Hlavní obsah

Sparta znovu spoléhá na kouzlo Letné, od výbuchu s Žilinou ji dobyla jen Chelsea

Šestnáct zápasů, jediná porážka. Takovou bilancí z posledních pohárových utkání na domácím trávníku se může pochlubit fotbalová Sparta. A na kouzlo Letné bude spoléhat i ve čtvrtek večer v duelu Evropské ligy s Young Boys Bern. Vzájemné střetnutí může být v bitvě o postup ze skupiny I klíčové. Zápas se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobnou on-line reportáž sledujte na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Frank Lampard (vlevo) uniká Marku Matějovskému ze Sparty. Po Chelsea už v pohárech na Letné nikdo nevyhrál.

Článek
Fotogalerie

Během posledních čtyř let byla Generali Arena dějištěm slušného počtu pohárových bitev. A od hořké porážky s Žilinou tady dokázala vyhrát jen Chelsea při svém tažení za triumfem v Evropské lize. Sparta přitom měla za soupeře také Palermo, CSKA Moskva, Liverpool, Feyenoord, Bilbao či Lyon. Nikdo z nich v Praze nezvítězil.

První kolo skupiny I hodně napovědělo. Neapol porazila Spartu 3:1 a Bern i díky českému legionáři Janu Lecjaksovi smetl Strakův bratislavský Slovan vysoko 5:0. „Po prvních výsledcích je jasné, že pokud chceme pomýšlet na postup, musíme Bern porazit," má jasno brankář David Bičík.

Poslední pohárové zápasy Sparty na domácím hřišti:
Srpen 2014ELZwolle3:1
Červenec 2014LMMalmö4:2
Červenec 2014LMTallinn7:0
Červenec 2013ELHäcken2:2
Poslední porážka na Letné:
Únor 2013ELChelsea0:1
Listopad 2012ELLyon1:1
Říjen 2012ELŠmona3:1
Říjen 2012ELBilbao3:1
Srpen 2012ELFeyenoord2:0
Srpen 2012ELAdmira Wacker2:2
Srpen 2011ELVaslui1:0
Červenec 2011ELFK Sarajevo5:0
Únor 2011ELLiverpool0:0
Prosinec 2010ELCSKA Moskva1:1
Říjen 2010ELLausanne3:3
Září 2010ELPalermo3:2
Předposlední porážka na Letné:
Srpen 2010LMŽilina0:2

Mají na co navazovat

Proto Sparta znovu spoléhá na kouzlo Letné. „Bern je největší soupeř v bitvě o druhé místo. Proto chceme uspět a na domácím hřišti zvítězit," ujišťuje záložník Ladislav Krejčí.

„Hrajeme doma a rádi bychom navázali na pohárové duely, které jsme tady sehráli v minulosti. Věřím, že kluci předvedou takový výkon, který bude stačit na to, abychom byli úspěšní," doufá trenér Vítězslav Lavička.

Sparta očekává návštěvu 12-15 tisíc diváků. Vstupenky jsou stále k dispozici a v 16:00 se otevřou pokladny na stadiónu. Klub zároveň poukazuje na zpřísněný kurs UEFA.

„Žádáme fanoušky, aby se vyvarovali nevhodného chování, hlavně bučení. I když je reakcí třeba na nesportovní chování nebo zdržování, klasifikuje se jako rasismus. Hrozí pak tvrdé sankce, uzavření příslušného sektoru nebo celého hlediště na další zápasy," apeluje mluvčí Ondřej Kasík.

Protivník s podobným stylem jako Zwolle

Se švýcarskými kluby má Sparta vyrovnanou bilanci 3 výher, 3 remíz a 3 proher (skóre 14:13). Bern pro ni může být tvrdým oříškem.

„Počítáme s tím, že proti nám bude stát kvalitní soupeř. Stylem hry může být podobný tomu, co tady nedávno praktikovalo nizozemské Zwolle. Mají velmi nebezpečný přechod do protiútoku a dobře organizovanou defenzivu. Není náhoda, že jsou v nejhornějších patrech švýcarské ligy. A rovněž není náhoda, že jasně zvládli první zápas ve skupině se Slovanem," poukazuje Lavička, který se nejspíš bude muset obejít bez zraněného Hušbauera.

„Respekt ze soupeře máme, ale nemůžeme se jich zase bát," říká Krejčí.

Evropská liga, skupina I:
Sparta Praha - Young Boys Bern
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Matějovský, Vácha - Konaté, Dočkal, L. Krejčí - Lafata.
Bern: Mvogo - Hadergjonaj, Von Bergen, Rochat, Lecjaks - Bertone, Sanogo, Gajič - Nuzzolo, Affum, Steffen.
Zápas se hraje dnes od 19:00, přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Jak dopadne čtvrteční zápas skupiny I Evropské ligy mezi Spartou a Bernem?
Vyhraje Sparta
63,7 %
Utkání skončí remízou
9 %
Zvítězí Bern
27,3 %
Celkem hlasovalo 7958 čtenářů.

Reklama

Související témata: