Hlavní obsah

Finsko - USA 0:5Hokejisté USA deklasovali obhájce titulu Finy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Pacioretty 0 : 1
36. Palmieri 0 : 2
38. Faulk 0 : 3
43. Butler 0 : 4
45. Ryan 0 : 5
Záznam online reportáže

Hokejisté Finska prohráli v utkání základní skupiny mistrovství světa na domácí půdě v Helsinkách s výběrem Spojených států amerických vysoko 0:5. Obhájci titulu, jimž až v pátém vystoupení na turnaji uzmula jako první body Kanada, tak prohráli i další souboj se zámořským soupeřem a právě tým USA je vystřídal na druhé příčce tabulky.

Článek

"Takový výsledek jsme nečekali, ale nemyslím, že by vypovídal o průběhu zápasu. Nechali jsme se párkrát vyloučit a dali jim naději vrátit se do zápasu, ale naše hra v oslabení byla dnes naprosto skvělá," pochvaloval si útočník Bobby Ryan v rozhovoru pro web IIHF.

"Věděli jsme, že rychle bruslí a poctivě pracují, ale vůbec jsme se jim v tom nevyrovnali," zlobil se útočník Mika Pyörälä. "Nebyli jsme na hru ani trochu připravení," doplnil zadák Janne Niskala.

O vzruch v úvodu zápasu se postaraly šance, které měli na obou stranách Stastny a finský bek Mäenpää, ale první gól přinesla až 17. minuta, kdy šla obě mužstva do čtyř. Většího prostoru na ledě využil už po osmi vteřinách Pacioretty a dorážkou dokázal propasírovat kotouč za Lehtonenova záda. Finové hráli poté přesilovku čtyři na tři, ale bez úspěchu, přestože Jokinen byl vyrovnání blízko.

Zkraje druhé části přečkali Američané vyloučení Goligoskiho, a přestože poté sami neuspěli ve dvou početních výhodách v krátkém sledu, kdy měl zvýšení náskoku na holi Ryan, jejich druhý úder přece přišel. Jen chviličku po Immonenově příležitosti si dobře najel Palmieri a bylo to 2:0.

V 38. minutě nejprve zachránila Howarda tyč po ráně, kterou vyslal Pyörälä, jenže vzápětí se proti pravidlům provinil sekáním Mikael Granlund a obránce Faulk propálil z kruhu pro vhazování Lehtonena potřetí. Finové, kteří za první dvě třetiny vyslali mezi tyče dohromady pouze deset střel, už do přestávky kontrovat nestihli.

Místo toho zámořský výběr v nástupu do třetí části definitivně rozhodl. Nejprve skončilo v 43. minutě v brance Butlerovo nahození, kdy měl Lehtonen patrně zakrytý výhled, a o necelé dvě minuty později s přehledem proměnil svou šanci kanonýr Ryan.

Vzápětí dal průchod své frustraci Salmela a po vražení na hrazení inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. Howardovu nulu už poté Seveřané prakticky neohrozili.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Finsko - USA 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 17. Pacioretty, 36. Palmieri (Atkinson, Butler), 38. Faulk (Goligoski, Pacioretty), 43. Butler (Petry, Atkinson), 45. Ryan (Smith). Rozhodčí: Jablukow (Něm.), Reiber (Švýc.) - Blümel (ČR), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 7:3, navíc Salmela (Fin.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 12.652.
Finsko: Lehtonen - Mäenpää, Hietanen, Väänänen, Järvinen, Niskala, Salmela, Kukkonen, Jaakola - J. Jokinen, M. Koivu, Filppula - Pesonen, Immonen, Mikael Granlund - Joensuu, N. Kapanen, Komarov - Pihlström, Kontiola, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Howard - Fowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun - Lasch, Stastny, Pacioretty - Okposo, Smith, Ryan - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Crabb, Thompson, Dwyer - Slater. Trenér: Scott Gordon.

Reklama

Související témata: