Hlavní obsah

Česko - Německo 8:1Exhibici s Německem si užil překvapivě i benjamínek Mrázek. Teď Česko čeká Švédsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Hemský 1 : 0
8. Greilinger 1 : 1
11. Krajíček 2 : 1
17. Erat 3 : 1
26. Koukal 4 : 1
30. Krejčí 5 : 1
35. Novotný 6 : 1
45. Koukal 7 : 1
47. Blaťák 8 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Na závěr základní stockholmské skupiny předvedli čeští hokejisté na mistrovství světa exhibici, přehráli Němce jednoznačně 8:1 a připsali si nejvyšší výhru pod trenérem Aloisem Hadamczikem. Tu zažil překvapivě i brankář Petr Mrázek, který odchytal posledních deset minut. Češi získali tři body a obsadili ve skupině B třetí místo. Dalším zápasem českého národního mužstva bude čtvrteční čtvrtfinálový souboj s domácím Švédskem od 20:15.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Český útočník Aleš Hemský (vlevo) dává gól. Akci přihlíží obránce Justin Krueger a brankář Dennis Andreas.

Článek
Fotogalerie

Ve Stockholmu dlouho fanoušci na gól nečekali. Ve druhé minutě si vzal puk Aleš Hemský, nacpal se před německého gólmana Endrase a šikovné ruce nejlepšího českého střelce na šampionátu vstřelily první gól utkání. Po šesti minutách mohl přidat druhou úspěšnou trefu Petr Koukal, ale Endras skvěle zasáhl, přihrával Hemský.

Druhý gól zápasu patřil Němcům. Greilinger vystřelil, puk se odrazil do tyče, poté do Michálka a utkání bylo srovnané. Jenže za tři minuty Češi měli zase navrch. Michal Vondrka našel Lukáše Krajíčka, který si najel před německou branku a dopravil puk za brankovou čáru. Třetí českou radost připravil v přesilovce Martin Erat, který s pomocí protihráče upravil na 3:1.

Za čtyřicet minut šest gólů

Další početní výhodu využil mistr z Pardubic Petr Koukal, který tečoval Krejčíkovu střelu a připsal si první trefu ve Stockholmu. O sobě dal vědět i David Krejčí, který jel sám na německého brankáře a bez problémů zvýšil na 5:1 v polovině utkání. A to při přesilovce soupeře!

Za pět minut přidal šestý kus Jiří Novotný, který neměl velký problém před soupeřovou brankou, Endras sám na vše nestačil. Uhodnout za tohoto rozpoložení vítěze nebyl asi problém. V neděli vyfasovali Němci 14 gólů od Norska, s Čechy byli zatím na polovině.

Mrázek šel chytat ve třetí třetině

Ve třetí třetině Hemského lehkost a hravost opět slavila úspěch. Našel u levé tyčky Koukala a ten zvýšil bez potíží do prázdné branky na 7:1. Za dvě minuty tu byl osmý pozdrav. Obránce Miroslav Blaťák vypálil od modré čáry a puk se zastavil až o síťku v brance. Devátý zásah mohl přidat při trestném střílení Krejčí, ale šanci doslova zahodil. Poté se ale z české strany překvapivě zvedl ze střídačky brankář Petr Mrázek a šel si odchytat první minuty na mistrovství světa. Za necelých deset minut neinkasoval.

Česko - Německo 8:1 (3:1, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 2. Hemský (Průcha), 11. Krajíček (Vondrka, Novotný), 17. Erat (Nakládal, Krejčí), 26. Koukal (Krajíček, Čáslava), 30. Krejčí (Tenkrát), 35. Novotný (Petružálek), 45. Koukal (Hemský, Průcha), 47. Blaťák (Krejčí, Plekanec) - 8. Greilinger (Schubert, Ullmann). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Arm (Švýc.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2114.
Štěpánek (51. Mrázek) - Nakládal, Blaťák, Krejčík, Čáslava, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, Koukal, Průcha - Petružálek, Novotný, Vondrka. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Endras - Reul, N. Goc, Fischer, Schubert, Krueger, Ondruschka, Lavallée - Tripp, Kink, M. Goc - Greilinger, Hospelt, Furchner - Barta, Pietta, Kaufmann - Reimer, Gogulla, Ullmann. Trenér: Jakob Kölliker.

Reklama