Hlavní obsah

Krasobruslař Verner skončil na ME v krátkém programu třetí

Český krasobruslař Tomáš Verner útočí na svou čtvrtou evropskou medaili. Na šampionátu v Sheffieldu je po krátkém programu třetí, dnes nestačil jen na ruské duo Artur Gačinskij, Jevgenij Pljuščenko. Druhý z českých kandidátů na cenný kov Michal Březina půjde do volných jízd ze šesté pozice.

Foto: Phil Noble, Reuters

Krasobruslař Tomáš Verner na mistrovství Evropy v Sheffieldu

Článek

Obhájce bronzové medaile Verner se v krátkém programu dopustil jediného drobného zaváhání, když při čtverném toeloopu dopadl na obě nohy. "Nebyl to dobrý začátek programu. Měl jsem v tréninku problém s axelem, takže jsem měl pocit, že se nemám na co těšit," uvedl Verner na facebooku.

Ošidný axel se pětadvacetiletému krasobruslaři nakonec povedl a také díky tomu dostal za technickou hodnotu druhou nejvyšší známku. Ztrátu nabral v programových komponentech. I když se na tři desetiny přiblížil osobnímu rekordu, ve druhé sadě známek se zařadil až na šestou příčku. "Mohl jsem možná ještě trochu víc tlačit na pilu, ale já jsem byl přesvědčený, že jsem jel nejlépe, jak jsem mohl," řekl Verner v rozhovoru pro Českou televizi.

Po problémech se zády a kolenem se cítí fit na 80 procent. "Ale jen zřídka byste našli sportovce, který je naprosto fit," poznamenal mistr Evropy z roku 2008.

Vyšší programové komponenty než Verner měl i Březina, kterého však zradily skoky. Jeho pokus o čtverný salchow skončil pádem a čistý nebyl ani výjezd z trojitého toeloopu v kombinaci. Jednadvacetiletý krasobruslař tak bude na vysněnou medaili útočit z nejhorší pozice v rozjížďce nejlepších šesti krasobruslařů. Na Vernera ztrácí pět bodů.

"Body odpovídají tomu, co jsem zajel. Kdybych čtveráka skočil, tak jsem měl přes osmdesát bodů," řekl v České televizi Březina.

Pljuščenko čtverný skok vynechal

Bronzový medailista z loňského mistrovství světa Gačinskij zajel po technické stránce suverénně nejlepší krátký program. Zařadil do něj i kombinaci čtverného a trojitého toeloopu, díky čemuž v první sadě známek o 3,7 bodu porazil slavnějšího kolegu z tréninkové skupiny Alexeje Mišina Pljuščenka. Ten kvůli bolavému kolenu čtverný toeloop vynechal a před volnou jízdou ztrácí na krajana devět setin bodu.

Poprvé od roku 2002 zřejmě odjede z evropského šampionátu bez medaile Brian Joubert. Sedmadvacetiletý Francouz totálně pokazil krátký program, po němž je s velkou ztrátou až desátý.

V krátkém programu skončilo působení na evropském šampionátu pro třetího českého zástupce Pavla Kašku. Ten kvůli pokažené kombinaci skončil šestadvacátý, od postupové čtyřiadvacítky ho dělilo jen 27 setin bodu.

Soutěž sportovních dvojic ovládli Rusové

Volosožarová s Traňkovem společně startovali na mistrovství Evropy poprvé a s přehledem potvrdili roli největších favoritů, do níž se dostali po odstoupení německých obhájců titulu Aljony Savchenkové a Robina Szolkowého. Ve volné jízdě udělali chybu jen při poslední zvedačce a zbytek startovního pole za sebou nechali o více než 16 bodů.

Traňkov po třech evropských medailích, které získal s Marií Muchortovovou, poprvé dosáhl na titul. Volosožarová dokonce získala vůbec první cenný kov na ME, v letech 2008 až 2010 byla se Stanislavem Morozovem třikrát čtvrtá.

Druhou příčku s přehledem uhájili Bazarovová s Larionovem, kteří zaváhali jen u druhého dvojitého axelu v sekvenci a o jednu příčku vylepšili umístění z loňska. Stejně pevně se na bronzovém stupínku usadili Stoblovová s Klimovem, kteří do Sheffieldu přijeli jako náhradníci za Juko Kavagutiovou a Alexandra Smirnova.

Herbríková s Halmaertem neudrželi lichotivou desátou pozici po krátkém programu. Ve volné jízdě se naplno projevilo, že spolupracují teprve od října. Vedle pádu při odhozeném trojitém rittbergeru udělali další chyby ve zvedaných figurách a piruetách. I když ziskem 72,88 bodu o více než tři body vylepšili svůj výkon z prosincového republikového šampionátu, propadli se o tři příčky.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Sheffieldu (Británie):
Muži - krátký program: 1. Gačinskij 84,80, 2. Pljuščenko (oba Rus.) 84,71, 3. Verner (ČR) 81,14, 4. Fernández (Šp.) 80,11, 5. Amodio (Fr.) 78,48, 6. Březina 76,13, ...26. Kaška (oba ČR) 51,34.
Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Volosožarová, Traňkov 210,45, 2. Bazarovová, Larionov 193,79, 3. Stolbovová, Klimov (všichni Rus.) 171,81, 4. Bertonová, Hotárek (It.) 158,99, 5. Vartmannová, Van Cleave (Něm.) 154,99, 6. Jamesová, Cipres (Fr.) 151,93, ...13. Herbríková, Halmaert (ČR) 115,87.

Reklama

Související témata: