Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 1:1První česká ztráta! Pilař musel zachraňovat remízu v poslední minutě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Višnakovs 0 : 1
90. Pilař 1 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Moc toužebně si trenér české reprezentace přál, aby se i pro něho už konečně změnil pražský Eden v ráj, když se tomu tak nestalo při plzeňském účinkování v Lize mistrů či přípravných duelech národního týmu. Touha to byla ovšem marná a nevyslyšená. V pátém díle kvalifikace o EURO 2016 totiž zažil Vrba a celý český fotbal s ním v Edenu šok. S podceňovanými Lotyši česká reprezentace v sobotu pouze remizovala, neboť po tragicky sehrané standardní situaci už po půlhodině inkasovala a proti houževnatě bojujícím Lotyšům zachránila remízu zásluhou Pilaře až v poslední minutě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Povedlo se. Aspoň plichta. Český záložník Václav Pilař oslavuje gól na 1:1 v závěru utkání kvalifikace ME 2016 s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Vpředu nechali pobíhat jen Šabalu a občas také Alexeje Višnakovse, zato defenzívu vyztužili Lotyši hned osmi muži.

Lafata, Krejčí a dost

Jasně že za této konstelace hledal Vrbův tým hodně obtížně klíč k jejímu odemčení. Signály po standardních situacích sice jisté nebezpečí představovaly, ale v šance, natož pak gólovou hrozbu nevyústily, s centrovanými balóny si hosté rovněž věděli rady, takže na celou první půli zůstalo u nevydařeného střeleckého pokusu Lafaty, který urostlý stoper Dubra snadno zblokoval, a technické rány Krejčího, jež ovšem minula o dobrý metr levý horní roh brány.

Lotyšský úder po tragické standardce

Pochopitelně že podobná režie Lotyšům vyhovovala, logicky že si začali čím dál tím víc troufat. Už v úvodu se jim nabídla slibná příležitost poté, co Čech špatně vyhozeným míčem zavařil Limberskému, ale Rakels této možnosti ještě nevyužil.

Po půlhodině už ovšem udeřili. Znovu za přispění českého celku a Dočkala především, který rozehrál standardní situaci doslova katastrofálně, Plašilovi zastávajícímu roli posledního hráče navíc míč utekl, takže Višnakovs se vydal k sólu. Dostal se až před Čecha a s přehledem ho překonal. A kdyby čtyři minuty poté zaskočený Dobra nebo některý z jeho spoluhráčů dosáhl na centr po rohovém kopu, jenž bez povšimnutí prosvištěl kolem nekryté Čechovy brány, mohlo být ještě hůř.

I takhle ovšem bylo, neboť český tým se sice snažil o rychlé vyrovnání, ale protože kombinace postrádala přesnost, potřebné zrychlení a hlavně moment překvapení, dohráli Lotyši poločas v pohodě a vedení udrželi.

Rosády musely přijít

K rošádě v sestavě muselo o půli zákonitě dojít. Zvláště, když do přestávky snesli absolutorium jen Rosický a Gebre Selassie, zatímco ostatní marně hledali sebe i své místo v mužstvu.

Trenér Vrba tudíž reagoval nasazením Pilaře a po pár minutách i vysokého Necida, který měl rozbíjet hostující obranu a v přehuštěné šestnáctce Lotyšů vypomáhat Lafatovi.

Tlak se skutečně dostavil, nápor gradoval, i šance se dostavovaly. A to přesto, že hosté až na nepříjemnou ránu Rakelse vytahovanou Čechem nad břevno na na protiútoky prakticky rezignovali a už jen a jen bránili. A mnohdy pouze za cenu zoufalých odkopů.

Procházkova střela však těsně minula bránu, pokus Lafaty bravurně zmařil Vanins, který doslova vynesl balón nad břevno, závary v šestnáctce pak přinesly hodně vzrušení, vyrovnání však nikoli.

Pilař zase mužem poslední minuty

Houževnatě bojující Lotyši padali, vrhali se do střel a vedení drželi. A dokonce ho mohli i pojistit, když Šabala v 87. minutě vyhrál souboj s Limberským a přehodil vybíhajícího Čecha. Eden strnul a Čech s ním, míč však o centimetry tyč minul.

Za promarněnou příležitost byli Lotyši ztrestáni, neboť v poslední minutě zachránil Pilař alespoň remízu. Procházkovu ránu ještě stačil lotyšský gólman vyrazit, ale Pilař míč do brány přece jen procpal a alespon remízu zachránil. Stejně jako na úvod kvalifikace, kdy skóroval proti Nizozemcům, se stal opět mužem poslední minuty.

Vrbův tým v nastalé euforii ještě zkusil skóre otočit, ale když se neujala střela Limberského a poté ve třetí minutě nastavení ani dorážka Necida, musel se smířit s nečekanou a nepříjemnou kvalifikační ztrátou.

Kvalifikace o postup na ME ve fotbale 2016 - skupina A
Česko - Lotyšsko 1:1 (0:1)
Branky: 90. Pilař - 30. A. Višnakovs. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Dočkal - Gorkšs, Freimanis. Diváci: 13.722.
Česko: Čech - Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Plašil (46. Pilař) - Dočkal, Rosický, Krejčí (57. Necid) - Lafata (81. V. Kadlec). Trenér: Vrba.
Lotyšsko: Vanins - Freimanis, Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Rakels, Tarasovs, Laizans (66. Ikaunieks), Zjuzins (87. Žigajevs), A. Višnakovs (82. Fertovs) - Šabala. Trenér: Pahars.
Výsledky dalších dnešních kvalifikačních zápasů

Reklama

Související témata: