Hlavní obsah

Pljuščenko je zpět, ale hrozí další pauzou. Jakoby mě do kolene střelili, popisuje

Michal OsobaPrávo

Dva roky byl Jevgenij Pljuščenko více slyšet než vidět. Od svého protestu proti porážce na olympijských hrách ve Vancouveru od Američana Evana Lysacka, kdy při vyhlašování provokativně prošel přes nejvyšší stupeň, se blonďatý Žeňa na žádné mezinárodní krasobruslařské soutěži neobjevil. Až nyní v Sheffieldu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Jevgenij Pljuščenko

Článek

Dlouho se zdálo, že se s amatérským ledem rozloučil nadobro. Mezinárodní federace ISU mu totiž udělila doživotní zákaz startu, neboť se po odhlášení z mistrovství světa představil na exhibicích bez souhlasu ruské federace. Proti verdiktu se ani neodvolal, jenže poté, co prohlásil, že olympiáda v domácím Soči je pro něj velkým lákadlem, ISU mu vloni trest zrušila.

Kvalifikace nejtěžší soutěží

Jako místo svého návratu zvolil evropský šampionát v Sheffieldu, byť se trochu potupně musel prokousávat kvalifikací. Tu zvládl olympijský vítěz z Turína suverénně, jenže problémy s kolenem, které ho poslední roky trápí, o sobě opět daly vědět.

Stříbrný Jevgenij Pljuščenko na OH ve Vancouveru provokativně přešel při vyhlašování výsledků přes nejvyšší stupeň.foto: Reuters/David Gray

„Občas si připadám jako by mě do kolene střelili. Navíc mě bolí záda, ani jsem se nemohl otočit. Přišlo mi to jako nejtěžší soutěž mé kariéry,“ povzdechl si. „Byl jsem připraven se odhlásit ze šampionátu, je těžké soutěžit, když nejste zcela fit,“ vykládal.

Možná vynechá MS

Po mistrovství Evropy tak zvažuje další, tentokrát zdravotní, pauzu. „Co nejdříve to půjde, chtěl bych podstoupit operaci. A nedokážu říct, za jak dlouho se dám dohromady, ale účast na mistrovství světa v Nice vidím tak na padesát procent,“ odhadoval. Zřejmě tak na očekáváný souboj se suverénem této sezóny Kanaďanem Chanem vůbec nedojde…

Nejdřív se 29letý krasobruslař ale musí popasovat se svými soupeři v Sheffieldu, a nastupující generace má na něj spadeno. „Hodně kluků mu chce ukázat, že vracet se nebyl dobrý nápad. Určitě bude jeho start hodně sledovaný, ale myslím, že už je čas pro ty mladší,“ tvrdí jednadvacetiletá česká naděje Michal Březina.

Reklama