Hlavní obsah

Sparta - Zwolle 3:1Český pohárový fotbal ještě žije, Sparta na podzim nebude chybět v Evropské lize

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Krejčí 1 : 0
44. Dočkal 2 : 0
62. Brabec 3 : 0
83. Nijland (penalta) 3 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Poslední pohárová šance, zápas roku. Tak fotbalisté Sparty mluvili o zápase, který měl utnout jejich krizi posledních týdnů. A povedlo se. Jediný český zástupce v pohárech porazil v domácí odvetě play off nizozemské Zwolle 3:1 a po remíze 1:1 venku postoupil do Evropské ligy. Český mistr se tak může těšit nejen na páteční los základních skupin, ale i na prémii 36 miliónů korun, která je malinkou náplastí na zisky ušlé vyřazením z Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují třetí gól proti Zwolle.

Článek
Fotogalerie

Sotva se sparťané rozkoukali, a už jim odchovanec Slavie mohl šoupnout gól. Hned ve 4. minutě si Necid vyměnil míč s Drostem, jeho střelu z tutové pozice ovšem Bičík vyrazil na roh. Zwolle vůbec začalo, jako by kopalo doma na své umělé trávě. O chvíli později pak Drost nebezpečně blízko brankáře napálil míč do Bičíka.

Jak na zavolanou tak pro Letenské přišla hrubka soupeře. Lafata dloubl míč za obranu, Krejčí se musel divit, jak snadno se jejím středem protáhl až úplně sám před brankáře a nabízené sólo chladnokrevně proměnil.

Rychlý gól ovšem domácím vytouženou pohodu nepřinesl. Hru i nadále tvořilo Zwolle a sparťané čekali, až Kadeřábek dostane obvaz na krvavý šrám na hlavě. K zakončení se ve vápně dostal Lafata, pálil ale velmi nepřesně. Byl to aspoň signál ke zvýšení aktivity. Krejčí po rohu vtipnou kombinací uvolnil Dočkala, jehož střelu z dobré pozice obrana zblokovala.

Před přestávkou udeřil Dočkal

Ve 33. minutě měla Sparta velké štěstí. Bičík chtěl vyboxovat centr z přímého kopu, ale míč vůbec netrefil. Hosté nedokázali na darovanou šanci zareagovat. Na druhé straně Sainsbury zastavil Vackův průnik jen za cenu žluté karty a potvrdil, že Zwolle je zranitelné ve středu obrany. Šlapák na Krejčího ve vápně pak Sainsburymu prošel.

Minutu před přestávkou Dočkal zachytil rozehrávku soupeře. Individuální akcí si navedl míč až před šestnáctku, vypálil a s pomocí teči obránce Van der Werffa podruhé překonal brankáře Boera.

Necid brzy vyklidil pole

V 53. minutě skonči souboj Lafata - Necid o to, koho z nich povolá kouč Vrba jako posledního do útoku národního týmu. Necid šel ze hřiště a místo něj nastoupil Nijland. Sparta střílela z dálky, zkusili to Mareček, Vacek i Dočkal.

Podstatné bylo, že Sparta navýšila své vedení na bezpečné tři branky. Letenskému rohu ještě Zwolle odolalo, Dočkal ovšem po něm přesně nacentroval do vápna a mladý stoper Brabec ještě přesněji poslal míč k tyči Boerovy svatyně.

Na to, jak blízko Zwolle po prvním utkání postupu bylo, prokázalo v odvetě překvapivě málo sebevědomí a kuráže. Brabcova trefa uzemnila vítěze Nizozemského poháru docela.

Naději mu však vdechl nesmyslný Vackův faul v šestnáctce a Nijland penaltu v 83. minutě proměnil. Zwolle ožilo a začalo tlačit. Naštěstí pro Spartu už nemělo dost času zápas zvrátit. Naopak střídající Breznaník v závěru nastavení trefil ještě tyč.

Složení základních skupin se losuje v pátek. Za postup do podzimní části Evropské ligy vyplácí UEFA prémii přibližně 36 miliónů korun, za každou výhru ve skupině pak 5,5 miliónu, za remízu polovinu.

Odveta play off Evropské ligy:
Sparta Praha - PEC Zwolle 3:1 (2:0)
Branky: 10. Krejčí, 44. Dočkal, 62. Brabec - 83. z penalty Nijland. Rozhodčí: Bebek (Chorvatsko). ŽK: Matějovský, Brabec, Costa - Sainsbury. Diváci: 16 612. První zápas 1:1, postupuje Sparta.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Kováč, J. Brabec, Costa - Mareček, Matějovský - Dočkal, Vacek (83. Konaté), Krejčí (89. Breznaník) - Lafata (90.+1 Nešpor). Trenér Lavička.
Zwolle: Boer - Van Polen, Sainsbury, Van der Werff, Van Hintum - Drost, Saymak, Rienstra - Lukoki (77. Dekker), Necid (53. Nijland), Thomas (69. Moro). Trenér Jans.

Reklama

Související témata: