Hlavní obsah

Sparta - Malmö 4:2Kanonýr Lafata vyhnal hattrickem švédské trauma

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Forsberg 0 : 1
22. Lafata 1 : 1
27. Kiese Thelin 1 : 2
51. Lafata 2 : 2
53. Kováč 3 : 2
70. Lafata 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Švédské trauma je už snad skutečně zapomenuto, i když ještě o půli třetího dějství kvalifikační konfrontace o Ligu mistrů mezi Spartou a Malmö hrozilo, že po roce se bude švédská fotbalová lekce opakovat. Sebevědomě působící hosté totiž vedli 2:1 a Lavičkův tým se po dvou gólových fackách nemohl dostat ke své hře. Až po přestávce se probral. A dokonale, o což se postaral kapitán a pohárový kanonýr Lafata. Tentokrát hattrickem, který navýšil na konečné dvoubrankové aktivum ještě Kováč, takže pozice Sparty je před odvetou příští středu ve Švédsku hodně slibná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanonýr. David Lafata se raduje ze vstřeleného gólu v utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Malmö.

Článek
Fotogalerie

Oboustranný příkaz zněl počínat si opatrně a neudělat chybu. Sparta ho ovšem vyznávala až příliš úzkostlivěji, takže v první čtvrthodině se dopředu prakticky nepouštěla a soustřeďovala se na bránění. I proto měli sebevědomě působící Švédové hru pod kontrolou, kombinovali na půlící čáře i před šestnáctkou Pražanů a spekulovali nad cestou k Bičíkově bráně.

A šlo jim to. Už po deseti minutách vyrobili po trestném kopu v šestnáctce Sparty první závar, čtyři minuty na to už Letné pořádně zatrnulo, neboť po nepříliš povedeném centru Ricardinha měl domácí gólman Bičík hodně práce, aby vytlačil balón nad břevno.

Až facka Spartu probrala

Varování tudíž přišlo, ale Sparta ho příliš vážně nevzala. I proto mohl Forsberg vyrazit k individuální akci, z hranice šestnáctky vypálit a s přispěním teče Kováče, jenž se objevil ve stoperské dvojici vedle Holka, překonat Bičíka.

Až gólová facka domácí probrala. Rázem procitli, okamžitě jich bylo všude plno, jedna útočná akce střídala druhou. Přikryl tváří v tvář brankáři Olsenovi ještě vyrovnání odmítl, dvě minuty po něm ale Lafata skóre přece jen srovnal. Nejen díky parádnímu centru Dočkala, ale i asistenci trenéra Lavičky. Ten totiž za postranní čárou sebral míč, promptně ho vrátil do hry a založil tak vlastně akci, po níž přišlo vyrovnání.

Jen u něho zůstat nemuselo, protože takřka vzápětí se dostal Lafata znovu do obrovské příležitosti, ale bránu minul a i snaha Costy dosáhnout na míč byla marná. Příslib lepšího průběhu tolik důležité partie se ovšem ve sparťanském podání objevil, měl však příliš krátké trvání.

Jenže jen u jedné nezůstalo

Malmö totiž rozehrálo ukázkovou kombinační akci po pravé straně. Nekrytý Rosenberg dostal díky váhavosti domácích obránců prostor k patičce, Tinnerholm k přihrávce a Thelin pozapomenutý na malém vápně ke střele, která skóre znovu otočila.

Druhá facka a pro Spartu zase prospěšná, neboť ji znovu vyprovokovala k ofenzívě. Hlavně Kadeřábek se rozhodl, že bude řádit, takže se zapojoval do ofenzivy jako falešné křídlo a obranu Švédů skutečně přečísloval. V 32. min se dostal až před Olsena, ale ten jeho ránu vyrazil, minutu poté ho sice letenský mladík překonal, ale míč mířící do brány vykopl na čáře Ricardino.

Obrat během dvou minut

Malmö tudíž hektické chvíle přečkalo a do přestávky si už příznivě se vyvíjející skóre pohlídalo. Po ní už ne, neboť pohárový snajpr Lafata sice dvě nabízející se šance nezužitkoval, ale napotřetí se už přece jen prosadil. Olsen totiž Přikrylovu střelu jen vyrazil a on balón za jeho záda procpal.

Sparta hrající najednou v obrovské euforii přitiskla Malmö k bráně a za další dvě minuty se jí podařilo skóre otočit úplně. A po akci jako přes kopírák, protože znovu pálil Přikryl, švédský gólman opět míč jen reflexivně vyrazil, jen ve vzniklé skrumáži se prosadil jiný střelec - Kováč.

Malmö vyvedené dvěma bleskovými údery evidentně z míry i psychické rovnováhy začalo zmatkovat, v obraně vyrábělo chyby, nepodrželo míč, natož aby si ho nahrálo a balóny jen bezhlavě odkopávalo.

Spartě samozřejmě podobný vývoj nahrával, neboť se konečně dostala ke hře, která ji ctila v průběhu loňské sezóny a v úvodu podzimu rovněž. A co bylo mnohem podstatnější - dokázala ho využít.

Samo sebou že zásluhou Lafaty, který byl při podobné střelecké chuti, jako v předchozím kole s Tallinnem. Nebohým Estoncům nasázel pět gólů, Švédům tři, když ten třetí přidal hlavou po ideálním centru Hušbauera.

Ve zbývajících dvaceti minutách mohli domácí vedení ještě zvýšit. Hlavně Dočkalova střela v nastaveném čase míjela bránu jen o kousek... I když ale Lavičkovi svěřenci publikem vyvolávanou pátou branku už nepřidali, je jejich pozice před cestou k odvetě příští středu v Malmö hodně slibná.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Sparta Praha - Malmö FF 4:2 (1:2)
Branky: 22., 51 a 70.  Lafata, 53. Kováč - 17. Forsberg, 27. Kiese Thelin. Rozhodčí: Özkahya - Satman, Kan (všichni Tur.). ŽK: Hušbauer - Forsberg. Diváci: 12 833.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, Holek, Costa - Matějovský (84. Vacek), Vácha, Hušbauer - Dočkal, Přikryl (71. Breznaník) - Lafata (88. Bednář). Trenér: Lavička.
Malmö: Olsen - Concha (53. Nazari), Hammar, Helander, Ricardinho - Tinnerholm, E. Adu, Halsti (85.Kroon), Forsberg - Kiese Thelin (75. Mehmeti), Rosenberg. Trenér: Hareide.
Ostatní zápasy 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
Slovan Bratislava - Tiraspol 2:1 (1:0)
Branky: 42. Žofčák z pen., 85. Mészáros - 74. Ricardinho. ČK: 61. Lásik (Slovan).
Debrecín - BATE Borisov 1:0 (0:0)
Branka: 56. Sidibe z pen.
Zvládnou sparťané odvetu s Malmö a postoupí do 4. předkola Ligy mistrů?
Ano
82,1 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 18933 čtenářů.

Reklama

Související témata: