Hlavní obsah

Další posun. Od září se mohou venkovní stadiony zaplnit takřka z poloviny

Praha
Aktualizováno

Zrušení plošné karantény pro celý tým při nákaze jednoho hráče covidem-19 se fotbaloví funkcionáři domohli v pondělí. Dva dny před pátečním startem obou profesionálních ligových soutěží pak přišla další pozitivní zpráva. Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádné opatření, podle něhož bude s účinností od 1. září možné obsadit u venkovních sportů až polovinu kapacity stadionu. UEFA naopak potvrdila, že v září na žádné z reprezentačních utkání nesmí do hledišť stadionů diváci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty během posledního domácího jarního utkání s Jabloncem. Od září se jich na letenské tribuny vejde víc...

Článek

Ministerský výnos obsahuje také klíčovou pasáž.

„V případě venkovních prostor osazených sedadly (např. hlediště sportovního stadionu) se omezuje sezení tak, že je obsazena nejvýše jedna polovina sedadel a to tak, že účastníci hromadné akce sedí jen v každé druhé řadě," uvádí se v dokumentu s názvem Mimořádné opatření.

Novinkou je, že v obsazených řadách už budou moci diváci sedět vedle sebe, tedy bez dosud povinného vynechávání každého druhého sedadla.

„Rozhodnutí o obsazení každé druhé řady umožní obsadit až polovinu kapacity stadionu!" spokojeně hlásí Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie. Na maximální povolený počet deset tisíc lidí však žádný z českých stadionů nedosáhne.

Shodou okolností právě ve středu proběhla videokonference generálních sekretářů všech 55 členských zemí UEFA. Přinesla potvrzení, že plánované zářijové zápasy reprezentací se uskuteční podle původně plánovaného programu. Nadále tedy platí, že v září na žádné z reprezentačních utkání nesmí do hledišť stadionů diváci.

Karanténa není po reprezentaci nutná

Vzhledem ke složité situaci v Evropě jsou další závěry videokonference příznivé.

„Přestože má každá země nastolena svá vlastní pravidla, uskutečnění reprezentačních zápasů napříč Evropou to nebrání. Samozřejmě za podmínky, že týmy včetně hráčů a realizačních týmů před a po skončení zápasů absolvují přesně stanovený počet testů na covid-19," avizuje Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Velkým tématem byla debata nad otázkou, zda hráči po absolvování utkání v zahraničí musejí po návratu do svých domovských klubů z určitých zemí podstupovat povinnou karanténu.

„Přišla pozitivní informace od většiny členských zemí ve smyslu, že hráči ani po návratu z 'červené', tedy rizikové země do svého klubu karanténu podstupovat nemusí. Samozřejmě v případě, že okamžitě podstoupí test s negativním výsledkem. Jde o zásadní věc, protože se logicky týká velkého počtu hráčů a nutnost karantény by měla velmi negativní dopad i pro samotné kluby," poukazuje Pauly.

Národní tým nastoupí v Lize národů 4. září na Slovensku a tři dny později v Olomouci proti Skotsku. Tým U21 se po dlouhé pauze poprvé od loňského listopadu představí v kvalifikačních zápasech v San Marinu (2. září) a proti Chorvatsku v Českých Budějovicích (7. září).

Reklama

Související témata: