Hlavní obsah

Sparta - Budějovice 4:0Dočkal s Lafatou rozcupovali bezbranné Jihočechy, Sparta aspoň na den vede

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Lafata 1 : 0
48. Dočkal 2 : 0
52. Lafata 3 : 0
61. Dočkal 4 : 0
Záznam online reportáže

Nováček jim nebyl důstojným protivníkem, a tak se znovu alespoň na den ujali vedení v tabulce. Fotbalisté Sparty porazili v utkání 15. kola fotbalové Synot ligy České Budějovice 4:0, po dvou gólech vstřelili reprezentanti Lafata a Dočkal. Jihočech Lafata nasázel svému mateřskému klubu již 15 ligových branek, navíc se s deseti góly dotáhl na nejlepšího podzimního střelce Doška ze Slovácka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty a českobudějovický Jiří Funda bojují o míč.

Článek
Fotogalerie

Letenští spoléhali na „islandský" entuziasmus svých reprezentantů a především Dočkal s Kadeřábkem rozjeli hned na začátku utkání několik kombinací, z nichž šla Jihočechům hlava kolem. Brzy bylo patrné, že Spartu čeká velké dobývání obranného valu, který tým v černých dresech kolem svojí šestnáctky vystavěl.

Střely z dálky k úspěchu nevedly, ve 20. minutě Matějovský parádně uvolnil na hrot Krejčího a brankář Křížek se zaskvěl ještě lepším zákrokem. Při dalším závaru pak obránci v poslední chvíli odkopli míč před Lafatou. Mareček zakončující do odkryté branky trefil jen stopera Podstavka, ale tlak domácích sílil.

A kdo jiný mohl Jihočechy načnout, než jejich odchovanec Lafata. Letenský kapitán ve 28. minutě potvrdil, že proti svému mateřskému klubu se mu mimořádně daří. Naběhl si na Krejčího centr a hlavou zblízka nedal Křížkovi šanci. Byl to již 14. ligový gól, který svým Budějicím vstřelil. Nejvíc ze všech soupeřů...

Gólman se pak znovu zaskvěl při tutovce, kterou Lafata nachystal navrátilci Hušbauerovi. Tou dobou už zavařené Dynamo ani pořádně nepřekračovalo půlící čáru.

Kanonýři zápasu atakovali hattrick

Hned na začátku druhé půle bylo jasno definitivně. Matějovský rozdal další ze svých dlouhých pasů a Dočkalovi stačilo před Křížkem míč jen lehce líznout do sítě. Jihočeši se začali hroutit, Krejčího nadýchaný centr po Mareček, Matějovský, poslal hlavou do sítě znovu Lafata. Desátou podzimní trefou se tak dotáhl v tabulce střelců na vedoucího Doška.

Hosté mohli aspoň snížit, Hora šel sám na Štěcha, ale jak sólo zazdil, to se jen tak nevidí. Lafatovi po nabídce Kadeřábka unikl hattrick, tak aspoň naservíroval další gól Dočkalovi, který se hlavou trefil rovněž podruhé. A po další kapitánově přihrávce pak střelou do tyče rovněž přišel o hattrick. Budějovičtí už se jen museli modlit, ať je konec.

Fotbalová Synot liga - 15. kolo:
Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 4:0 (1:0)
Branky: 28. a 52. Lafata. 48. a 61. Dočkal. Rozhodčí: Franěk - Pospíšil, Vlasjuk. Diváci: 7451.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Mareček, Matějovský (76. Schick) - Dočkal, Hušbauer (62. Vacek), L. Krejčí (69. Přikryl) - Lafata. Trenér Lavička.
Č. Budějovice: Křížek - P. Novák, Lengyel, Podstavek (55. Kalod), Funda - Hála, Herzán - Vošahlík, Benát (90. Brunclík), Hora - Linhart (65. Michal Škoda). Trenér Urban.

Reklama