Hlavní obsah

Chovanec pocítil, v jakém srabu Slovan je. Prohru se Spartou bere aspoň jako studijní materiál

Bratislava

Převzal mužstvo, které je ve srabu. Teď to musí vědět docela jistě. Fotbalisté bratislavského Slovanu prohráli v Evropské lize se Spartou jasně 0:3, což je pro ně osmý soutěžní zápas bez výhry. „Snad jediným pozitivem je, že jsem viděl hráče v akci a zjistil, co jsou schopni plnit. Je to vynikající studijní materiál s pachutí prohry,“ popisuje trenér Jozef Chovanec svoji premiéru na lavičce Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Bratislava Jozef Chovanec (vpravo) a jeho asistent Horst Siegl během utkání základní skupiny Evropské ligy se Spartou.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci přerušili zápas Sparty v Bratislavě.

Premiéru jste si určitě představoval jinak. Projevilo se, že Slovan nehrál tři týdny soutěžní zápas?

Jednoznačně, ale to nebyl náš hlavní problém. První poločas jsme ještě odehráli velmi dobře. Jenže v situaci, v níž jsme, nás sporný první gól srazil, promítlo se to hráčům do hlavy. Jsem realista. Mužstvo je v takovém stavu, že každá nepříznivá okolnost na hřišti s ním zamává.

Vynucená přestávka kvůli výtržnostem fanoušků mužstvo také vykolejila?

Zásadně ne, ale bylo to něco, co na stadióny nepatří. Je mi z toho smutno.

Obnovení slavného federálního derby po 21 letech se změnilo ve fiasko, že?

Bohužel, je to pachuť. Je mi z toho smutno.

Pokud jde o fotbal, vstřelit gól je pro Slovan téměř nemožné. Co spálil třeba Fořt...

Přesně tak, hned jsem si vytáhl statistiky. Dáváme strašně málo gólů. Nemáme typicky hladové útočníky. Jenže přestupní okno je teď zavřené. Musíme pracovat s tím, co máme.

Co můžete změnit do odvety za dva týdny, abyste na Spartě zahráli lépe?

Věřím, že to lepší bude. Ale teď myslím hlavně na nejbližší ligový zápas v Ružomberku.

V Evropské lize nula bodů, skóre 0:10. Jak můžete hráče zvednout?

Musí je to samotné motivovat. Kdyby dál hráli takhle jen jeden poločas, je to strašně málo.

Výsledek 0:3, to je rozdíl třídy, že?

To zas ne, udělal to hodně první gól, i my měli šance. Kdo si jen přečte výsledek, je to zavádějící. Sparťané jsou v pohodě, sebevědomí z nich jen čiší. A to je ten zásadní rozdíl mezi námi. Musíme si říci pravdu, v jakém stavu jsme, na co máme. Zatím jsme měli na přípravu málo času, situaci nám komplikují i četná zranění.

Občas se jedná o možném obnovení společné česko-slovenské ligy. Nemáte pocit, že výtržnosti, k nimž na Pasienkách došlo, projekt definitivně zničí?

Myslím, že ne, ale je to velká kaňka pro všechny, kdo máme rádi fotbal. Negativní zážitek, ale je třeba se dívat dopředu - až budou bezpečné stadióny. Je třeba stále pracovat s fanouškem. Pořád si myslím, že východní blok je v tomto směru pozadu.

Reklama

Související témata: