Hlavní obsah

Slovan Bratislava - Sparta 0:3Sparta veze výhru z Bratislavy, fotbal však v prestižním duelu zastínila válka v ochozech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
56. Lafata 0 : 1
61. Konaté 0 : 2
81. Krejčí 0 : 3
Záznam online reportáže

dos (Bratislava)Sport.cz
Aktualizováno

Favorit se v retro utkání kdysi slavného derby prosadil. Fotbalisté Sparty pokazili svému bývalému kouči Jozefu Chovancovi jeho premiéru na lavičce Slovanu Bratislava a v utkání Evropské ligy na Pasienkách zvítězili hladce 3:0. Stínem zápasu byla válka fanoušků v ochozech, kvůli níž byl zápas na 40 minut přerušen. Za dva týdny se oba týmy utkají v Praze. Ve druhém utkání skupiny I vyhrál Bern nad Neapolí 2:0, takže zatímco Slovan je dál nulový, ostatní tři týmy mají po šesti bodech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty David Lafata v souboji s Argentincem Nicolasem Gorositem ze Slovanu Bratislava.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Nový kouč Slovanu Jozef Chovanec poslat na hřiště jedenáctku, která překvapila i slovenské experty. Hned ve 2. minutě měli první šanci favorizovaní hosté, jenže ani Lafata, ani Krejčí míč přes bránící hráče neprocpali. Stejně dopadl i Vácha, když zakončoval nadějnou kombinaci. Sparta v ní byla hned od začátku lepší, Slovan spoléhal na koncentrovanou obranu a brejky.

Ve 21. minutě už Letenští zvedali ruce nad hlavu, ale Costa metr před brankou trefil hlavou jen břevno a míč se odrazil ven. Sparta jako by si byla až příliš jistá svou věcí, místy byl její výkon hodně profesorský. Výstrahou jí byla Grendelova střela, kterou musel Bičík vytáhnout na roh.

Hrozilo předčasné ukončení zápasu

Ve 40. minutě fotbal skončil. Fanoušci Sparty povalili plot oddělující svůj sektor a za přihlížení pořadatelů i policistů vtrhli mezi příznivce domácích. Někteří z nich se spasili seskočením na hřiště, takže hráči prchli do útrob tribuny a zápas byl přerušen.

Staré Pasienky se proměnily v bojiště, teprve s notným zpožděním zasáhli policejní těžkooděnci. V tribuně proběhla porada všech zúčastněných a delegát UEFA, Slovinec Dane Jošt, rozhodl, že zápas bude pokračovat. Pohrozil však, že při jakýchkoliv dalších výtržnostech bude zápas předčasně ukončen.

Tři góly za druhý poločas

Po 40 minutách čekání tedy první poločas pokračoval. Dohrálo se pět minut, po nichž následovala řádná poločasová přestávka.

Až po ní se skóre změnilo. A bylo štěstí pro Spartu, že rozhodčí přehlédli Lafatův ofsajd, z něhož po přihrávce Krejčího prostřelil Perniše. To Slovan načalo, o pět minut později Costa uvolnil Konatého a talent z Pobřeží slonoviny dal svůj první pohárový gól.

Nutno poznamenat, že Lafata se čtrnáctou pohárovou brankou ve sparťanském dresu vyrovnal Ivanu Mrázovi a Horstu Sieglovi v čele klubové historie. Siegl přitom seděl na lavičce Slovanu jako novopečený asistent.

V závěru ještě natěšený Konaté naservíroval třetí gól Krejčímu, který ve skluzu zblízka zasunul míč do prázdné branky. Z tutovky pak mohl aspoň snížit exslávista Fořt, ale neškodnému Slovanu prostě nebyl gól přán. I po změně trenérů pokračuje jeho černá série, slovenský mistr nevyhrál již osm soutěžních zápasů.

Skupina I fotbalové Evropské ligy:
Slovan Bratislava - Sparta Praha 0:3 (0:0)
Branka: 56. Lafata, 61. Konaté, 81. Krejčí. Rozhodčí: Strömbergsson (Švéd.). Bez ŽK. Diváci: 6892.
Slovan: Perniš - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš - Lásik, Grendel (76. Hudák) - Žofčák, Halenár (79. Fořt), Jablonský (59. Kubík) - Soumah. Trenér Chovanec.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Matějovský (80. Vacek), Vácha - Konaté, Dočkal (90. Mareček), L. Krejčí - Lafata (87. Přikryl). Trenér Lavička.
Další čtvrteční výsledky Evropské ligy zde.

Reklama

Související témata: