Hlavní obsah

Fortuna: Živé přenosy zápasů jsou do budoucna nutnost

Už půl roku nabízí společnost Fortuna svým zákazníkům jako jediná z českých sázkovek možnost sledovat při sázení na internetu přímé přenosy vybraných zápasů. Ředitel marketingu Fortuny Vladan Crha v rozhovoru popsal výhody služby, široké možnosti live sázek a výhled do budoucna, kdy by streamované vysílání mělo být standardem.

Foto: archiv

Sázková kancelář - ilsutrační foto

Článek

Sázkařům nabízíte živé přenosy turnaje Copa América. Mají možnost sledovat všechny zápasy, na které se sází, nebo jen vybrané?

Během letošního roku na stránkách ifortuna.cz nabídneme zhruba 10 000 přímých přenosů nejrůznějších sportovních utkání – od zápasů tenisového Australian Open, přes mistrovství světa v házené, nyní vrcholícího fotbalového mistrovství Jižní Ameriky Copa América až po tenisové turnaje série Masters.  Streamované nejsou všechny zápasy, na které se dá ve Fortuně sázet, těch jsou měsíčně stovky tisíc. Není to ani reálné – málokdo by asi byl schopen zajistit např. přímý přenos třetí finské ligy za podmínek, kdy by se mu to vyplatilo. Vybíráme si proto ty nejatraktivnější sportovní události.

Jde o přenosy na internetu, v jaké jsou zápasy kvalitě?

Kvalita přenosů je závislá především na poskytovateli – u největších akcí  přebíráme signál televizních společností, který je samozřejmě upravený tak, aby bylo možné ho rozumně sledovat přes internet. U menších zápasů využíváme služby firem, které se specializují výhradně na on-line přenosy. Nikdy nebudeme a pochopitelně ani nechceme konkurovat televizím a jejich sportovním kanálům – naší hlavní službou je sportovní sázení a stream na internetu je něčím navíc, co přináší sázkařům větší komfort a více informací.

Funguje to tedy tak, že sázkař se dívá na zápas a k tomu může sázet?

Ano, je to naprosto jednoduché – na internetové stránce vám běží přímý přenos a vy si okamžitě můžete na příslušné utkání vsadit a reagovat tak na aktuální vývoj.

Jak tohle lidé využívají, je to pro ně atraktivní? Máte třeba přehled čísel, kolik lidí se dívá na konkrétní přenášený zápas?

Možnost vidět zápas, na který sázím  – sázet „s otevřenýma očima“, je atraktivní pro spoustu hráčů. Během turnaje Copa América je zatím celková suma peněz vsazených na zápasy, ze kterých jsme poskytovali přímé přenosy, poprvé v historii vyšší než už ostatních live sázek (sázek v průběhu sportovního utkání), kterých je co do počtu více. Nejednalo se ale samozřejmě pouze o fotbal, hodně sledované jsou třeba tenisové turnaje nebo basketbal.

Marketingový ředitel Fortuny Vladan Crhafoto: archiv

Co musí člověk udělat pro to, aby mohl sledovat stream a sázet live? Stojí ho to něco?

Stačí se zaregistrovat na kterékoliv pobočce Fortuny a potom se jen přihlásit na stránce www.ifortuna.cz. Registrace i samotný přímý přenos jsou zdarma, za jeho sledování se nic neplatí. Nový sázkař navíc dostane vstupní bonus 200 Kč, první sázku do této výše tak má zdarma. V praxi ho využívá prakticky 100 procent všech nově zaregistrovaných klientů.

Jste jediná česká sázkovka, která to nabízí, jak to? Berete to jako velkou konkurenční výhodu?

Na českém trhu se určitě o konkurenční výhodu jedná – žádná z českých sázkovek nic podobného neposkytuje. Pokud vím, tak konkurence zatím pouze chystá přenosy z české hokejové ligy, kterých je ale pouze několik set za rok a hrají se jen některé dny v týdnu. Ve srovnání s deseti tisíci zápasy u Fortuny je to velmi málo. Navíc, i když jsem fanda hokeje, sledovat třicet nebo čtyřicet zápasů naší extraligy mi přijde poněkud monotónní. Výhodou našeho streamu je jeho pestrost – můžete se dívat a sázet na fotbal, tenis, hokej, basketbal nebo volejbal, a to každý den.

V Evropě je jinak streamované vysílání u sázkovek standard?

Ano, i proto vidíme z dlouhodobého pohledu poskytování přímých přenosů na stránkách Fortuny jako samozřejmou nutnost – naše on-line sázení se tak postupně dostává na úroveň největších sázkových společností na světě. Jsme jednička ve střední Evropě a těmto firmám chceme na „našich“ trzích – v Česku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku – tvrdě konkurovat. Jsem proto rád, že Fortuna byla schopná a připravená se do takto ambiciózního projektu vůbec pustit – šli jsme do toho i s vědomím rizika.

Na co všechno se dá sázet v průběhu zápasu, co je pro fanoušky nejatraktivnější? Co třeba využívají teď u fotbalového mistrovství Copa América?

Sázet se dá prakticky na všechno – počet gólů, střelce, výsledek setu nebo poločasu, počet karet i samotný výsledek. Na Copa América je hodně hranou sázkou počet rohů za zápas. Výhodou streamovaného zápasu je možnost reagovat na okamžitý vývoj a pocit ze hry vašeho „koně“.

Který sport je pro live sázky nejlepší? Tenis? Fotbal?

Asi nejoblíbenějším sportem pro live sázení je tenis, hodně atraktivní je samozřejmě i fotbal, na českém trhu je populární i hokej a překvapivě přitažlivý je pro live sázkaře také volejbal.

Jaké „nejbizarnější“ live sázky nabízíte?

I když to nebude znít jako bůhvíjaká kuriozita, hodně netradiční je naše tenisová novinka – možnost sázet na jednotlivé fiftýny. Pokud vím, tak sázky na to, kdo v tenisovém zápase vyhraje další výměnu, nabízí kromě Fortuny už jen jediná sázková společnost na světě.

Hodláte službu dále rozvíjet?

Určitě ano. Půlroční zkušenost, kterou s přímými přenosy máme, ukázala jejich velký potenciál. Chceme nadále rozšiřovat počet přenosů a především si budeme vybírat ty nejatraktivnější sportovní události, které logicky přitahují největší množství sázkařů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články