Hlavní obsah

Kvitová začala hrozně, ale pak Rusku smetla. Štěpánek neuhrál ani set

Tak nervózní Petra Kvitová už dlouho nebyla. V úvodním zápase na Australian Open prohrávala v první sadě už 0:2, když udělala tři dvojchyby. Pak ale česká lvice zaťala dráp a Rusku Věru Duševinovou vyprovodila z kurtu dvanácti vyhranými gamy v řadě. Turnajová dvojka se střetne v dalším kole se Španělkou Carlou Suárezovou.

Foto: John Donegan, ČTK/AP

Petra Kvitová ve vítězném gestu po zápase s Věrou Duševinovou.

Článek

"První kolo je vždy těžké a jsem ráda, že se mi to podařilo i přes ten nešťastný začátek zvládnout. Právě za ty chyby a debly na začátku jsem se na sebe naštvala, a ono mi to mnohdy pomůže a začnu hrát," řekla Kvitová. "Dařil se mi return, ale jinak je to těžké specifikovat, soupeřka nehrála úplně rychle, občas na mne něco vystřelila, ale to jsem v pohodě zvládla," doplnila tenistka.

V nové barevné kombinaci oblečení, fialovém tričku a stejně barevných botách s nápisem Petra a v modré sukni i čelence, zvítězila Kvitová za hodinu a minutu hry. Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy nastřílela v utkání 19 vítězných míčů.

"Mám na tenhle kurt skvělé vzpomínky z loňského roku. Když jsem sem přišla, všechny se mi hned vybavily," řekla loňská čtvrtfinalistka Kvitová na kurtu, na kterém loni nečekaně porazila ve třetím kole domácí hvězdu Samanthu Stosurovou.

O post jedničky bez Radwaňské a Stosurové

Jednadvacetiletá Kvitová se může stát po Australian Open světovou jedničkou. O tenisový trůn v Melbourne bojuje s dalšími čtyřmi hráčkami, včetně aktuální jedničky Caroline Wozniacké z Dánska. Z boje díky postupu Kvitové do druhého kola odpadla Polka Agnieszka Radwaňská, která nemůže být první ani v případě zisku titulu.

Radek Štěpánek v zápase s Nicolasem Mahutem. Český tenista v prvním kole nevyhrál ani jeden set.foto: Reuters/Brandon Malone

Mimo hru o čelo žebříčku WTA už je rovněž vítězka US Open Stosurová. Šestá nasazená je na úvod roku z formy a dnes prohrála už v 1. kole s Rumunkou Soranou Cirsteaovou 7:6, 6:3.

Dál jde i Hradecká, Rosol a Zakopalová skončili

Do druhého kola postoupila také Lucie Hradecká, která poprvé v Melbourne přešla 1. kolo po výhře nad ruskou soupeřkou Jevgenijí Rodinovou 6:3 a 6:1. "Byl to trochu boj se soupeřkou i s větrem. Za stavu 3:0 jsem si řekla, ha, teď by to mohlo být 4:0 a ono to rázem bylo 3:3. Pak jsem ale servírovala proti větru a mohla jsem se do toho opřít," uvedla Hradecká. "Určitě jsem byla nervózní méně než před rokem, kdy už jsem se klepala tři dny před zápasem."

Set neztratila ani Barbora Záhlavová-Strýcová, jež zdolala 6:0 a 6:4 Irynu Brémondovou z Francie.

Barbora Záhlavová - Strýcová si zajistila postup do 2. kola.foto: ČTK/AP/Tertius Pickard

Obě fedcupové reprezentantky budou mít v dalším kole těžké soupeřky - Hradeckou čeká turnajová sedmička Věra Zvonarevová z Ruska, Záhlavovou-Strýcovou třináctinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová z USA.

Postup se naopak nevydařil Lukáši Rosolovi, který prohrál s Němcem Philippem Petzschnerem 6:0, 6:0 a 6:2. Česká trojka uhrála první game až po třinácti prohraných. "Nevím co se to se mnou dnes dělo, asi jsem přetrénovaný, v životě se mi to nestalo. Soupeř hrál navíc opravdu dobře, dařilo se mu nepustit mě vůbec do rytmu," řekl Rosol. "Trenér mi radil, abych do toho šel naplno, ale já jsem fakt nevěděl, co dělat. Připravoval jsem se poctivě, ale chybí mi chuť do tenisu."

Se soutěží se rozloučil také Radek Štěpánek, který prohrál s Francouzem Nicolasem Mahutem dvakrát 5:7 a 3:6, úspěšná kvalifikantka Andrea Hlaváčková podlehla 29. nasazené Nadě Petrovové z Ruska 3:6, 6:3 a 0:6.

Výsledky tenisového Australian Open:
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Duševinová (Rus.) 6:2, 6:0
Hradecká (ČR) - Rodinová (Rus.) 6:3, 6:1
Pavljučenkovová (15-Rus.) - Zakopalová (ČR) 7:6 (7:5), 6:1
Petrovová (29-Rus.) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 3:6, 6:0
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Bremondová (Fr) 6:0, 6:4
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Petzschner (Něm.) - Rosol (ČR) 6:0, 6:0, 6:2
Mahut (Fr.) - Štěpánek (29-ČR) 7:5, 7:5, 6:3

Reklama

Související témata: