Hlavní obsah

Asi nejsme takový supertým, abychom hráli strojově, poznali viktoriáni v těžké konfrontaci

Pavel Dosadil, Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Objevilo se dost hlasů tvrdících, že když už fotbalisté Plzně vypráskali z pohárové Evropy Neapol, istanbulské Fenerbahce by měli vyřadit také. Jenže ostřílený turecký klub se ve Štruncových sadech představil jako těžká váha, proti níž se Viktoria neprosadila. Plzeňští si vytvořili jedinou šanci, která skončila na břevně, a k odvetě osmifinále Evropské ligy si za týden odvezou porážku 0:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní plzeňští fotbalisté Václav Procházka (vlevo) a Vladimír Darida po utkání osmifinále Evropské ligy mezi FC Viktoria Plzeň a Fenerbahce SK

Článek
Fotogalerie

Shodli se do jednoho. Fenerbahce bylo mnohem těžším soupeřem než Neapol. „Zatímco Italové nás podcenili, Turci se na nás pořádně nachystali. Nalezli na nás, nedali nám na hřišti téměř žádný prostor. Navíc jsme hodně kazili, takže jsme běhali šedesátky, sedmdesátky zpátky, což nás stálo spoustu sil," přiznával záložník Vladimír Darida.

Nejenže zkušený protivník hrál výborně, Plzeň tentokrát evidentně nebyla ve svojí kůži. „Soupeř byl silný, ale my navíc nehráli tak, jak jsme si představovali. Asi nejsme takový supertým, abychom hráli strojově. Předváděli jsme jiný fotbal, než jsme chtěli," líčil další středopolař Daniel Kolář.

Šance mohou přijít v odvetě

Vyřazeni se ale viktoriáni ještě před odvetou necítí. „Dokud jsme hráli náš fotbal, tak jsme šanci na dobrý výsledek měli. Do odvety musíme znovu jít s tímto stylem," zdůraznil František Rajtoral, který se dostal do jediné šance domácích a trefil z ní břevno. „Smůla, sedlo mi to trochu hůř, než jsem chtěl."

To byl jeden z klíčových okamžiků zápasu. Za stavu 1:0 se mohl vyvíjet jinak. „Jenže to je takové to kdyby. Času i po břevnu bylo ještě pořád dost. Měli jsme si vytvořit další šance, pak by nám tam třeba něco padlo. Jenže k nim už jsme se nedostali," přiznával Darida.

„V Evropě to prostě není o tom, že si vytvoříme deset příležitostí a z nich tři, čtyři proměníme. Když máme jednu, dvě, musíme aspoň jeden gól dát," přidával se Kolář.

Výhodou je, že Turci doma nastoupí bez diváků

Právě on před utkáním přiznal, že když viděl Fenerbahce na videu, připadalo mu zrychlené. A velmi rychlý a pohyblivý byl soupeř i v reálu na plzeňském trávníku.

„Kvalita soupeře je obrovská. Přední tým turecké soutěže, který ještě loni hrál Ligu mistrů. Víc než jednu šanci nám nedovolili a vůbec nic nepodcenili," řekl Kolář.

Plzeň si odveze do Istanbulu porážku 0:1. Stejně na tom byla i Sparta na Chelsea – a nakonec moc nescházelo, aby evropského giganta dohnala aspoň k prodloužení. Viktoria se může trochu spoléhat na to, že Turci budou muset odvetu znovu zvládnout před prázdným hledištěm bez svých horkokrevných fanoušků.

„Za dané situace by to pro nás měla být výhoda," uznal Kolář. „I já to tak vidím, přece jen jsou zvyklí, že je diváci doma ženou. V postup věřím stejně, jako jsem věřil před prvním zápasem. Uvědomovali jsme si, že se hraje na dva zápasy, proto jsme ani za stavu 0:1 nechtěli zbytečně riskovat a hru otevřít natolik, abychom inkasovali i podruhé. Šance ještě pořád žije," věří Darida.

Reklama