Hlavní obsah

Šachtar - Plzeň 1:2Plzeň je po senzačním vítězství v Doněcku v osmifinále Evropské ligy. Vyzve v něm Lyon

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Kolář 0 : 1
33. Petržela 0 : 2
88. Adriano 1 : 2
Záznam online reportáže

Doněck

Jedenadvacet zápasů v řadě ukrajinský Šachtar ve svém chrámu neprohrál, ve čtvrteční noci však poprvé od prosince 2012 padl. Českému mistru podlehl v odvetě 2. kola Evropské ligy 1:2 a v soutěži končí. Nešlo ovšem o žádný plzeňský zázrak, neboť Viktoria měla soupeře přečteného, zvolenou taktiku dokonale naplnila, dvěma údery během čtyř minut první půle Doněck z pohárové Evropy vypakovala a sama zamířila do osmifinále, kde změří síly s Lyonem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Viktorie Plzeň oslavují první gól proti Šachtaru.

Článek
Fotogalerie

Jednoduchá akce Plzni stačila... Tecl si sice s obránci Šachtaru ještě neporadil, ale Kolář odražený míč do sítě poslal. Sice se štěstím a za pomoci teče jednoho z ukrajinských obránců, ale podstatné bylo, že Viktoria dosáhla po půlhodině odvety svého, neboť tolik potřebný gól vstřelila. A za čtyři minuty měla navrch úplně, neboť Petržela po individuální akci přidal druhou branku.

Pozměněná taktika vyšla dokonale

„Trochu jsme v roli hostů pozměnili taktiku," vysvětloval kouč Uhrin, proč jeho tým favorizovaný Šachtar rychlými a přímočaře vedenými výpady tak dokonale a hlavně bleskově rozebral.

Už začátek měli jeho svěřenci slibný, neboť se na prvních šest sedm minut nastěhovali na půlku domácích. Dostali se dokonce k slibnému pokusu Petržely, který ovšem zblokoval Tecl.

Po čtvrthodině ale vystartoval Uhrin k postranní čáře, neboť se mu krajně nelíbilo, že obránci nechali Ilsinha pálit z hranice šestnáctky.

Dobře udělal, protože jeho hráči impuls potřebovali, neboť Šachtar začal roztáčet ofenzivní kolotoč, z něhož se rodily nejen standardní situace, ale i závary v plzeňské šestnáctce. Nebezpečné, ale bez efektu a zúročení.

Dva rychlé plzeňské údery ofenzivu roztáčenou brazilskými útočníky otupily a umrtvily jen na chvíli. Stačila chvilka nadechnutí a rozjela se nanovo. Zaskakující brankář Bolek si však poradil jak s ránou Srny, tak i třeba efektní patičkou Texeiry a čisté konto udržel až do přestávky, což bylo pro další vývoj odvety a osud pohárové konfrontace moc důležité.

Peklo přišlo, gól Luize Adriana ale pozdě

Po přestávce přišlo peklo, to se ví. Vždyť Šachtar už rok a čtvrt nepoznal, co je to domácí prohra, neboť naposledy jeho stánek vyloupil turínský Juventus v prosinci 2012.

Jeden útok za druhým se valil na plzeňskou bránu, pálil Srna, zkoušel to Ilsinho i Krivcov, zvrat mělo přinést nasazení čerstvých Brazilců Ferreyry a Taisona.

Plzeň se už jen a jen bránila, ale odolávala, i když třeba pouze za cenu odkopů na tribuny. A pomáhalo jí i štěstí. Zvláště, když třeba Luiz Adriano ve vyložené šanci přestřelil bránu, aby poté výtečnému Bolkovi pomohlo po hlavičce Stěpaněnka i břevno. Trefa Luize Adriana už přišla příliš pozdě, než aby na postupu Plzně něco změnila.

Nakonec Viktoria v Doněcku 2:1 vyhrála a míří do osmifinále Evropské ligy. Tam narazí na aktuálně šestý tým francouzské ligy Olympique Lyon, který vyřadil Oděsu.

Odveta 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Šachtar Doněck - FC Viktoria Plzeň 1:2 (0:2)
Branky: 88. Luiz Adriano - 29. Kolář, 33. Petržela. Rozhodčí: Van Boekel - Goossens, Van Dongen (všichni Niz.). ŽK: Ilsinho, Krivcov - Petržela. Diváci: 36 729. První zápas 1:1, postoupila Plzeň.
Plzeň: Bolek - Řezník, Čišovský, Procházka, Hubník - Hořava, Horváth - Petržela (68. Bakoš), Kolář, Ďuriš (69. Kovařík) - Tecl (90. Hejda). Trenér: Uhrin ml.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Krivcov, Ševčuk - Stěpaněnko, Ilsinho (66. Ferreyra) - Douglas Costa, Teixeira, Bernard (66. Taison) - Luiz Adriano. Trenér: Lucescu.
Ostatní výsledky odvetných zápasů 2. kola Evropské ligy najdete zde.
Dvojice pro osmifinále fotbalové Evropské ligy (první zápasy 13. března, odvety 20. března):
Lyon - Plzeň
Basilej (Suchý) - Salcburk
Porto - Neapol
FC Sevilla - Betis Sevilla
Alkmaar - Machačkala
Ludogorec Razgrad - Valencie
Tottenham - Benfica
Juventus - Fiorentina

Reklama

Související témata: