Hlavní obsah

Lecjaks učil Švýcary vyslovovat jména sparťanů, kouč Bernu plánuje neutralizaci Lafaty

Vypomoct trenérovi Bernu s taktickou přípravou na Spartu? Tato varianta se v případě českého fotbalového obránce Jana Lecjakse nabízela. Byť v tuzemsku čtyři roky nehrál, český fotbal na dálku sleduje, má o něm solidní přehled. Jenže kouč Švýcarů Uli Forte se na něj obrátil v úplně jiné záležitosti. „Pomáhal jsem trenérům s výslovností jmen sparťanů," usmál se Lecjaks.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Jan Lecjaks na tréninku před utkáním základní skupiny I Evropské ligy proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Jedno jméno však překládat nemusel, a sice Davida Lafatu. Letenského kanonýra totiž Švýcaři velice dobře znají, před jeho schopnostmi mají respekt. „Lafata je pro nás největší hrozbou. Je to skvělý střelec, má vynikající formu. Musíme ho nějak neutralizovat," prohlásil Forte, který před zahájením středeční tiskové konference na Letné vysekl zdařile pozdrav v češtině.

Čtyřicetiletý trenér, který vede Bern od loňského června, je před čtvrtečním duelem poměrně sebevědomý. Což částečně pramení z vysoké výhry v úvodním duelu ve skupině nad Slovanem Bratislava (5:0). „Vytvořili jsme si tím slušný základ, teď si chceme odvézt nějaký bod i ze Sparty. Proti nám bude stát silný soupeř, pokud ale zahrajeme dobře, jsem přesvědčený, že neodjedeme z Prahy s prázdnou," podotkl Forte, který si pochvaloval podzimní výkony Lecjakse.

„Je pro nás důležitý. Když se vrátil v červnu z hostování v Norsku, byl zraněný, brzy se však chytil, hraje výborně. Proti Spartě to jistě potvrdí," chválil jej kouč Young Boys. Lecjaks se Spartě postaví počtvrté. V předchozích třech duelech v rámci české ligy s ní v dresu Plzně uhrál jediný bod (dvě porážky na Letné, remíza v Plzni). „Jsem s tím obeznámen, dozvěděl jsem se to po příletu do Prahy z českých médií. Bylo by fajn tuhle statistiku změnit," přeje si.

Lecjaks: Žádný sparťan mezi mými nejbližšími není

Lecjaks se na tuzemské půdě představí po více jak čtyřech letech. Od chvíle, kdy v létě 2010 odešel do belgického Anderlechtu, se na tuzemské půdě neměl možnost ukázat.

„Bude to pro mě hodně speciální, moc se těším. Budu se snažit odehrát dobrý zápas, a pokud vyhrajeme, bude to pro mě fantastický," podotkl obránce. V hledišti bude mít své nejbližší i spoustu kamarádů. Vzhledem k tomu, že stejně jako on pocházejí z Plzeňska, není mezi nimi žádný sparťan. „Kdepak, do jednoho z nich budou ve čtvrtek večer fanoušci Bernu," ujistil s úsměvem Lecjaks.

Jak dopadne čtvrteční zápas skupiny I Evropské ligy mezi Spartou a Bernem?
Vyhraje Sparta
63,7 %
Utkání skončí remízou
9 %
Zvítězí Bern
27,3 %
Celkem hlasovalo 7958 čtenářů.

Reklama

Související témata: