Hlavní obsah

Jarolím: Favoritem nejsme, ale třeba mají v Boleslavi na Francouze recept

Tvrdí, že pohárová konfrontace s Lyonem pro něho žádnou výjimečnou motivaci nepředstavuje, ale přesto je pro kouče Mladé Boleslavi dnešní kvalifikační duel třetího předkola Evropské ligy jiný. Hlavně proto, že jeho tým nastoupí proti soupeři země, kde sám hrával a poté po boku Ivana Haška trénoval. I proto by chtěl uspět, což se mu třeba při pohárovém tažení s pražskou Slavií proti francouzským týmům nepovedlo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavský kouč Karel Jarolím během středečního tréninku před úvodním utkáním 3. předkola Evropské ligy s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Ve Francii jste sám hrával a později ve Štrasburku i trénoval. Dají se v konfrontaci s Lyonem zužitkovat zkušenosti, které jste v zemi vašeho dnešního protivníka nasbíral?

To už je tak dávno, že si ani nepamatuji, že jsem tam působil.

První zápas 3. předkola Evropské ligy mezi Mladou Boleslaví a Olympique Lyon se hraje dnes v 19 h, rozhoduje  Němec Welze, přímý přenos vysílá Nova Sport.

Chcete tím říci, že vaše poznání o francouzském fotbale či třeba mentalitě jeho hráčů je k ničemu?

Ale to zase ne, před zápasem o něm ovšem nahlas mluvit nebudu.

A co třeba kontakty, které ve Francii máte? Zkusil jste jich využít, abyste sehnal co nejvíc informací o Lyonu?

Zkouším všechno a čerpám informace, jak to jen jde. Bude jich dost. I proto, že jsem viděl čtyři zápasy našeho soupeře na videu.

Jaký úsudek jste si o Lyonu udělal?

Pod novým trenérem je to tým, který prochází obměnou, protože kouč Fournier vyžaduje něco jiného, než jeho předchůdce. Pracovitost, disciplínu, týmový projev. Navíc v zápasech doma hraje Lyon v jiném složení než venku a také jeho projev se liší. Uvidíme, s čím přijel k nám.

Mohlo by vám nahrávat, že ve Francii liga ještě nezačala, takže vás soupeř nebude tak rozehraný jako Mladá Boleslav...

To si tedy nemyslím. Lyon má za sebou čtyři přípravné duely, takže už je také v zápasovém rytmu. Navíc je odehrál ve velkém nasazení. My sice tři soutěžní utkání odehráli, ale museli se vyrovnávat i s únavným cestováním a třeba i panujícím počasím, které nikomu z nás nepřidá.

Takže obavy ze soupeře?

Nemluvil bych o obavách, ale o respektu ke hře našeho protivníka. Jeho největší síla spočívá v rychlém přechodu do útoku a v ofenzívě vůbec, k čemuž má v kádru patřičně kvalitní hráče.

Na jaře v odvetném osmifinálovém duelu Evropské ligy je měl také, a přesto v Plzni prohrál...

Těžko z této konfrontace vycházet a vyvozovat z ní závěry. Lyon přijel do Plzně s dostatečným náskokem z prvního zápasu a odvetu podle mého trochu podcenil, což teď neplatí. Navíc se domnívám, že v letošní sezóně bude Lyon silnější, než byl v té loňské.

To vše vám prozradil někdejší spoluhráč Gérald Baticle, s nímž jste hrával v Amiens  a který teď dělá v Lyonu asistenta?

Nikoli, protože on do Mladé Boleslavi nepřijel. Mluvil jsem s ním v Bosně, kde nás byl sledovat. Teď poslal textovku, že se uvidíme při odvetě ve Francii.

V Mladé Boleslavi stále vzpomínají na konfrontaci s Marseille, kterou před osmi lety vyřadili z tehdejšího Poháru UEFA. Nechtěl byste přidat do klubové historie vzpomínku na to, jak se vám povedlo totéž proti Lyonu?

Krásné by to bylo a třeba v Mladé Boleslavi mají na Francouze nějaký recept. Já ho se Slavií v pohárových konfrontacích s Lille a Monakem nenašel, ale věřím, že proti Lyonu uděláme maximum, abychom dopadli co nejlépe, i když favoritem pochopitelně nejsme.

Postoupí fotbalisté Mladé Boleslavi přes Lyon do 4. předkola Evropské ligy?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 3175 čtenářů.

Reklama

Související témata: