Hlavní obsah

Kanada - Slovensko 3:4Hokejový svět se zastavil. Kanada jede domů, semifinále si senzačně zahraje Slovensko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kopecký 0 : 1
10. Šatan 0 : 2
17. Kane 1 : 2
27. Skinner 2 : 2
38. Burrows 3 : 2
54. Bartovič 3 : 3
58. Handzuš 3 : 4
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

A je to tady. Překvapení na úvod hokejového čtvrtfinále mistrovství světa je realitou. Kanada prohrála se Slovenskem 3:4. V semifinále se tak tým vedený trenérem Vladimírem Vůjtkem utká s vítězem souboje Švédsko - Česko. Slováci vstoupili do vyřazovací bitvy skvěle. Po deseti minutách vedli 2:0, ale drtivý nápor zámořského výběru slavil úspěch a favorit vedl, ale nezvládl konec poslední třetiny a jede domů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Slovenská radost. Milan Bartovič a Juraj Mikuš si zahrají semifinále, Slovensko překvapivě porazilo Kanadu.

Článek
Fotogalerie

V čtvrté minutě se Kanaďané dopustili faulu a tým pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka měl šanci v první přesilové hře utkání. Kapitán Chára střelou od modré čáry prověřil Warda, ale vážnější problém favorit ve své obranné třetině řešit nemusel.

Po skončení oslabení ale byla situace už jiná. Radivojevič vystřelil a Kopecký ze vzduchu tečoval tak, že Slováci v šesté minutě šli do vedení. S takovým stavem favorit určitě nepočítal. A to nebylo vše. Uběhly necelé čtyři minuty a kanadský gólman nevěřil a s ním i celá kanadská střídačka. Druhou úspěšnou trefu přidal Šatan, který si vyměnil puk s Hudáčkem a prvně jmenovaný povedenou kombinaci zakončil - 2:0.

A Slováci byli stále při chuti. Kdyby byl gólový rozdíl po dvaceti minutách vyšší, nemohli se fanoušci v Helsinkách divit, ale Kanaďané se stačili otřepat a v zahajovací části snížili. Důraz před gólmanem Lacem slavil úspěch, na 1:2 snížil v sedmnácté minutě Kane.

Kanadský nápor ve druhé třetině otočil skóre

Začátek prostřední části nepřekvapil, Kanaďané dostali Slovensko pod tlak, ale vyrovnání stále nepřicházelo. Jen na obranu Slováci museli myslet při oslabení, a to v šestadvacáté minutě, když měl soupeř před sebou první početní výhodu. Eberle jel sál na Laca, neuspěl, ale puk se vrátil zpět před branku a Skinner už srovnal na 2:2.

Slováci byli pod tlakem a navíc se museli bránit další ofenzívní kanadské síle, ta byla navíc zesílená. Kanada měla téměř minutu a půl pěti proti třem. Obětavost ale slavila úspěch, zejména kapitán Chára ukázal srdnatost, dvakrát si vyzkoušel i pozici brankáře.

Příležitost pěti proti čtyřem poté měl Vůjtkův výběr. Surový měl obrovskou šanci, stál před gólmanem, ale netrefil branku a dvě minuty s hráčem navíc skóre neměnily. Při dalším tlaku Kanady zastavila puk poněkolikáté Lacova maska, tři minuty před koncem třetiny zase zvonila levá tyč slovenského gólmana. Ale za pár sekund už Slováci povolili, drtivý nápor využil Burrows a Kanada otočila skóre.

Slovenská euforie a postup do semifinále

V šesté minutě závěrečné třetiny se dostal do velké šance Hovorka, který přejel kanadské beky, ale po tomto úspěchu nedokázal přesně vystřelit.

Čím více se blížil možný konec bitvy, oba týmy hlavně nechtěly udělat chybu. Kanaďané mohli přijít o vedení a Slováci mohli ztrácet dva góly. Nakonec došlo na radost týmu z Evropy, na 3:3 překvapivě po vyčkávání srovnal Bartovič, který  dokázal využít odraženého puku před brankou a Ward potřetí v utkání kapituloval, a to v 54. minutě.

Kanaďané dále museli mobilizovat síly, na řadě bylo jejich oslabení. To zvládli, ale poté Getzlaf po hrubém faulu kolenem musel do šatny a Slovensko hrálo další přesilovku, a tu využilo. Handzuš tečoval střelu od modré čáry v 58. minutě a Slovensko se dočkalo zázraku, je v semifinále, Kanada balí, letí domů.

Kanada - Slovensko 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 17. E. Kane (Getzlaf), 27. Skinner (Eberle, Sharp), 38. Burrows (Russell, Ladd) - 6. Kopecký (Radivojevič, Handzuš), 10. Šatan (L. Hudáček, Surový), 54. Bartovič (Tatar), 58. Handzuš (Sekera). Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo (oba ČR) - Schulz (Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 3:3, navíc Getzlaf (Kanada) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 11 568.
Ward - Keith, Bouwmeester, Phaneuf, Russell, Schenn, Quincey, R. Murray - E. Kane, Perry, Getzlaf - Eberle, Tavares, Skinner - Benn, Nugent-Hopkins, Sharp - Ladd, O'Reilly, Burrows - Purcell. Trenér: Brent Sutter.
Laco - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, Mikúš, Miklík - Bartovič, Bližňák, Hovorka. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Reklama

Související témata: