Hlavní obsah

Rusko - Švédsko 7:3Malkin režíroval skvělý obrat Ruska proti Švédsku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Karlsson 0 : 1
11. Popov 1 : 1
15. Zetterberg 1 : 2
30. Franzen 1 : 3
36. Malkin 2 : 3
39. Jemelin 3 : 3
41. Pěrežogin 4 : 3
43. Malkin 5 : 3
52. Malkin 6 : 3
60. Denisov 7 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Ruska deklasovali v souboji dvou dosud neporažených týmů na mistrovství světa domácí Švédsko 7:3, přestože ještě v polovině zápasu prohrávali 1:3. Poté ale sborná, která bude v neděli ve Stockholmu dalším soupeřem českého výběru, šesti góly duel otočila. Hattrickem a dvěma asistencemi se blýskl Jevgenij Malkin.

Foto: Petr Josek, Reuters

Rus Jevgenij Malkin (vpravo) se raduje z branky do švédské sítě.

Článek

Duel dvou celků, které na turnaji do té doby neztratily ani bod, začal lépe pro domácí. Hned první přesilovou hru využil Karlsson. Vyrovnat poté mohl Malkin, ale podařilo se to až jeho spoluhráči z první formace sborné Popovovi.

Švédové ale opět v přesilové hře získali vedení zpět na svou stranu. Adepti na medaile poté ve vyprodané Globen areně předváděli důrazný hokej s vysokým nasazením a řadou šancí. Brankáři Fasth a Varlamov ale své týmy drželi.

Skóre se změnilo až v další přesilové hře, ve které hráči Tří korunek potvrdili, že je to jejich velká zbraň. V závěru druhé třetiny ale své umění proti oslabenému soupeři předvedli i Rusové, kterým hodně pomohl svou nedisciplinovaností Franzén. K jeho prvnímu trestu však hodně pomohl simulující Jemelin.

Podruhé byl ale zkušený Švéd vyloučen právem a právě Jemelin využil následnou přesilovku pět na tři k vyrovnání. A na začátku třetí části sborná svůj obrat dokonala. Patnáct sekund po začátku zajistil Rusku vedení Pěrežogin a soupeře i fanoušky poté zmrazil Malkin.

Seveřané měli velkou šanci zdramatizovat duel v pětiminutové přesilovce po vyloučení Kalinina, ale gól se jim i zásluhou dobře chytajícího Varlamova nepodařilo vstřelit. Navíc krátce po skončení početní výhody pošesté inkasovali, když Malkin zkompletoval hattrick. Ruská superhvězda se poté ještě podepsala pod poslední gól zapasu, který dal Denisov.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina B (Stockholm):
Švédsko - Rusko 3:7 (2:1, 1:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 6. Karlsson (Stalberg, Alfredsson), 15. Zetterberg (Alfredsson, Eriksson), 30. Franzén (Eriksson, Zetterberg) - 11. Popov (Malkin), 36. Malkin (Birjukov, Kuzněcov), 39. Jemelin (Dacjuk, Kalinin), 41. Pěrežogin (Medveděv, Popov), 43. Malkin (Popov), 52. Malkin (Popov), 60. Denisov (Malkin, Popov). Rozhodčí: Boman (Fin.), Kaval (USA) - Arm (Švýc.), Dussureault (Kan.). Vyloučení: 5:7, navíc Kalinin (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:2. Diváci: 11.500.
Švédsko: Fasth - N. Kronwall, Hjalmarsson, Brodin, Hedman, S. Kronwall, Karlsson - Eriksson, Zetterberg, Franzén - Alfredsson, Krüger, Silfverberg - Stalberg, Järnkrok, Landeskog - Larsson, Persson. Trenér: Pär Marts.
Rusko: Varlamov - I. Nikulin, Birjukov, Kalinin, Jemelin, Denisov, Medveděv, Nikitin, Rjasenskij - Popov, Malkin, Pěrežogin - Kuljomin, Dacjuk, Kuzněcov - Širokov, Těreščenko, Žerděv - Kokarev, Svitov, Ketov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Reklama

Související témata: