Hlavní obsah

Vítkovice - Sparta 2:3 SNVítkovice neuhájily dvougólový náskok, Spartě podlehly v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Svačina 1 : 0
28. Huna 2 : 0
30. Piskáček 2 : 1
40. Hlinka 2 : 2
65. Réway (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Vítkovic prohráli ve 24. kole extraligy se Spartou 2:3 po samostatných nájezdech. O sedmém venkovním vítězství Pražanů v řadě v nich rozhodl jediný úspěšný exekutor Martin Réway. Domácí navzdory slušnému výkonu i dvougólovému vedení získali pouze bod, Pražanům na vlastním ledě podlehli už pošesté za sebou a při výhře Zlína nad Hradcem Králové se propadli na samé dno extraligy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Sparty Petr Kumstát před vítkovickým brankářem Brandonem Maxwellem.

Článek

Na souboj týmů z protilehlých pólů tabulky to v úvodu nevypadalo ani náhodou. Vítkovice odehrály první třetinu víc než slušně. Favorita zaskočily výborným bruslením i aktivitou, s níž hosté jakoby ani nepočítali. Svačina v šesté minutě proklouzl až před Staňu, který si ho ale vychutnal hbitým máchnutím lapačky.

Domácí vydrželi v tempu celých dvacet minut a jejich svižný herní projev se dočkal odměny v 17. minutě, když Svačinovu přihrávku před bránu si sparťanský bek Piskáček nešťastné srazil do vlastní sítě. Vítkovice soupeře přejely herně i střelecky: oproti jejich šestnácti střelám na bránu si debutující americký brankář Maxwell sáhl na puk jen třikrát.

Ostravané ani v druhém dějství nepolevovali. Hosté měli velké štěstí ve 24. minutě, dva Němcovy pokusy do odkryté brány odvrátili obránci z brankové čáry. Nebýt Klokovy hrubky, Maxwell se dále nudil, ale první sparťanskou šanci umístil Rolinek z mezikruží do zadního mantinelu. Pak už měli znovu slovo domácí. Malec v dlouhé dvouminutové přesilovce pět na tři vypálil z voleje a Huna těsně před Staňou zvedl puk pod břevno.

Zakřiknutou Spartu vytrhl z agónie Piskáček, který zblízka doklepl vyražený puk za Maxwella a vybudil tým k výraznější iniciativě. Pražané pak přežili 86 sekund v dalším oslabení tři na pět, i když po dvou ranách Svačiny byl gól na spadnutí. Stav srovnal 57 sekund před koncem druhé části Hlinka, který po Stehlíkově zaváhání za brankou zblízka zasunul kotouč za Maxwella.

Blízko k výhře měly v závěru oba týmy. Szturc se deset minut před koncem řítil zprava na Staňu, ale jeho bomba cinkla o horní tyč. Těsně pak břevno ale na opačné straně přeletěla i Réwayova dorážka a minutu před koncem se Maxwell zapotil při průniku Rolinka. Domácí mohli strhnout na svou stranu alespoň druhý bod v prodloužení, ale promarnili v něm dvouminutovou přesilovku čtyři na tři. V nájezdech se trefil pouze Réway a zajistil Spartě sedmou výhru venku za sebou.

Hokejová Tipsport extraliga - 24. kolo:
HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Svačina, 28. Huna (Malec, Zíb) - 30. Piskáček (J. Hlinka, Barinka), 40. J. Hlinka (Réway), rozhodující nájezd Réway. Rozhodčí: Hradil, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10. Využití: 2:1. Diváci: 5189.
Vítkovice: Maxwell - Čerešňák, Klok, Stehlík, Kovář, Zíb, Malec, Štencel - T. Svoboda, Burger, Olesz - Vandas, Húževka, Szturc - Huna, Roman, Svačina - E. Němec, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr.
Sparta: Staňa - Polášek, Piskáček, Ďaloga, J. Mikuš, K. Pilař, Barinka, Švrček - Réway, J. Hlinka, Rolinek - Sabolič, Pech, Buchtele - Kumstát, Cingel, Klimek - Volek, A. Chlapík, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice