Hlavní obsah

Halové mistrovství ČR přineslo výměny na trůnech

Halovými mistryněmi republiky se v Brně staly po čtyřech letech ženy z Prague Devils, open mistrovství ovládla po pětileté pauze Žlutá zimnice. Favorité obou kategorií vypadli již v semifinále.

Foto: David Průcha

Finále v kategorii open se nakonec stalo jednoznačnou záležitostí ve prospěch týmu Žlutá zimnice.

Článek
Fotogalerie

ŽENY V historii ženského halového mistrovství republiky dokázaly získat titul pouze dva týmy – Žlutá zimnice (pětkrát) a Prague devils (letos podruhé). Letos na sebe oba favorité narazili již v semifinále. Ačkoliv si Žlutá zimnice s konkurentkami poradila v sobotním zápase bez větších potíží, rozhodující zápas jí tolik nevyšel. Ženy z Prague devils oproti tomu předvedly téměř bezchybný výkon a postaraly se o druhé překvapení turnaje. Tím prvním bylo semifinálové vítězství Terrible monkeys nad vloni bronzovou a předloni stříbrnou Velkou Moravou. V polovině těsného zápasu změnily Monkeys obranu a donutily tak soupeřky k několika chybám v dlouhých přihrávkách, zatímco samy dokázaly podržet disk a trpělivě potvrzovat své body.

Finále bylo již od začátku pevně v rukách Prague Devils, které postupně zvyšovaly vedení a zvítězily bez větších potíží 15:6. „Důležité bylo, že se nám letos do sestavy vrátily zkušené hráčky Kristina Medková a Marie Voloczková,“ říká k letošnímu úspěchu kapitánka Prague Devils Hanka Lesáková. Vyzdvihuje také týmového ducha a dobrou motivaci hráček. V klíčovém semifinálovém zápase pomohla zkušenost z přípravy na Prague Winter, kde si mohly vyzkoušet hru proti Žluté zimnici v aktuální sestavě. Medková doplňuje, že hlavní zbraní proti Zimnici byla zónová obrana, kterou se „…konečně naučily.“ „Zapracovaly jsme také na psychice a dělali jsme výrazně méně chyb,“ potvrzuje Medková slova kapitánky.

Žlutá zimnice nakonec vybojovala bronzovou medaili v zápase proti Velké Moravě. Cenu Spirit of the game si odnesly loňské finalistky a letos osmé hráčky z Pražské sedmy.

OPEN V kategorii open se zajímavé věci děly již v sobotních skupinových zápasech. Ve výrazně silnější skupině bylo až do posledního zápasu jasno pouze v první pozici pro neporažený písecký tým PeaceEgg. Ostatní týmy se porážely navzájem, přičemž velké pozdvižení způsobila výhra českobudějovického týmu 3SB nad obhájci titulu Prague Devils. 3SB dokázali porazit Pražskou sedmu, ale v nepočetné sestavě jim už nezbývaly síly na „strejdovský“ tým Tíos, který přijel do Brna vybaven kromě zkušeností také knírem na tváři každého z hráčů. V druhé skupině předváděl sympatický výkon tým Figurky slonů, který dokázal hned v úvodu turnaje porazit jeden ze dvou vyrovnaných týmů FUJ. Následovalo vítězství nad Terrible Monkeys a nejtěsnější prohra s budoucími mistry Žlutou zimnicí, kteří ovšem podle svých slov závěr zápasu trochu vypustili, aby si vyzkoušeli nové taktické varianty.

Cesta Žluté zimnice k titulu byla jinak dlážděná jednoznačnými výsledky, až se zdálo, že soupeře nutí k chybám pouhou svou přítomností na hřišti. V semifinále proti 3SB dokázali budějovičtí držet krok jen prvních pár bodů, načež se zápas zvrhl v exhibici Žluté zimnice, která zaznamenala asi nejvyšší skóre turnaje 20:7.

Oproti tomu druhé semifinále bylo dramatem s nejistým výsledkem. PeaceEgg, který již Prague Devils porazil ve skupině, ztratil první dva útoky. Devils působili sebejistě a nahranou výhodu si udržovali asi do poloviny zápasu. Své útoky ovšem trpělivě proměňoval i PeaceEgg. V druhé půli zápasu to byli Devils, kdo začali postupně ztrácet.  Jak se blížil konec času, podařilo se Písku postupně stáhnout náskok soupeře a převzít vedení. Rozhodující break přichází v samotném závěru, kdy Marek Holický vystihne rozehrávku Devils a okamžitě proměňuje na 12:10. Prague devils ještě stihnou proměnit svůj útok a začínají obranou po konci času, kdy ještě mohou srovnat skóre a vynutit prodloužení. PeaceEgg je ovšem opět neomylný a zaslouženě vítězí.

Ve finále dvou neporažených týmů ovšem PeaceEgg připraví velké zklamání jak pro sebe tak pro diváky. Obávaná bezchybná hra je ta tam a Žlutá zimnice brzy vede 6:3. Písek v tu chvíli má šanci na break, ale Tomáš netypicky neudrží disk v ruce a Žlutá zimnice zakončuje efektně v rybičce na 7:3. Následuje chyba za chybou, házeči Písku jsou pod velkým tlakem. Jedna rozehrávka dokonce končí Callahanem. Zimnice vede již 14:3, když se Písku podaří znovu skórovat. Konečné skóre 19:5 potvrzuje naprostou dominanci Žluté zimnice na turnaji.

„Určitě jsme hodně zklamaní, že jsme soupeři nedokázali dát pořádný zápas,“ říká Marek Holický po finále. Uznává však, že velkou roli hrála agresivní obrana Žluté zimnice. „Soupeř přišel s hodně tvrdým markerováním, naši házeči to psychicky neunesli.“ Cesta Písku do finále byla těžší, než cesta Zimnice. Mohla ve finálovém výkonu hrát roli únava? Holický si myslí, že ne: „Fyzicky nebyl problém. Před každým zápasem i po něm jsme se poctivě rozcvičovali, v sobotu jsme po posledním zápase měli asi dvacetiminutový výklus a strečink…na finále jsme se cítili dobře.“

Jan Novák, kapitán vítězného týmu, si vychvaluje, jak fungovala Žlutá zimnice jako tým. „První den jsme se hodně sehráli. Kromě zónové obrany nám začala hodně fungovat i osobka. Mohli jsme si dovolit střídat v zápase oba druhy obrany a vyvézt soupeře z konceptu.“

Prague devils zvítězili nad 3SB v zápase o třetí místo. Pátá Pražská sedma získala cenu Spirit of the game i pro svůj open tým.

Pořadí HMČR 2012 - open
1. Žlutá Zimnice
2. Peacegg
3. Prague Devils A
4. 3SB
5. Prague 7 (Spirit of the Game)
6. Tios
7. FUJ A
8. Figurky Slonů
9. FUJ B
10. Terrible Monkeys
Pořadí HMČR 2012 - ženy
1. Prague Devils A
2. Terrible Monkeys
3. Žlutá Zimnice
4. Velká Morava A
5. FUJ
6. Prague Devils B
7. Východní Blok
8. Prague 7 (Spirit of the Game)
9. Atrofované Ruce
10. TREE
11. Velká Morava B
12. 3SB + Figurky Slonů

Reklama