby se počítaly body za Fed Cup, mohla jste to už mít odbyté...

Tlak asi nějaký bude, jenže já si to teď ani neuvědomuju. Ztrácím ale pořád ještě 115 bodů na Wozniackou. K tomu nehraju turnaj v Brisbane, kde jsem měla obhajovat vítězství. Holky ze zadních pozic taky budou dotírat. Nebude to tak lehké. Lidé si můžou říkat, co chtějí, ale zase to záleží jen na mně.

Znovu se bude hodit ta vaše pověstná skvělá psychika. Po kom jste ji vlastně podědila?

Řekla bych, že bojovnost a ctižádost po taťkovi. A takovou tu klidnou hlavu, která jde do všeho naplno i za nepříznivého stavu, to mám zase po mamce. Tahle kombinace mi asi svědčí...

Kdy jste si uvědomila, že tyhle vlastnosti vás dělají ve Fed Cupu přirozenou týmovou šéfkou? Nemusíte nic moc říkat, ale na kurtu si své uhrajete.

Já měla týmové soutěže ráda odmalička, hrozně mě to bavilo. Už loni jsem ve Fed Cupu hrála lepší tenis, stabilnější. A všechno mi to sedlo, když jsme se v lednu vrátili z Austrálie a pak nastoupili proti Slovenkám.

Váš kouč Kotyza pořád opakuje, jaké je to pro něj štěstí, že s vámi může spolupracovat. Už jste někdy museli rozhánět nějaké mraky? Neříkejte, že jste neměla žádné vzpurné období?

Já mám taky štěstí, že mám zrovna Davida a Jožu Ivanka (kondiční trenér – pozn.) v týmu. Všude se to občas pochroumá, ale mezi námi to jsou vážně jen maličkosti, které se dají rychle vysvětlit. Nemáme vůbec žádný problém.

Našel se v téhle sezóně zlomový moment, kdy jste si řekla: Teda, já nejspíš budu opravdu dobrá, když jsem tohle zvládla...

Asi fakt po té Austrálii, protože nikdy mi nešlo, když jsem vyhrála turnaj, zahrát na tom dalším nějak dobře. Takže když jsem vyhrála Brisbane a pak jsem uhrála osmičku v Melbourne, uvědomila jsem si, že je to lepší a výkyvy nebudou takové. Ale že jsem docela dobrá, to jsem si řekla až na úplném konci sezóny. (usmívá se)

Návraty v plné polní nicméně oznámily na příští rok i bývalé světové jedničky sestry Williamsovy a Kim Clijstersová. Která z nich bude vaší největší soupeřkou?

To je hrozně těžké říct, všechny mají nepříjemný tenis. Serena hraje strašně rychle, má výborný servis a je hrozně těžké ji nějak zatlačit. Uvidíme, v jaké formě se vrátí. To samé Clijstersová. Ale já si nemyslím, že Kim bude hrát ještě nějak moc dlouho. Jestli to třeba nebude její poslední sezóna...

Loni jste dokázala vyhrát velké turnaje na všech površích. Je ve vašich silách triumfovat během jednoho roku na všech grandslamech?

Jéje... To je docela záludná otázka. (smích) Hmm, nezlobila bych se, kdyby se to stalo, ale až tak moc si na to příští rok nevěřím.

Petra Kvitová ukazuje na karlovarském filmovém festivalu trofej z Wimbledonufoto: Právo/Jan Handrejch

Otázka, který turnaj bude pro vás v roce 2012 prioritou, je asi zbytečná, ale vy budete hrát Wimbledon vzhledem k londýnské olympiádě vlastně dvakrát během měsíce.

Určitě bude hrozně těžké se připravit na dva vrcholy takhle za sebou, ale trenéři to zvládnou. Bude to zase na trávě, a já se na to strašně těším.

Máte už naplánované, co byste kromě tenisu chtěla na olympiádě vidět?

O tom jsem moc nepřemýšlela, ale pokud budu chtít hrát dobře, tak se budu muset soustředit výhradně na sebe.

A pak si třeba vychutnat soukromé Nagano? Jako když Djokoviče po každém vítězném grandslamu vítá v Bělehradě 100 tisíc lidí?

Srbové jsou mentalitou úplně jiní, ani nemají tolik úspěšných sportovců. U nás se tenis bere tak nějak v klidu, což mně osobně vyhovuje. Když hokejisté vyhrají mistrovství světa, tak je na Staromáku plno, ale já se necítím ochuzená.

Díky vám se teď ale v Česku spustil velký tenisový boom. Olympijské zlato by ho ještě umocnilo, nemyslíte?

Minulý týden jsme v Prostějově měli Večer mistrů, kde byla spousta dětí a všechny byly strašně nadšené. Doufám, že s Tomášem (Berdychem) je v tom nadšení udržíme našimi výsledky i příští rok.

Jak to na vás vůbec působí, když si děti hrají na kurtu na Petru Kvitovou?

Já sama si při tenise nehrála asi na nikoho. Jako menší jsem měla za vzor Martinu Navrátilovou, ale nebylo to tak, že bych kvůli tomu chodila pořád k síti jako ona. Spíš jsem hrála jen tak pro zábavu. Nikdo od nás z rodiny nejspíš nečekal, jak to se mnou dopadne...

Jak šla sezóna tenisové Lvice z Fulneku
LEDEN: Brutální start 34. hráčky světa. Pět výher v Brisbane a první turnajový titul sezóny. Na Australian Open poráží světovou šestku Stosurovou a končí až na raketě Rusky Zvonarevové ve čtvrtfinále.
ÚNOR: Formu od protinožců si veze do Bratislavy. V prvním kole Fed Cupu rozstřílí Cibulkovou i Hantuchovou. V Paříži utíká z mečbolu krajance Záhlavové-Strýcové a ve finále poráží světovou dvojku Clijstersovou.
BŘEZEN: Útlum. Brzy končí v Indian Wells i v Miami.
DUBEN: Ve fedcupovém duelu udolává v Charleroi obě Belgičanky a po deblu slaví postup do finále.
KVĚTEN: V euforii ovládne velký antukový turnaj v Madridu, kde vítězí nad třemi hráčkami světové desítky a stává se jednou z nich – je desátá. Místo doléčení bolavého kyčle hraje turnaj ITF ve Stromovce. Na French Open pak končí ve 4. kole na raketě Číňanky Li Na. Psychicky je rozhozená z těžké nehody prostějovského oddílového kolegy Urbánka.
ČERVEN: Přechod na oblíbenou trávu zvládávýborně. V Eastbourne se probije až do finále, kde těsně prohrává s Francouzkou Bartoliovou. Famózně odstartuje Wimbledon.
ČERVENEC: Životní výsledek! Ve finále v All England Clubu smete Rusku Šarapovovou 6:3, 6:4 a navazuje na poslední český triumf Jany Novotné z roku 1998. Z nenápadné tenistky je nová celebrita. Před tlakem okolí uniká na kondiční soustředění do Vysokých Tater.
SRPEN: Přicházejí obavy. Pokažené starty na americké tour plus výbuch v prvním kole US Open s Rumunkou Dulgheruovou.
ZÁŘÍ: Přes newyorský kolaps postupuje na 6. místo ratingu WTA. Ztracenou jistotu získává postupem do semifinále v Tokiu.
ŘÍJEN: Exkluzivní vyvrcholení. V hale je nepřemožitelná. Vítězí v Linci, na Turnaji mistryň v Istanbulu bez ztráty setu prochází základní skupinou a ve finále ji nezastaví ani Běloruska Azarenková.
LISTOPAD: Sladký moskevský zákusek. Unavená a nachlazená světová dvojka zařizuje dva body a slaví české fedcupové vítězství. PROSINEC: Měsíc anket. Ze všech stran je slyšet jediné jméno: Kvitová, Kvitová, Kvitová...

Reklama