Hlavní obsah

USA - Finsko 2:3Hokejový zázrak, Finové urvali výhru nad Američany devět sekund před koncem zápasu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Joensuu 0 : 1
34. Palmieri 1 : 1
42. Ryan 2 : 1
54. Koivu 2 : 2
60. Joensuu 2 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Řízná bitva poznala vítěze. A to v infarktovém závěru. Další hokejové čtvrtfinále na mistrovství světa poznalo semifinalistu. Třetím se stali Finové, kteří porazili Američany 3:2 gólem devět sekund před koncem třetí třetiny. Vítěz a úřadující mistr světa si v sobotu zahraje o postup do finále s Ruskem.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Je rozhodnuto, Finové porazili USA gólem osm sekund před koncem zápasu.

Článek
Fotogalerie

Hned od počátku oba týmy nastoupily do utkání ve velkém tempu, což potvrdily i dohrávané souboje. První velkou šanci si připsal v sedmé minutě Crabb, ale finský gólman Vehanen si se střelou poradil, i když musel zasahovat nadvakrát, napoprvé mu puk vypadl.

V 17. minutě tečoval puk na druhé straně Filppula, gólman Howard nezasáhl, ale puk šel mimo tyče. Za pár sekund dal o sobě vědět Mikael Granlund, ale tentokrát americký brankář zasáhl ideálně.

Horké chvíle zažilo mužstva USA v poslední minutě úvodní třetiny, ale několik finských dorážek neskončilo za brankovou čárou. Rušno bylo hned i na druhé straně, ale kvapíkové tempo gól zase nepřineslo. Američané v poslední sekundě dokonce odvolali brankáře a hráli v šesti, ale po vhazování v útočném pásmu gól nedali. Nakonec se po dvaceti minutách fanoušci v Helsinkách gólu nedočkali.

Skvělý zápas, kde padly dva góly během 20 sekund

Do slibné šance se po šesti minutách prostřední dvacetiminutovky dostal Jokinen, ale americký brankář udržel čisté konto, domácímu hráči nestačily ani dva pokusy ke vstřelení gólu.

Ve 28. minutě poprvé v utkání zvedl pravici rozhodčí a ukázal na trestnou lavici, Finsko šlo hrát přesilovku, ale tlak úřadujících mistrů světa nebyl plodný, povzbuzující fanoušci se radosti nedočkali, spokojení mohli být jen brankáři. To platilo i po mele před finským gólmanem. Rozhodčí rozpažili, gól nepadl, ale souboj chumlu hráčů pokračoval dále. Do šancí se dále dostávala obě mužstva, a nebylo jich málo, góly ale byly stále nedostatkovým zbožím, ale všechny souboje byly pečlivě a rázně dohrávány.

Co nešlo více než půlku zápasu, změnilo se během pár sekund. Finsko šlo do vedení ve 34. minutě, ale za 20 sekund bylo srovnáno. Nejdříve Joensuu a jeho přesná trefa a finská euforie, jenže Palmieri se nemýlil před domácí svatyní a vše začínalo znova a fanoušci žili dále v napětí ve skvělém souboji.

Gól osm sekund před koncem rozhodl!

Obrat - 99 sekund uběhlo z poslední třetiny a utkání mělo tým, který vedl. Američané prohrávali, ale Ryan tento stav zcela otočil, když trefil odražený puk od finského gólmana Vehanena.

Finové měli nyní jediný cíl, minimálně srovnat, ale gólman Howard měl v zápise stále jeden inkasovaný gól. Dokazoval brankářské dovednosti, ale také měl i kus štěstí. Hlavní ale bylo skóre: USA - Finsko 2:1.

Domácí ale srovnali, radovali se, jenže rozhodčí hned ukázal, že bude volat videorozhodčímu. Šlo totiž o střelu přes brusli. Gól po krátké debatě platil a stav se opět dostal do remízy, v 54. minutě zužitkoval enormní tlak Koivu, mistři světa žili. A to doslova.

Jenže prodloužení se nekonalo. Devět sekund před možným nastavením Finové rozhodli. A opět to byl Juensuu, který dotlačil puk za amerického gólmana, který zlomil vzteky hokejku. Naopak Finové stále mohou snít o obhajobě.

USA - Finsko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 34. Palmieri (Petry, Crabb), 42. Ryan (Faulk, Smith) - 34. Joensuu (Pihlström, Kukkonen), 54. M. Koivu (J. Jokinen, Filppula), 60. Joensuu (Kontiola). Rozhodčí: Bulanov, Olenin (oba Rus.) - Blümel (ČR), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 12 426.
Howard - Fowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler - Atkinson, Stastny, Pacioretty - Ryan, Smith, Okposo - Lasch, Abdelkader, Palmieri - Dwyer, Slater, Thompson - Crabb. Trenér: Scott Gordon.
Vehanen - Mäenpää, Hietanen, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola, Niskala - J. Jokinen, M. Koivu, Filppula - Pesonen, Immonen, Mikael Granlund - Kiiskinen, N. Kapanen, Komarov - Pihlström, Kontiola, Joensuu. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: