Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:4Švédský balvan odvalen v poslední minutě, v semifinále Češi svedou výživnou bitvu se Slováky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Eriksson 1 : 0
12. Nedvěd 1 : 1
17. Novotný 1 : 2
31. Erat 1 : 3
40. Zetterberg 2 : 3
41. Ericsson 3 : 3
60. M. Michálek 3 : 4
Záznam online reportáže

Praha/Stockholm
Aktualizováno

Švédská psychická kláda odvalena, čeští hokejisté přešli přes kritické čtvrtfinále. Ve Stockholmu Česko porazilo domácí Švédsko 4:3 a zahraje si v sobotu od 17:30 semifinále. Rozhodla trefa Milana Michálka 29 sekund před koncem třetí třetiny. Realitou se stal výjimečný zápas. O finále se Češi utkají se Slovenskem, které přehrálo Kanadu. Boj, který má vždy něco více, boj, kde se proti sobě postaví dva čeští trenéři. Alois Hadamczik vs. Vladimír Vůjtek.

Foto: Petr Josek, Reuters

Čeští hokejisté oslavují postup do semifinále přes Švédy!

Článek
Fotogalerie

Opatrný start. Žádné divoké přetahování z jedné strany hřiště na druhou. Čeští hráči pečlivě bránili a domácí Švédové bezhlavě neútočili. První vyložená šance se ve stockholmské hale Globen zrodila na začátku osmé minuty, a byla v obranném pásmu českého výběru. Eriksson si vyjel mezi kruhy před Kováře, kterého prostřelil.

Po tomto úspěchu domácí ožili a český brankář musel vzápětí řešit další ošemetnou situaci, tu zvládl, Alfredsson neuspěl.

Program MS v ledním hokeji (Helsinky)
Semifinále - sobota 19. května
13:30 Rusko - Finsko
17:30 Česko - Slovensko
O 3. místo - neděle 20. května, 15:00
Finále - neděle 20. května, 19:30

Český tým má ale svého nováčka, čtyřicetiletý Nedvěd minulé utkání proti Německu v úterý nehrál, nabral síly a on ve čtvrtek vstřelil první český gól ve čtvrtfinále. Němec vymyslel křižnou přihrávku, ta skončila na hokejce zkušeného útočníka a jeho teč znamenala srovnání, Fasth byl překonán.

Ve 14. minutě měl obrovskou šanci Frolík, který se dostal k puku a jel sám na švédského gólmana, ale ten si s jeho pokusem poradil, zasáhla jeho lapačka. Jenže v 17. minutě Švédi chybně rozehrávali v obranném pásmu, Michálek získal puk, nahrál před branku a Novotný šťastnou tečí poslal tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem do vedení a domácí mužstvo znervóznělo. Jak skončili, tak začali. Český tým se hned v úvodu druhé části dostal do šance, ale Michálek Fastha nepřekonal.

Zetterberg snížil ve 40. minutě

Ve 24. minutě měl Kovář se svými obránci i štěstí. Nahozený puk ale skončil na těle českého gólmana, který nezazmatkoval a nadvakrát puk zkrotil. Z protiútoku se dostal do šance Erat, který vystřelil z kruhu, ale i nyní byl úspěšnější muž s maskou na tváři. To samé se opět opakovalo na druhé straně, teď měli Češi velké štěstí, nevěděli, kde je puk.

Stoprocentní tutovku měla dvojice Plekanec Frolík, kteří jeli sami na švédského gólmana, ale druhý jmenovaný propásl obrovskou šanci. Další z nenadálých šancí, kterou Švédové soupeři nabídli.

Ve třicáté minutě hráli Češi přesilovku, až nyní rozhodčí vyloučili prvního hráče v utkání. A tým v červeném slavil, nyní se mezi střelce zapsal Erat, který poslal puk pod tělo švédského brankáře. Chvilkovou čtvrtou radost český tým prožil ve 35. minutě, Koukal propasíroval puk do branky, ale mimo rámec pravidel. Puk už měl brankář schován v lapačce a najetí a dloubanec českého útočníka bylo v rozporu s pravidly.

S koncem třetiny domácí hráči přidali na obrátkách a Kovář měl hodně práce, nakonec tuto třetinu český tým nezvládl dokonale, 45 sekund před sirénou snížil na 2:3 Zetterberg.

Šok na začátek a šok na závěr

Pětačtyřicet sekund uběhlo ze třetí dvacetiminutovky a bylo srovnáno. Špatný konec druhé části, tragický začátek následující dvacetiminutovky. Ericsson lehce prošel pásmem, vypálil z kruhu a mohl se radovat, Kovář byl bez šance.

Šance na čtvrtý český gól přišla v početní výhodě, když Hedman úmyslně posunul branku, ale hra s hráčem navíc do 48. minuty nic velkého nepřinesla. Poté pokračovalo vyrovnané klání, kde jedna chyba mohla být fatální pro vývoj čtvrtého čtvrtečního čtvrtfinále.

Pět minut před sirénou zachránil tým Kovář, který vychytal Bäckströma, za další střídání zase zvonila česká tyčka. Jenže poslední slovo patřilo Čechům, Michálek 29 vteřin před sirénou vstřelil rozhodující gól souboje, když si najel před branku a trefil se nad rameno švédského gólmana. Přišla česká radost a švédský smutek zavál ve Stockholmu.

Švédsko - Česko 3:4 (1:2, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Eriksson (Zetterberg, Franzén), 40. Zetterberg, 41. Ericsson (Eriksson, Landeskog) - 12. P. Nedvěd (Nakládal, Němec), 17. Novotný (M. Michálek), 31. Erat (M. Michálek, Krejčí), 60. M. Michálek. Rozhodčí: Levonen (Fin.), Reiber (Švýc.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 10.397.
V. Fasth - Hedman, N. Kronwall, Karlsson, Hjalmarsson, Brodin, S. Kronwall, Ericsson - Franzén, Zetterberg, Eriksson - Alfredsson, Bäckström, Hörnqvist - Stalberg, Krüger, Landeskog - Järnkrok, Persson, Silfverberg - Larsson. Trenér: Pär Marts, Roger Rönnberg, Peter Popovic a Rikard Grönborg.
Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Krejčík, Mojžíš, Krajíček, Němec - Erat, Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2012

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.12      12 : 00
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    3 : 4
  • 17.05.12      20 : 15
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    3 : 4
  • 17.05.12      14 : 45
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    5 : 2
  • 17.05.12      17 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 19.05.12      17 : 30
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    1 : 3
  • 19.05.12      13 : 30
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    6 : 2
  • Finále

  • 20.05.12      19 : 30
    Slovensko Slovensko Ruská federace Rusko
    2 : 6
  • 20.05.12      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 2