Hlavní obsah

Slovan bez Franze? I tak nás čekají pikantní zápasy, ví sparťan Vacek

Praha

Dobíjejí energii, kterou budou ve druhé polovině dlouhého podzimu ještě moc a moc potřebovat. Fotbalisté pražské Sparty se během reprezentační přestávky chystají nejen na nejbližší ligový duel s Brnem, ale také na dva očekávané zápasy Evropské ligy se Slovanem Bratislava. Letenští nastoupí 23. října na Slovensku a 6. listopadu pak rivala z bývalé federální soutěže přivítají v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Kamil Vacek (vlevo) se raduje s Tomášem Přikrylem...

Článek

Třaskavé bitvy vždy budily v obou metropolích velké emoce. Zápasy Sparty se Slovanem už ovšem žijí jen v paměti fanoušků, současná hráčská generace je nezažila.

„Já si je z federální doby nepamatuji ani z televize. To jsem byl ještě hodně malý," říká upřímně sedmadvacetiletý sparťanský záložník Kamil Vacek.

Jenže jak se utkání na Slovanu blíží, cítí, že to nebude jen důležitý pohárový duel. „Spousta lidí se nás na Slovan ptá. Vnímáme, že to budou extra zápasy. Těšíme se, atmosféra by měla být skvělá," líčí Vacek.

Straka se Spartičky nedočkal

Slovan do Evropské ligy dovedl dlouholetý sparťan František Straka, jehož část sparťanských fanoušků zavrhla poté, co přijal angažmá na lavičce Slavie. Franz proti svojí Spartičce, to měl být největší náboj vzájemných bitev. Jenže český trenér na začátku minulého týdne po katastrofální sérii sedmi soutěžních zápasů bez výhry na Pasienkách skončil a vypjatých zápasů se tak nedočkal.

„Bavili jsme se v kabině o tom, jestli tím pádem nebude atmosféra přece jen o něco klidnější. Víme, že někteří naši fanoušci panu Strakovi angažmá ve Slavii neodpustili. Ale v první řadě jde o Spartu a o Slovan - a jejich střetnutí je náležitě pikantní samo o sobě," ujišťuje záložník.

Bratislavští ještě nebodovali

Tabulka skupiny I po dvou kolech zatím naplňuje papírové předpoklady. První Neapol plný počet, Young Boys Bern se Spartou po třech a Slovan bez bodu. Letenští by tak z dvojzápasu s bratislavským soupeřem potřebovali pro udržení postupových akcií vytěžit minimálně čtyři body.

„Bodový plán nemáme. Do každého zápasu jdeme s tím, že ho chceme vyhrát, takže ideálních by bylo šest bodů. Neztrácíme však pokoru, budou to těžká utkání. Také na Slovan bude velký tlak, zvláště vzhledem k situaci, v jaké jsou," přemítá Vacek.

Chuligáni Slovanu zanechali drsný vzkaz

Jako by nestačila tíživá série bez výhry, proti hráčům Slovanu se postavili i vlastní fanoušci. Bratislavští ultras přes noc „vyzdobili" hřiště jedenácti bílými dřevěnými kříži a na plachtě zanechali jasný vzkaz: „Na každou svini se vaří voda". Kříže a plachtu doplnil i velký hrnec, na jehož dně ležely dvě useknuté prasečí nožičky.

„To už je za hranicí všeho, nic podobného do fotbalu nepatří. Něco takového jsem naštěstí nikdy nezažil, pro hráče Slovanu to musí být hodně nepříjemné," kroutí hlavou Vacek.

A to se přitom pohyboval i v bouřlivém prostředí italského fotbalu, kam si ze Sparty odskočil na angažmá v Chievu Verona.

„Fanoušci v Itálii jsou samozřejmě hodně vášniví a občas si také chtějí s hráči něco vyříkat, když nejsou výsledky. Ale tohle...?! Žádný zápas nikdy nechceme prohrát. Pak to i fanoušci ocení," líčí Vacek.

Torzo Sparty trénuje s juniorkou

Letenští teď najeli na improvizovaný program, protože spousta hráčů je pryč s reprezentací a další jsou zranění. „Trénujeme hodně, což je dobře. Nestává se nám moc často, abychom měli čtrnáct dnů bez zápasu. Jsme spojení s juniorkou, aby tréninky byly plnohodnotné. Baví mě to, i pro mladé kluky je to přínosné," popisuje sparťan.

V týdnu stačil také pokřtít novou kolekci kopaček Nike Elastico Superfly, která je určena pro malou kopanou. Připravil ji stejný návrhář, který vybavil Cristiana Ronalda a spol. pro letošní mistrovství světa v Brazílii.

„Na malou kopanou se na Strahově někdy dívám, a když je čas, tak si ji také zahraji. Je to dobrý doplňkový sport," říká Vacek.

Reklama

Související témata: