Hlavní obsah

Chtěl bych se podílet na zabudování mladých hráčů do týmu, říká nový liberecký asistent Chytrý

Josef PešoutSport.czPrávo

Vedení libereckého fotbalového klubu s nástupem do nové sezóny poněkud proměnilo i složení realizačního týmu u prvoligového A-mužstva, chystajícího se i na vstup do bojů v evropských pohárech. Asistenta Zdeňka Kluckého nahradil po boku hlavního kouče Jaroslava Šilhavého 41letý Jiří Chytrý, dosavadní lodivod liberecké juniorky. A premiéru v nové pozici si odbyl v německé Žitavě při úvodním zápase Slovanu s Neugersdorfem. Chytrý se potom podělil o své fotbalové poznatky i plány v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý.

Článek

Liberec je pro vás nejspíš nynějším vrcholem v trenérské kariéře. Co jste už ve fotbale stihl?

Pocházím z Kroměříže. Trénuji od osmadvaceti let. Mám za sebou i asistentskou roli u kouče Pavla Hoftycha ve Zlíně. Pracoval jsem i ve Slovácku a v Baníku Ostrava při přechodu hráčů z juniorů mezi muže, tedy s fotbalisty ročníků 1989-91. Rukama mi prošli třeba Čelůstka, Reinberk, Kerbr, Frydrych, Vašenda a další ligoví hráči. Z toho vyplývá, že mám blízko k moravskému regionu. Úplně nová pro mě ale ligová nabídka ze severu Čech není. V Liberci jsem začal v mládežnické akademii a vyústila z toho práce u áčka. Cítím, že klub má vyšší ambice než třeba Zlín.

Znal jste se z dřívějška s trenérem Šilhavým?

Předtím ne. Až po příchodu do Liberce. V kádru je velké zastoupení mladších hráčů a chtěl bych se podílet na jejich zabudování a posunu do stabilního kádru. V tom vidím návaznost na činnost juniorky. K tomu patří i individuální tréninky a další prvky. Dochází zároveň i k doplňování a dokončování kádru mužstva.

Láká vás i Evropská liga?

Už jsem měl loni možností dívat se na Liberec takříkajíc z venku, když hrál o Ligu mistrů a o Evropskou ligu. I Karaganda byla hodně silná. V úvodní fázi začínajícího ročníku pohárové soutěže potkáme asi soupeře, který není tolik známý, ale může mít kvalitu a být nevyzpytatelný.

A cíle pro ligu?

Poprat se o zopakování letošního umístění, kdy byl Slovan třetí.

Reklama

Související témata: