Hlavní obsah

Sparta odlétá za Neymarovým katem Zúňigou a jeho džínovými chlapci

Praha

Cavani či Lavezzi už v Neapoli nejsou, stále však fotbalisté Sparty v prvním duelu Evropské ligy narazí na spoustu hvězd v čele s Higuaínem a Hamšíkem. A také na kolumbijského tvrďáka Zúňigu, který na světovém šampionátu v Brazílii zlomil božskému Neymarovi obratel a vyřadil ho na měsíc ze hry. Zápas Neapol - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos na ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Neapolský Juan Zúňiga (vpravo) se snaží ubránit plzeňského Františka Rajtorala.

Článek
Fotogalerie

Zúňigova omluva Neymarovi

O víkendu porážkou 0:1 s Chievem neúspěšně pokřtili nové originální dresy džínového vzhledu. Jinak to ale žádní plážoví chlapci nejsou. Juan Camilo Zúňiga je toho příkladem. Ve čtvrtfinále MS skočil Kolumbijec kolenem napřed Neymarovi na záda a poslal úpějícího Brazilce na nosítka. Tak začal konec Kanárků na domácím šampionátu - a Zúňiga se stal okamžitě vyvrhelem, jemuž kolumbijský svaz kvůli nemilosrdným výhrůžkám najmul ochranku.

Aby ne, když padoucha odsoudil doslova celý svět. „Zákrok jak z býčích zápasů," láteřil paradoxně také Argentinec Diego Maradona, fotbalový bůh Neapole, jejíž dres Zúňiga již od roku 2009 obléká.

Silový obránce piluje lajnu

Teď se s nechvalně proslulým tvrďákem utkají také čeští mistři. „Když jsem hrál v Itálii, vždycky se mi líbil, jak piloval lajnu. Zúňiga je hodně silový typ a výborný obránce. Nemám ho za surového hráče. Jeho faul byl ostrý, ale neúmyslný," myslí si záložník Kamil Vacek, který má zkušenosti z angažmá v Chievu.

„Proti Zúňigovi jsem si v italské lize ještě zahrál. Podle mě to vůbec není zákeřný hráč," uklidňuje Letenské internacionál Marek Jankulovski, který v Itálii kopal za Neapol, Udine a AC Milán. „Jeho zákrok kolenem na Neymara samozřejmě byl hrozivý, ale neřekl bych, že úmyslný. A protože terčem byla taková hvězda, propíral to celý svět."

Zúňiga se ostatně brzy dočkal odpuštění. Předminulý víkend se Brazílie utkala s Kolumbií v přátelském utkání na Floridě. A tam se s Neymarem usmířili. „Zúňiga mi řekl, že jej to mrzí a popřál mi povedený zápas," potvrdil Neymar. Oba borci se před výkopem objali a chvíli spolu přátelsky rozmlouvali...

Celé město žije fotbalem

Neapol samozřejmě zdaleka není jen Zúňiga. Spartu čeká na známém stárnoucím stadiónu San Paolo pekelná premiéra ve skupině I, kde hrají také Bern a Slovan Bratislava.

„Nečeká nás nic jednoduchého. Neapol má strašně silné mužstvo, bude to hodně těžký zápas. Navíc prostředí je tam vyloženě fotbalové. Když se hraje zápas, život ve městě se skoro zastaví, všichni tam tím doslova žijí," líčí spoluhráčům Vacek.

„Ano, čeká nás soupeř na úrovni Ligy mistrů, o niž Neapol do poslední chvíle bojovala. Vypadla až s Bilbaem a v minulé sezóně skončila třetí v italské lize," poukazuje trenér Vítězslav Lavička, jemuž bude stále chybět stoper Holek a potrestaný záložník Vácha.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen