Hlavní obsah

Tampa Bay - Montreal 4:5 PPStav série 0:1Plekanec si smlsnul na Gudasovi, Montreal vyválčil první výhru. Palát nedohrál

Aktualizováno

Český útočník Tomáš Plekanec dal první gól Montrealu v play off NHL, které za mořem vypuklo v noci na čtvrtek. Vyrovnával na 1:1, jediný kanadský tým v soutěži nakonec vyhrál nad Tampou 5:4 v prodloužení. Na straně soupeře vyšli čeští hokejisté Ondřej Palát a Radko Gudas bodově naprázdno.

Foto: Kim Klement, Reuters

Montrealský Tomáš Plekanec (14) oklamal beka Tampy Radka Gudase (7) a měl otevřenou cestu k první brance svého týmu v úvodním zápase play off.

Článek

Druhý z nich byl ovšem na ledě při vedoucím gólu. Zatáhl puk do útočné třetiny, jeho ránu gólman Carey Price vyrazil, ale při pokračování akce už byl úspěšný Nikita Kučerov. Hned za 19 sekund ale  Plekanec vyrovnal. Gudase, který měl z protihráčovy kličky tak zamotanou hlavu, až upadl, lehce obešel a mířil přesně.

Tampa ve druhé třetině znovu vedla. Až ve třetí části hry Montreal opakovaně získal gólově navrch, ale normální hrací doba mu nakonec nestačila. Rozhodující branku vstřelil Dale Weise, první hvězda zápasu, až v čase 78:08.

Weise zažíval chvíle štěstí. V téhle sezóně opakovaně. V únoru ho přivedl generální manažer Marc Bergevin do Montrealu z Vancouveru, kam místo něj poslal Raphaela Diaze. V klubu, jehož vášnivým fandou byl coby kluk, teď zazářil.

"Asi miliónkrát jsem takhle důležitý gól dal ve svých představách. Je to nádhera, když se vám to povede i v reálném světě," jásal Weise.

Gól mu přihrávkou od zadního mantinelu připravil Daniel Briere. "Až mě to překvapilo, kolik místa mi nechali a postaru jako kdysi Brett Hull jsem propálil jejich gólmana," popisoval Weise, kterak s jednou nohou v pokleku propálil gólmana Anderse Lindbäcka, pro něhož  je start v play off zatěžkávací zkouškou. Před středečním utkáním měl ve vyřazovací části odchytáno jen 13 minut, i proto se při zranění Bena Bishopa před sérií hovořilo o tom, že je to nejslabší bod týmu. Ale trenér Tampy Bay Jon Cooper svého svěřence, přestože inkasoval pětkrát, z ničeho nevinil. "Při několika gólech jsme ho nechali ve štychu. To je pak pro něho těžké. Ukázkou toho byla i branka v prodloužení," reagoval.

A stejně ani nedělal vědu z porážky. "Špatná zpráva je, že jsme prohráli. Ta dobrá, že jeden zápas nevyhrává sérii. Musíme se semknout a zabojovat," pokračoval Cooper.

Otazník nad Palátem

Otázkou je, zda nebude postrádat Ondřeje Paláta. Český útočník, který vynechal kvůli neupřesněnému zranění poslední zápas základní části a jehož start byl před utkáním nejistý, odstoupil z duelu ve třetí třetině. Možná šlo o důsledek střetu z prostřední části, kdy do něho tvrdě narazil Andrej Markov a rozpoutal tím první větší strkanici v zápase.

Pittsburgh doma urval první vítězství nad Columbusem, který od sezóny 2000/01, kdy vstoupil do soutěže, ještě nevyhrál v play off ani jeden zápas. Hosté vedli v úvodu prostřední části 3:1. Jenže následně dvakrát inkasovali v oslabení a rozhodující úder jim zasadil ve 49. minutě Brandon Sutter.

Vítěz Západní konference Anaheim zvítězil nad Dallasem také 4:3, ale na rozdíl od Pittsburghu mělo skóre jiný vývoj. Ducks už v polovině utkání vedli o čtyři branky, přesto museli o první bod v sérii bojovat do posledních sekund. Závěrečný nápor hostů odnesl ránou pukem do tváře Ryan Getzlaf, s gólem a asistencí jeden z hlavních strůjců výhry Ducks. "Byl na šití, mělo by to být v pořádku. Rána ale vypadala ošklivě," řekl k tržnému zranění trenér Bruce Boudreau.

První kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Tampa Bay - Montreal 4:5 v prodl. (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)
Branky: 34. a 54. Stamkos, 11. Kučerov, 48. Killorn - 11. Plekanec, 37. Gionta, 46. Eller, 52. Vanek, 79. Weise. Střely na branku: 25:44. Diváci: 19 204. Stav série: 0:1.
Pittsburgh - Columbus 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 18. J. Jokinen, 22. Bennett, 23. Niskanen, 49. Sutter - 7. Johnson, 18. Letestu, 21. MacKenzie. Střely na branku: 32:34. Diváci: 18 646. Stav série: 1:0.
Západní konference - 1. zápas:
Anaheim - Dallas 4:3 (3:0, 1:2, 0:1)
Branky: 2. Palmieri, 13. Getzlaf, 20. Perreault, 30. Beleskey - 37. Jamie Benn, 39. Sceviour, 54. Seguin. Střely na branku: 35:35. Diváci: 17 294. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2014

  • Osmifinále

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens
    0 : 4
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 2
  • New York Rangers - logo New York Rangers Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 3
  • Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    2 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 2
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Čtvrtfinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 3
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    3 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Semifinále

  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings
    3 : 4
  • Finále

  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1