Hlavní obsah

Ostrava - Sparta 1:1Lafata nedal penaltu, Sparta má z Bazalů jen bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Kadlec 0 : 1
65. Baroš 1 : 1
Záznam online reportáže

Ostrava

Pouhý bod za remízu si odvezli v 18. kole Synot ligy fotbalisté Sparty z Bazalů. Pražané proti Ostravě sice vedli po voleji Kadlece, ale nejlepší hráč na hřišti Baroš vyrovnal a zmar obhájce titulu dokončil Lafata neproměněnou penaltou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný útočník Sparty David Lafata po konci zápasu s Baníkem Ostrava.

Článek

První nebezpečnější akci měli hosté, ale Kadlecův pokus srazil Kouřil na roh a vzápětí si oba zopakovali souboj se stejným výsledkem. Zatímco na trávníku se hrálo oboustranně opatrně, v hledišti se čtyři stovky fanoušků hostí neustále urážely s více než desetinásobnou přesilou. Dělilo je však padesát metrů a několik plotů.

Baroš zahodil tři šance

Jakmile se domácí fandové věnovali jen svému Baníčku, domácí převzali iniciativu i na trávníku a po centru Štěpána a hlavičce Baroše Bazaly jen zahučely. Míč létal nebezpečně šestnáctkou hostí i v dalších minutách, ale obrana hostí ho dokázali pokaždé alespoň odkopnout z nebezpečné zóny. V 11. minutě zatočil Kukec balón z trestného kopu před bránu, kde byl Baroš najednou úplně sám, ale z pěti metrů hlavičkoval vedle. Bezmocný Štěch snad vytlačil míč očima.

Sparta se sice v dalších minutách dostávala častěji na polovinu domácích, ale veškerá snaha končila na domácí obranné zdi. Po necelé půlhodině utekl po pravé straně Štěpán, Baroš byl úplně sám před Štěchem, ve stoprocentní šanci ale trefil jen jeho nohy. Vzápětí po rohovém kopu těsně minul pravou tyč. Jako by mu nebylo souzeno dát gól, i když v první půlhodině měl tři šance.

Kadlecův volej

Na druhé straně také pokračovala bída v zakončení. Dočkal v dobré pozici z trestného kopu minul pravý horní roh Pavlenkovy branky. Ve 37. minutě byla blízko gólu Sparta. Kadeřábek stihl zvednout míč před Pavlenkou, nacentroval Lafatovi, jehož pokus ale zblokoval Frydrych.

Úder přišel o dvě minuty později. Costův centr zleva Kadeřábek přiklepl Kadlecovi, jehož volej pravačkou k tyči byl nechytatelný. Baník rychle zvedl hlavu, ale na sparťanskou obranu recept nenacházel. Kukec sice vyzpovídal Dočkala, ale pálil nad břevno.

Barošovi vyrovnání, skvělý Pavlenka

Úvod druhé půle sice patřil Baníku, ale stačilo jediné zaváhání a Kadlec se znovu řítil na jeho branku. Obstřelil sice dlouhána Pavlenku, ale minul i vzdálenější tyč. Domácí dál útočili, i když nejen jim ztížily orientaci dýmovnice v sektoru fanoušků hostí. Možná i proto skončil Štěpánův oblouček těsně za břevnem Štěchovy branky.

Baník však byl za svoji snahu odměněn po pětašedesáti minutách. Sparťanská defenzíva nechala na pravé straně Kukece otočit se s míčem, Baroš se zkušeně odpoutal od Kadeřábka a hlavou poslal míč vedle bezmocného Štěcha. Domácí byli při chuti. De Azevedovu střelu odvracel Holek na roh a po něm hlavičkoval Baroš, tentokrát vysoko nad branku.

Hosté si uvědomili, že remíza je pro ně špatný výsledek. Z levé strany vletěl do šestnáctky Baníku Krejčí, ale poprvé byl v ofsajdu a podruhé jeho pokus zblokovala obrana. Na oblouček Dočkala později dobře nedosáhl Lafata a Pavlenka míč kryl.

V 83. minutě podťal Sukup v šestnáctce Kadeřábka. Míč na značku pokutového kopu si postavil Lafata, Pavlenka sice skočil k levé tyči, ale střelu kapitána Sparty doprostřed branky stihl vykopnout nohou na břevno, od něhož se míč odrazil do hřiště. V samém závěru se ještě Pavlenka vytáhl při střele Matějovského.

18. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Sparta Praha 1:1 (0:1)
Branky: 65. Baroš - 39. Kadlec. Rozhodčí: Kocourek - Kordula, Pospíšil. ŽK: Sukup, Narh, Kouřil - Matějovský, Brabec. Diváci: 7438.
Ostrava: Pavlenka - Štěpán, Frydrych, Kouřil, Lučič (46. Sukup) - Kukec, Foltýn, Šichor (72. Mišák) - De Azevedo, Baroš (87. Narh), Holzer. Trenér: Frňka.
Sparta: Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Vácha, Matějovský - Dočkal (74. Řezníček), Kadlec, L. Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: