Hlavní obsah

Neproměněná penalta nás nevyřadila, zastávali se Jablonečtí nešťastného Greguše

Sen fotbalistů Jablonce o historicky prvním postupu do základní skupiny Evropské ligy skončil! Severočeši doma odvetě play off sice slavný Ajax trápili, jenže Greguš nedal penaltu, a pak svěřenci trenéra Šilhavého nevyužili ani více než půlhodinu trvající přesilovku. I proto, že Cillessen skvostně chytil gólovou hlavičku Tecla.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zklamaný jablonecký obránce Luděk Pernica po utkání s Ajaxem.

Článek
Fotogalerie

„Větší šanci než penaltu člověk nedostane. Snažil jsem se míč umístit hodně k tyči. Naneštěstí šel míč od tyčky ven. Samozřejmě je velká chyba nevyužít penaltu. Když si vezmu ještě dvě velké zahozené šance v Amsterdamu, není mi do smíchu," drmolil nešťastný penaltový exekutor Ján Greguš.

„O našem vyřazení nerozhodla neproměněná penalta. Měli jsme dost šancí, abychom Ajax pokořili," odmítal kapitán Tomáš Hübschman svalovat vinu na Greguše. „Nic jsme mu nevyčítali. Spíše jsme ho povzbudili, protože byl hodně zničený," líčil trenér Jaroslav Šilhavý.

Domácí potřebovali smazat jednobrankové manko z prvního duelu, v němž rozhodla penalta, kterou využil Milik. Do přestávky Ajax diktoval tempo hry, držel míč na kopačkách a Jablonec se převážně bránil. „Nechtěli jsme hru otevřít. Záměr čekat na standardní situaci nebo na brejk," vysvětloval Hübschma. „Možná se lidem zdálo, že nejsme dost aktivní v první půli. Defenziva fungovala, jen jsme neměli tak rychle ztrácet balón. Základem však byla trpělivost," líčil trenér jabloneckého týmu Jaroslav Šilhavý.

Po obrátce přišel ve hře zvrat. I díky nasazení Tecla, po jehož stříleném centru dostali domácí příležitost pokutového kopu. Neuspěli, ale vzápětí musel Bazoer do sprch. V početní převaze měli domácí další velké šance. Znovu Greguš, pak Mingazov a Tecl. Jenže právě při jeho hlavičce ukázal Cillessen, proč je jedničkou nizozemské reprezentace. „V defenzivě jsme v součtu obou zápasu předvedli výborné výkony. Jenže rozhodla kvalita v koncovce, kterou má prostě Ajax větší," posteskl si Šilhavý.

Jablonec tak zůstal po skalpu Kodaně v třetím předkole těsně před branami vysněné základní skupiny. „Ostudu jsme neudělali, ale cítíme velkou lítost. Postup byl v našich silách," krčil rameny Šilhavý. „Herně jsme v boji o základní skupinu nepropadli. Spousta lidí nám nevěřila už proti Kodani, kdy jsme postoupili zaslouženě. A s Ajaxem nerozhodla jediná penalta, ale koncovka jako taková. V Amsterdamu měl vyloženou šanci Doležal, Wágner a dvakrát Greguš. Nebyli jsme efektivní," věděl Hübschman.

Reklama

Související témata: