Hlavní obsah

Alonso vyhrál v Číně, Renault má Pohár konstruktérů

ŠANGHAJ

Pro sedmé letošní vítězství si v neděli dojel při historicky druhé Velké ceně Číny formule 1 španělský pilot Fernando Alonso. Již jistý mistr světa tak pomohl v závěrečném závodu sezóny týmu Renault k zisku premiérové výhře v Poháru konstruktérů, který francouzská stáj uhájila před McLarenem.

Článek

McLarenu v boji o týmový titul nepomohlo ani druhé místo Kimiho Räikkönena, druhý jezdec Juan Pablo Montoya totiž závod nedokončil. Britská stáj tak neměla šanci konečné pořadí Poháru konstruktérů zvrátit, k tomu potřebovala získat o dva body více než Renault.

Třetí skončil Ralf Schumacher s toyotou a týmový titul Renaultu potvrdil čtvrtým místem Giancarlo Fisichella. Dvoubodový náskok piloti renaultu zvýšili na konečný devítibodový odstup.

Čínskou Grand Prix poznamenal dvojí výjezd zpomalovacího vozu na trať. Nejprve kvůli předmětu na krajnici, o který Montoya poškodil pravou pneumatiku natolik, že ani dvě vynucené zastávky v boxech během zpomalovací fáze nevedly k jeho návratu do závodu. Později musel safety car na trať znovu po těžké nehodě indického pilota Naraina Karthikeyana. Vyvázl z ní bez újmy, stejně jako těsně za ním jedoucí Jacques Villeneuve, který se bravurně vyhnul vraku a prokličkoval mezi stále ještě se pohybujícími kusy rozbité formule.

Schumacher nedojel

Stejně jako bylo symbolické vítězství nového šampióna, jeho předchůdce Michael Schumacher zakončil sezónu rovněž v duchu letošních výkonů. Německého pilota navíc postihla kuriózní havárie už při cestě na start, když do něj zezadu narazilo minardi Nizozemce Christijana Alberse.

Sedminásobný mistr světa měl čas alespoň doběhnout do boxů pro náhradní vůz a odstartovat s ním z uličky v boxech. Závod ale pro něj stejně skončil po smyku ve 23. kole v bezpečnostní zóně. Uhájil nicméně konečné třetí místo před podobně nešťastným Montoyou. McLaren dnes zažil už jedenáctý výpadek v sezóně.

Závod samotný sliboval souboj o Pohár konstruktérů, po startu se za oba renaulty zařadily "stříbrné šípy". Alonso všem ujel až o 20 sekund, zatímco Fisichella soupeře šikovně zdržoval, než poprvé zasáhl v 19. kole po Montoyově incidentu zpomalovací vůz. Než byl závod restartován, odstoupil po začátečnické chybě i Schumacher.

Ve 30. kole nezvládl svůj jordan Karthikeyan v dvousetkilometrové rychlosti a pole se znovu seřadilo za zpomalovacím vozem. Alonso jel ale bezproblémový závod a v závěrečné fázi vedení bezpečně udržel. Španěla by na stupně vítězů nejspíš doprovodil i Fisichella, ale za "příliš agresivní způsob jízdy" byl Ital komisaři potrestán průjezdem boxy, což pomohlo podruhé v sezóně na pódium mladšímu z Schumacherů.

Velká cena Číny formule 1
1. Alonso (Šp./Renault)1:39:53,618 hod.
2. Räikkönen (Fin./McLaren)+ 4,015
3. R. Schumacher (Něm./Toyota)+ 25,376
4. Fisichella (It./Renault)+ 26,114
5. Klien (Rak./Red Bull)+ 31,839
6. Massa (Braz./Sauber)+ 36,400
7. Webber (Austr./BMW)+ 36,842
8. Button (Brit./BAR)+ 41,249
9. Coulthard (Brit./Red Bull)+ 44,247
10. Villeneuve (Kan./Sauber)+ 59,977
Konečné pořadí MS
1. Alonso133 b.
2. Räikkönen112
3. M. Schumacher (Něm./Ferrari)62
4. Montoya (Kol./McLaren)60
5. Fisichella58
6. R. Schumacher45
7. Trulli (It./Toyota)43
8. Barrichello (Braz./Ferrari)38
9. Button (Brit./BAR)37
10. Webber36
Pohár konstruktérů
1. Renault191
2. McLaren182
3. Ferrari100
4. Toyota88
5. Williams66
6. BAR38
7. Red Bull34
8. Sauber20
9. Jordan12
10. Minardi7

Reklama

Související témata: