Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Slavia 2:0Klokani porazili v sousedském derby Slavii a na čtvrtý pokus se dočkali doma zasloužené výhry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
60. Jindřišek (penalta) 1 : 0
77. Lietava 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Na čtvrtý pokus se Klokani dočkali doma konečně výhry. Ale zcela zasloužené, protože v sousedském derby se Slavií byli jasně lepším týmem a po ztrátách se Spartou, Jabloncem a Hradcem Králové si vítězství plně zasloužili. Po celý zápas měli navrch, vypracovali si i řadu šanci, v samém závěru první půle dokonce Hrubeše překonali, ale protože Slavii spasil zákrokem na čáře Latka, museli o vítězství Bohemians rozhodnout až po změně stran. Nejprve penaltou proměněnou kapitánem Jindřiškem, poté bombou střídajícího Lietavy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Moravec z Bohemians (vpravo) a Jiří Bílek ze Slavie během utkání 8. kola Synot ligy.

Článek
Fotogalerie

Už předehra napověděla, v jakém duchu a atmosféře se ponese vršovické derby. „Dva kluby, dva stadióny," stálo na transparentu, který společně roztáhli hráči obou týmů jako reakci na novou nejistotu panující kolem Ďolíčku.

Předzápasovou svornost pochopitelně vystřídal boj. Zpočátku opatrný, ale v domácím podání přece jen mnohem aktivnější, intenzivnější a důraznější. Klokani povzbuzení výhru v předchozím kole na pražské Julisce si počínali daleko aktivněji a útočněji, měli míč pod kontrolou, ale proti organizovaně hrající a důsledně bránící Slavii se do šancí nedostávali. Jejich vytrvalá územní převaha totiž končila na hranici šestnáctky...

Ďolíček jásal předčasně

Jedinou výjimku přinesla 22. minuta, kdy gólman Hrubeš prudký Šírlův centr jen vyrazil a Mosquera se ocitl v hodně slibné příležitosti. Balón ale napálil s takovou razancí, že slávistickou bránu přestřelil. Mnohem víc proto vystrašil vlastního gólmana Nitrianský, jenž o deset minut později málem srazil Bratanovičův centr za Hrubešova záda.

Hosté z Edenu se celou první půli jen a jen bránili a pohrozili až deset minut před přestávkou, kdy se  jejich kanonýr Škoda dostal přes Brabce, ale hlavou bránu minul. A ani těsně před přestávkou se skóre neměnilo, i když stadión ďolíček už Moravcovo gólovou trefu slavil. Domácí záložník sice Hrubeše překonal, ale na čáře se jako deus ex machina zjevil Latka, který sice na dvakrát, ale přece míč mířící do sítě vykopl.

Až penalta korunovala převahu

I po půli byli Klokani mnohem lepším týmem, ale na vedoucí gól, který by vyjádřil jejich převahu, si museli počkat. Mikuš z hranice šestnáctky totiž slavistického brankáře nepřekvapil, Bratanovič po rychlém výpadu střílel vedle.

Po první a vlastně poslední příležitosti,do níž se dostal Juhar a kterou pro změnu zlikvidoval Švengr, se domácí do vedení přece jen dostali. Mosqueru pronikajícího do šestnáctky zastavil Černý jen faulem a sudí nařídil penaltu, kterou kapitán Jindřišek proměnil.

Uklidnění a nabuzení Klokani pokračovali v ofenzívě dál, svírali Slavii před její bránou, nenechali ji dýchat, natož pak pomyslet na zvrat. A aby nebylo o jejich výhře pochyb, střídající Lietava bombou z hranice šestnáctky vedení stvrdil parádním druhým gólem. Pauschek se mohl vzápětí také zapsal mezi střelce, ale Hrubeš jeho ránu vyrazil na tyč.

Osm minut před koncem musel po druhé žluté ze hřiště Nitrianský, takže Slavia v početním oslabení kapitulovala a domácí slavili v Ďolíčku první podzimní výhru. Zaslouženou, protože hosty jasně přehráli, takže si vysloužili aplaus vestoje.

Bohemians 1905 - Slavia 2:0 (0:0)
Branky: 60. Jindřišek z penalty, 76. Lietava. Rozhodčí: Orel - Jiřík, Hock. ŽK: Mosquera - Gecov, Nitrianský, Černý. ČK: 82. Nitrianský. Diváci: 5000 - vyprodáno.
Bohemians: Švenger - Pauschek, E. Brabec, Šmíd, Šírl - Jindřišek, J. Rada - Moravec (90. + 1. Engelmann), Mosquera (89. Bartek), Bratanovič - Mikuš (70. Lietava). Trenér: Pivarník.
Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Bílek, Juhar - M. Černý, Baéz (65. Hrubý), Gecov (46. Kodr), Zmrhal - Milan Škoda - Balaj (76. Vukadinovič). Trenér: Beránek

Reklama

Související témata: