Hlavní obsah

Milióny pro Spartu leží na umělce - a to ještě Holanďani vyšší chlup pokropí

Zwolle

Lepší nepřemýšlet, jaký balík vyřazením v Malmö prošustrovali. Jistých 56 miliónů korun za play off Ligy mistrů, dalších 220 miliónů za případný postup do hlavní soutěže... Teď se fotbalisté Sparty musejí rychle zkoncentrovat, aby posbírali aspoň nějaké drobné v Evropské lize. Liberec v ní v minulé sezóně došel až do jarního play off a přišel si na nějakých 77 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty během předzápasového tréninku na umělé trávě ve Zwolle.

Článek
Fotogalerie

Sparta Zwolle

Cesta útěchy pro Pražany začne na povrchu netypickém pro pohárové duely. Zwolle totiž hraje své zápasy na hřišti s umělým trávníkem. „Je to zvláštní, ale akceptujeme to. V týdnu jsme u nás na Strahově také trénovali na umělce a udělali vše pro to, abychom si na ni zvykli," řekl cestou do Nizozemska kouč Vítězslav Lavička. „Rozdíl tu samozřejmě je, proti přírodní trávě je hra rychlejší. A ve Zwolle navíc umělý povrch před každým zápasem kropí, aby byl ještě rychlejší," srovnává Lavička.

Proto před oficiálním středečním tréninkem v dějišti utkání vydal hráčům pokyn, aby si v maximální možné míře osahali prostředí.

„Nizozemská umělka je trochu jiná než strahovská, asi o generaci modernější. Má vyšší chlup, jako by byla neposečená. Důležité tedy je, abychom si hlavně delší přihrávky dávali přesně, protože míč hodně odskakuje," srovnává záložník Lukáš Mareček.

Nechtějí podcenit žádný detail

Ve Zwolle si jako jediný sparťan ze současného kádru už zahrál, v předminulé sezóně hostoval v Heerenveenu. „Doma jsme vyhráli a tady remizovali. Také jsme vedli, ale o dva body přišli až v poslední minutě. Za dva roky se tým Zwolle hodně změnil. Co jsem viděl na videu, a také podle zpráv našich pozorovatelů, jsou teď silnější než tenkrát," říká Mareček, který je alternativou za potrestaného Lukáše Váchu.

„Nechtěli jsme podcenit žádný detail," poukazuje kouč Lavička, který si jako hráč moc zápasů na umělém povrchu neužil. „Umělky se začaly využívat až v závěru mojí kariéry. Ale v play off Ligy mistrů jsme s Libercem hráli proti Spartaku Moskva na umělce v Lužnikách," vzpomíná si na rok 2006 a prohru 1:2, která jím vedený Slovan vyřadila.

Cizí míče létají všelijak

Letenští zůstali posledním českým klubem, který může proniknout do podzimní části evropských pohárů. Proto si také celý týden zvykají na míče značky Derbystar, s nimiž většina nizozemských klubů hraje. „Přijde mi, že létají pokaždé trochu jinak. A také jsou trochu lehčí," brblá stoper Radoslav Kováč. „Tak hrozné to snad nebude. Za několik tréninků jsme si na ně mohli zvyknout, na to se určitě vymlouvat nebudeme," dodává bek Pavel Kadeřábek.

„Já tuhle značku sice ze svého působení v Holandsku znám, ale pro každou sezónu se typ míče mění. Balony letí všelijak, není to optimální. Musíme se ovšem přizpůsobit, nebudeme v tom hledat žádný problém," ujišťuje Mareček.

Zápas Zwolle - Sparta se hraje dnes od 20:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Postoupí fotbalisté Sparty do základní skupiny Evropské ligy?
Ano
37,8 %
Ne
62,2 %
Celkem hlasovalo 9658 čtenářů.

Reklama

Související témata: