Hlavní obsah

Berdych nadělil Rochusovi "kanára" a snadno postoupil, uspěla i Benešová

MELBOURNE

Bez ztráty jediného setu postoupil Tomáš Berdych do třetího kola úvodního grandslamového turnaje sezóny Australian Open. Belgičanovi Olivierovi Rochusovi ve druhé sadě dokonce nadělil "kanára", když vyhrál všech šest gamů v řadě a celkově zvítězil po setech 6:1, 6:0 a 7:6. Do další fáze turnaje postoupila také Iveta Benešová, která přehrála favorizovanou Šuaj Pcheng z Číny po setech 6:2 a 6:4.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Tomáš Berdych se s Olivierem Rochusem příliš nemazlil.

Článek

Berdych předvedl mnohem lepší výkon než v úvodním kole proti Španělu Albertu Ramosovi, s nímž ztratil jeden set, a proti Rochusovi se na postup příliš nenadřel. V předchozích čtyřech vzájemných zápasech povolil o dvě hlavy menšímu Belgičanovi jedinou sadu a nešetřil ho ani tentokrát.

Od začátku zatlačil soupeře do hluboké defenzivy a téměř bezchybnou hrou ovládal dění na kurtu. Rochus se jen marně natahoval po Berdychových tvrdých úderech a v den svých 31. narozenin musel překousnout nepopulárního "kanára". Belgičan se probral až od třetího setu, vynutil si tie-break, ale v něm už opět dominoval o pět let mladší Berdych.

Rodák z Valašského Meziříčí si po zápase pochvaloval především skvělý úvod. "V prvních dvou setech jsem hrál velice dobře. S Olivierem jsme už odehráli hodně zápasů a vždy musím bojovat o každý míček, i když to tak možná podle výsledku nevypadá. Jsem rád, že jsem to dotáhl ve třech setech a těším se na další zápas," řekl Berdych v rozhovoru na dvorci. "Z mého pohledu byl ten zápas určitě lepší než předchozí, soupeř byl nepříjemnější, a tak jsem rád, že jsem to zvládl."

Zas o něco těžší zápas čeká Berdycha s Andersonem, 32. hráčem světa, s nímž se dosud nestřetl. "Sledoval jsem jeho solidní výsledky i hru. Je to pracovitý dříč s výborným servisem, já doufám, že dokážu využit svého returnu a tím mu to znepříjemnit," řekl Berdych spolupracovníkovi ČTK.

Iveta Benešová překvapivě zdolala Peng Shuai a je ve třetím kole.foto: Reuters/Daniel Munoz

Benešová získala proti Číňance Šuaj Pcheng sebevědomí brejkem v prvním gamu a sadu bez problémů dotáhla k vítěznému konci. Na úvod druhého dějství si česká hráčka vybrala slabší chvilku a ztratila podání, vzápětí si ale servis vzala zpět a pak už na dvorci dominovala. Rodačce z Mostu chybí jen jediná výhra k vyrovnání loňské účasti ve 4. kole, její příští soupeřkou bude Ruska Nina Bratčikovová.

Do dalšího kola naopak nepostoupila Petra Cetkovská. Dvaatřicátá nasazená hráčka nestačila na Němku Monu Barthelovou, které podlehla po setech 5:7 a 3:6. Cetkovská nevyužila v první sadě při podání Barthelové setbol. "Ale nevím, jestli bych i v případě úspěšného úderu celý zápas vyhrála. Byla jsem taková celá zpomalená, nešly mi nohy, nevybíhala jsem míče. A taky servis byl pomalý, chyběla výbušnost," řekla tenistka.

V Melbourne hrála po zranění z přípravy na první turnaj sezóny. "Vzhledem k tomu to nebylo špatné vystoupení," dodala Cetkovská, která si účastí v druhém kole vylepšila své maximum na Australian Open.

Australian Open, česká účast:
Muži - dvouhra, 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - O. Rochus (Belg.) 6:1, 6:0, 7:6 (7:4).
Muži - čtyřhra, 1. kolo:
Čermák, Polášek (11-ČR/SR) - Benneteau, Mahut (Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), Bolelli, Fognini (14-It.) - Machado, Rosol (Portug./ČR) 5:7, 6:4, 6:2, Paes, Štěpánek (Indie/ČR) - Jones, Smith (Austr.) 6:2, 6:2.
Ženy - dvouhra, 2. kolo:
Benešová (ČR) - Šuaj Pcheng (16-Čína) 6:2, 6:4, Barthelová (Něm.) - Cetkovská (32-ČR) 7:5, 6:3
Ženy - čtyřhra, 1. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Rybáriková, Zakopalová (SR/ČR) 6:2, 7:5, Grandinová, Uhlířová (9-JAR/ČR) - Cirsteaová, Šafářová (Rum./ČR) 2:6, 6:4, 6:4, Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) - Amanmuradovová, Korytcevová (Uzb./Ukr.) 6:4, 6:1.
Další výsledky Australian Open zde.

Reklama