Hlavní obsah

Montreal - Ottawa 3:2 PPStav série 2:0Pouze Montreal jde do trháku. Plekanec asistoval u rozhodující branky, Vrbata skóroval

Aktualizováno

Tomáš Plekanec bodoval v utkání play off NHL z noci na sobotu. I díky jeho asistenci v prodloužení vede Montrealu v sérii 2:0 nad Ottawou. Ostatní tři hrané série se naopak po posledních kláních vyrovnaly. Vancouveru pomohla k výhře nad Calgary branka Radima Vrbaty.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Euforie! Motreal jde po Galchenyukově trefě v prodloužení do vedení 2:0 v sérii s Ottawou.

Článek
Fotogalerie

Montreal na svém ledě přivítal Ottawu. Zatímco Canadiens první domácí duel vyhráli, tentokrát měli po první třetině blíže k vítězství hosté díky povedené střele zápěstím Clarka McArthura. Vedení vydrželo Senátorům až do 28. minuty. Poté na sebe upozornil Max Pacioretty, který se vrátil po zranění a hned prokázal, že je pro Montreal stěžejním hráčem. Šestadvacetiletý Američan využil přesilovou hru střelou mezi betony Andrewa Hammonda a srovnal tak na 1:1.

Vedení mužstvu v červenomodrých dresech zajistil P. K. Subban. Habs se tentokrát prosadili v početní nevýhodě. Poté, co dokázali držet kotouč v útočném pásmu, se po přihrávce Smithe-Pellyho dostal ke střele Subban a neskutečnou ranou div nerozpůlil břevno, od něhož se puk odrazil za brankovou čáru. Ottawa se nevzdávala, ve třetí třetině dokázala vyrovnat a následovalo prodloužení.

Po čtyřech minutách dodatečné části hry zajistil vítězství domácích Alex Galchenyuk a montrealské publikum bylo rázem v euforii. Jejich tým právě využil druhé střetnutí na svém ledě k vedení 2:0 v sérii. Asistenci u poslední branky si připsal také Tomáš Plekanec.

Ve složitější pozici šli do druhého duelu hokejisté Washingtonu. Ti první střetnutí před svými diváky prohráli a pro druhé klání s New Yorkem Islanders navíc přišli o brankářskou jedničku Bradena Holtbyho, který je nemocný.

Do branky se tak ke svému debutu ve vyřazovacích bojích postavil Philipp Grubauer. Německý gólman inkasoval poprvé v šesté minutě utkání, kdy měli Ostrované na ledě své bijce Cala Clutterbucka s Mattem Martinem. První jmenovaný se prosadil z brejku prudkou střelou zápěstí, Martin mu asistoval. Začátkem prostřední části se hosté prosadili podruhé díky ráně Ryana Stromea.

Capitals nakonec dokázali zvrátit nepříznivý vývoj ve třetí třetině, do které šli za stavu 2:3. Vyrovnání svému mužstvu zařídil ledově klidný Nicklas Bäckström a rozhodující gól vybojoval po Leddyho chybné rozehrávce Jason Chimera.

Chicago po prvním zápase v Nashvillu získalo vedení v sérii a i ve druhém souboji na ledě Predátorů drželo dlouho krok se soupeřem, když v polovině utkání vyrovnával na 2:2 Patrick Kane, jenž svému mužstvu dlouho chyběl vinou zranění. Domácím však čtyři minuty nato vrátil vedení Craig Smith a následující tři branky ve třetí třetině stvrdily vítězství Nashvillu 6:2. Série se tak za stavu 1:1 stěhuje do Chicaga.

Také Calgary dokázalo zvítězit v úvodní partii na hřišti Vancouveru. Druhé setkání obou celků však tentokrát vyznělo jasně pro partu kolem dvojčat Sedinových. Právě švédští bratří zařídili první změnu skóre, když Henrik přihrál zleva Danielovi a ten bez váhání propálil brankáře Hillera. Po trefách Chrise Higginse a Ronalda Keninse se Vancouver dopracoval k tříbrankovému náskoku. Plameny sice snížily přesilovkovým zásahem Krise Russella. Na konečných 4:1 však stanovil konečnou podobu skóre Radim Vrbata.

Statistika - 1. kolo play off NHL:
Východní konference - 2. zápasy:
Montreal - Ottawa 3:2 v prodl. (0:1, 2:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 28. Pacioretty, 37. Subban, 64. Galchenyuk (Plekanec) - 19. MacArthur, 54. Wiercioch. Střely na branku: 42:31. Diváci: 21.287. Hvězdy utkání: 1. Subban, 2. Pacioretty (oba Montreal), 3. Hammond (Ottawa). Stav série: 2:0.
Washington - New York Islanders 4:3 (0:1, 2:2, 2:0)
Branky: 32. Alzner, 37. Ovečkin, 44. Bäckström, 48. Chimera - 6. Clutterbuck, 24. Strome, 35. Okposo. Střely na branku: 35:21. Diváci: 18.506. Hvězdy utkání: 1. Bäckström, 2. Chimera, 3. Niskanen (všichni Washington). Stav série: 1:1.
Západní konference - 2. zápasy:
Nashville - Chicago 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)
Branky: 35. a 55. C. Smith, 3. Wilson, 20. Josi, 53. Forsberg, 56. Santorelli - 17. Sharp, 31. P. Kane. Střely na branku: 35:26. Diváci: 17.208. Hvězdy utkání: 1. Smith, 2. Ribeiro, 3. Wilson (všichni Nashville). Stav série: 1:1.
Vancouver - Calgary 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky: 3. D. Sedin, 8. Higgins, 43. Kenins, 58. Vrbata - 57. Russell. Střely na branku: 32:23. Diváci: 18.870. Hvězdy utkání: 1. Läck, 2. D. Sedin, 3. Edler (všichni Vancouver). Stav série: 1:1.

Reklama