Hlavní obsah

Šokující novinka! Sestoupí z ligy pouze jediný klub? Příbrami a Brnu svitla naděje

Praha

Šokující rozuzlení bude mít dost možná tuzemská nejvyšší fotbalová soutěž. Na mistrovském titulu pro Slavii Praha, třetím v řadě, se rozhodně nic nezmění. Stejně jako na místence Sparty v předkole Ligy mistrů. Ovšem záchranářská bitva může mít nečekaný závěr. Podle zákulisních informací je totiž ve hře, že Fortuna liga nebude mít tři sestupující, ale pouze jednoho! "Měnit počty účastníků soutěží v tuto chvíli legislativně není vůbec možné. V příštím soutěžním ročníku bude proto hrát v obou soutěžích 16 týmů," tvrdí ovšem Štěpán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Fotbalisté Příbrami se radují z gólu. Budou se dodatečně radovat i ze záchrany nejvyšší soutěže?

Článek

Podle dvou zdrojů redakce sport.cz totiž tuzemská fotbalová generalita zvažuje po právě skončeném ročníku variantu, že i nadcházející sezona by se hrála v počtu osmnácti klubů!

Podle stávajících regulí by nejvyšší soutěž měly opustit tři poslední kluby. Tedy osmnáctá Opava, sedmnáctá Příbram a šestnácté Brno. Jenže proti systému s nadstavbou na špici, skupinou o Evropskou ligu uprostřed tabulky a baráží u dna soutěže, která se praktikovala pouze v jediném ročníku předcházejícím vypuknutí pandemie koronaviru, se ohrazovaly prakticky všechny kluby.

Foto: www.fkpribram.cz

Jaroslav Starka (vlevo) na archivním snímku 1. FK Příbram.

Ročník 2019/2020, jemuž kvůli vypuknutí pandemie vážně hrozilo předčasné ukončení, se nakonec dohrál v „klasickém" formátu na třicet kol. A protože nikdo nesestupoval, poslední ročník zahrnoval osmnáct klubů, přičemž dopředu bylo vyhlášeno, že sestoupí přímo tři poslední mužstva a z druhé ligy půjde mezi elitu jen vítěz, jímž se stal Hradec Králové.

Ještě před losováním nového ročníku je však podle některých zástupců klubů nejvyšší soutěže ve hře varianta, že se liga vrátí k bývalému modelu, kdy se bude hrát klasicky systém doma–venku, přičemž žádná nadstavba ani baráž se neuskuteční. Aby však zůstal zachován větší počet zápasů, liga by zůstala osmnáctičlenná.

A protože postupující z druhé ligy je pouze jeden, v nejvyšší soutěži by tak zůstala sedmnáctá Příbram i šestnácté Brno. „Taková varianta je skutečně ve hře," potvrdil redakci sport.cz zdroj z jednoho ze zainteresovaných klubů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Fotbalisté Brna (v červeném) smutní po zápase. Nejvyšší soutěž sice skončila, ale Zbrojovce údajně svitla naděje, že se mezi elitou udrží.

Nejvyšší soutěž s určitostí odstartuje 24. a 25. července. Otázkou je, zda s šestnácti či osmnácti kluby.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Myslíte si, že by bylo správné měnit po skončení nejvyšší fotbalové soutěže sestupový klíč?
Ano, je to v zájmu nejvyšší soutěže.
15,9 %
Ne, pravidla byla jasně daná předem.
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39305 čtenářů.

Reklama

Související témata: