Hlavní obsah

Česko - Slovensko 1:3Finálový sen se rozplynul. Vůjtek dotáhl Slováky do boje o titul, Češi si zahrají o bronz

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Šatan 0 : 1
31. Frolík 1 : 1
41. Šatan 1 : 2
45. Hudáček 1 : 3
Záznam online reportáže

Martin Kézr, HelsinkySport.czPrávo
Aktualizováno

Česko si finále na letošním hokejovém mistrovství světa v Helsinkách nezahraje. Vypjatou exfederální bitvu se Slovenskem reprezentanti prohráli 1:3 a v neděli od 15 hodin je čeká zápas o bronz s domácím Finskem.

Foto: Petr Josek, Reuters

Slováci jásají. V neděli vyzvou ve finále světového šampionátu dosud suverénní ruské hokejisty

Článek
Fotogalerie

Slovensko, kterému český trenér Vladimír Vůjtek naordinoval perfektní taktiku, si trpělivě počkalo na chyby národního týmu a ty přišly za nerozhodného stavu 1:1 v úvodu třetí třetiny hned dvě. Vítězové mají šanci po deseti letech sáhnout po zlatu a stejně jako tehdy v Göteborgu o něj budou hrát s Ruskem. Hrdinou semifinále stal slovenský veterán Miroslav Šatan, jenž nejprve otevřel skóre a vítězný gól pak přidal z brejku v oslabení.

Pro Česko je to teprve druhá porážka se Slováky v historii vyřazovací části mistrovství světa a paradoxně přišla zase na helsinském ledě, stejně jako při zápase o bronz v roce 1997. Soupeř se ale prezentoval ukázněným výkonem, který dokonale otupil útočnou sílu českého mužstva.

Laca dvakrát zachránila tyčka

Slovenští fandové měli v hale mírnou převahu nad českými, úplně plné hlediště ale nebylo. Obě mužstva začala hodně opatrně. Především Slovensko trpělivě čekalo, co soupeř vymyslí. Přesto se Bližňák dostal do slibné šance, ale minul odkrytou část branky.

Neděle na hokejovém MS (Helsinky)
O 3. místo, 15:00
Finsko - Česko
Finále, 19:30
Rusko - Slovensko

Potom byl blíž otevření skóre aktivnější český tým, bohužel střely Frolíka i Blaťáka zastavila tyč. Ke konci první třetiny Slováci zlepšili pohyb a především se ujali vedení. Z levé strany vystřelil Šatan a kotouč pod Kovářovým betonem proklouzl do sítě.

Erat skončil už v polovině první části

Další komplikací bylo zranění Erata, kterého už v 10. minutě ostře atakoval Hudáček, ale sudí zákrok vypadající jako faul loktem, nechali bez povšimnutí. Zatímco Erata s podezřením na otřes mozku vezli do nemocnice, do hry se musel zapojit i původně třináctý útočník Vondrka.

Jakoby těch zdravotních problémů nebylo málo, Koukal na začátku druhé třetiny odkulhal po nešťastné srážce s vlastním spoluhráčem a několik střídání vynechal. Národní tým si dobrým pohybem vynucoval převahu, při Tenkrátově akci zachránil Laco ramenem.

Vyrovnání zařídil Frolík

Při Koukalově dočasné absenci naskakoval Frolík, jenž se nakonec posunul do elitní Plekancovy řady, ve dvou útocích. A byl to právě on, kdo se bleskovou střelou hned po vyhraném vhazování v útočném pásmu postaral ve 31. minutě o vyrovnání, když propálil Laca.

To už Slováci mohli točit jen pět obránců, neboť Starosta odstoupil ze hry po Průchově naražení na mantinel. Také u tohoto zákroku sudí mlčeli. První vyloučení přišlo až ve 35. minutě, a to na slovenské straně.

Šatanův úder v oslabení

K brance sjíždějící Hemský měl pak v přesilovce slibnou šanci, ale nerozhodná podoba skóre zůstala i po ní. Stejně jako po akci Šatana, kterého vychytal Kovář. Mezitím se ale ocitl v péči lékařů i Frolík, kterého čistým hitem zasáhl Bližňák. S krvavým šrámem v obličeji musel český útočník do kabiny.

České mužstvo mělo ale přes veškeré komplikace se sestavou ve druhé části jasně navrch, což dokládá i poměr střel 14:7. Malér ale nastal při jeho druhé přesilovce, po 56 vteřinách třetí části Handzuš zachytil Plekancovu přihrávku, poslal puk na rozjetého Šatana, který se řítil na Kováře a bekhendovou kličkou ho překonal.

Hudáčkova stvrzenka finále

Vzápětí měli vyrovnání na hokejce po ošetření na led se vracející Frolík i Nedvěd, ale Laco oba vychytal. Definitivní rána přišla ve 45. minutě, kdy Blaťák v obranném pásmu neuhlídal Hudáčka a ten si lehce Kováře položil na led a skóroval, takže to bylo už 1:3.

Štěpánek nahradil Kováře

Docela netradičním pokusem o probuzení chybujícího českého mužstva mělo být střídání brankářů, jenže účinná slovenská taktika byla v té chvíli už jasně postavená na pečlivé obraně. Reprezentanti odehráli utkání, stejně jako čtvrtfinále, bez vyloučení, ale přesilovky jim bez zraněného Erata nešly a nebyla nic platná ani střelecká převaha.

Nepomohlo ani, že tlak v závěru umocnila ještě téměř dvouminutová power play. Laco s přispěním spoluhráčů doslova uzamknul branku a Slovensko může dál plout na vítězné vlně, vyhrálo ve finské metropoli už sedmý zápas za sebou.

Semifinále mistrovství světa
Česko - Slovensko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)on-line
Branky a nahrávky: 31. Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. L. Hudáček (Surový). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Levonen (Fin.) - Wilmot (Kan.), Schulz (Něm.). Vyloučení: 0:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 12 355.
Česko: Jakub Kovář (47. Štěpánek) - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Erat (12. Vondrka), Plekanec, M. Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Slovensko: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, L. Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič. Trenér: Vladimír Vůjtek a Jerguš Bača.

Reklama

Související témata: