Hlavní obsah

Byl jsem blízko, litoval Berdych porážky. Nadal přiznal, že byl nervózní

MELBOURNE

Se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem sehrál parádní čtyřsetvou bitvu, kterou však po čtyřech a půl hodinách prohrál. Stejně jako předcházejících devět vzájemných zápasů. I když v prvních dvou sadách si mohl Tomáš Berdych dělat reálné nároky na vítězství, nakonec jeho pouť prvním Grand Slamem sezóny skončila ve čtvrtfinále. „Hrál jsem opravdu dobrý zápas. Jenže byl jenom dobrý, což zkrátka na Rafu nestačí,“ hodnotil Berdych.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Tomáš Berdych gratuluje k vítězství Rafaelu nadalovi ve čtvrtfinále Australian Open.

Článek

V prvním setu měl překvapivě více ze hry český hráč. S jeho výborným podáním a dlouhými razantními údery si Nadal dlouho nevěděl rady. Kdyby se Berdych vyvaroval zbytečných chyb, mohla mít sada dost možná hladší výsledkový průběh v jeho prospěch.

Tomáš Berdych při čtvrtfinálovém utkání Australian Open proti Rafaelu Nadalovi.foto: Reuters/Mark Blinch

„V prvním setu jsem byl docela nervózní. Nedokázal jsem hrát míče dostatečně dlouhé. Nebyl jsem dost rychlý a silný,“ uznal po zápase Nadal. „Proti takovým hráčům jako Tomáš je to hodně těžké, protože na returnu máte dost málo šancí. Hraje míče velmi, velmi tvrdě a ploše. Je těžké dostat se do rytmu,“ vysvětlil Španěl.

Pro vývoj zápasu byla dost možná klíčová koncovka tie-breku druhé sady. Berdych měl při Nadalově podání setbol, který však z těžkého voleje neproměnil. Španěl následně set vyhrál a začal zápas otáčet.

„Ten bod byl určitě důležitý, ale ne rozhodující. Prostě jsem měl hrát dnes o něco lépe a mohl jsem vyhrát možná i celý zápas. Byl jsem opravdu blízko. Chyběl mi prostě jeden krok,“ zalitoval Berdych.

Rafael Nadal vydřel koncovku tie-breaku druhé sady, a pak už zápas nepustil.foto: Reuters/Mark Blinch

Nicméně z této porážky, která byla od Nadala desátá v řadě, by se rád do příštího vzájemného zápasu poučil. „O naší bilanci vím. A ledacos se může příště změnit. Nedívám se moc na celkovou statistiku, zajímají mě řekněme poslední dva zápasy. Loni v Miami, kdy jsme se utkali naposledy, to s ním bylo těsné. Prohrál jsem 4:6 ve třetím setu,“ připomněl rodák z Valašského Meziříčí.

„Kdyby to bylo tak snadné, byl bych teď nejspíš už v jiné pozici, mezi nejlepšími třemi na žebříčku. To ale nejsem. Dnes to byl další krok, který jsem udělal. Doufám, že si odnesu další zkušenosti do příštího vzájemného zápasu a povedu si v něm lépe,“ pokračoval.

Právě Berdych patří mezi širší pole špičkových hráčů, kteří však marně pošilhávají po elitní čtyřce (Djokovič, Nadal, Federer, Murray). Mezi ní a ostatními tenistky je přeci jen určitá propast.

„Když se podíváte na pavouka, tak v poslední osmičce je jenom jeden hráč, který do ní žebříčkově nepatří. Z první čtyřky už jsou dva v semifinále. To ukazuje, jakou mají sílu. Je těžké hrát zrovna v téhle době, protože kluci z nejlepší čtyřky skoro každý týden přepisují historii. Ale je to, jak to je, musíme se s tím prostě nějak popasovat,“ uvědomuje si šestadvacetiletý český reprezentant.

Konec. Tomáš Berdych na Nadala nestačilfoto: Reuters/Toby Melville

Ten se kromě skvělých výkonů do historie letošního Australian Open zapsal také tím, že po osmifinálovém zápase nepodal ruku Nicolasi Almagrovi. A očekávalo se, že mu to fanoušci ani v utkání s Nadalem jen tak neodpustí. Ale nestalo se.

„Nesnažte se zase se vracet k tomuhle. Pro mě už je to minulost. Publikum bylo skvělé. Já jsem ale nikdy nic neměl proti fanouškům. Jak už jsem říkal, tady je možná nejlepší místo pro Grand Slam. Lidé tady tenisem žijí,“ dodal Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík